Podgoršek: Vsi si želimo poljuba, ne glede na praznike

Dr. Veronika Podgoršek: Bolj prizadeti samski se bojijo popolnoma predati, saj ne želijo tvegati ponovnega razočaranja

Dr. Veronika Podgoršek
Dr. Veronika Podgoršek

Za obrazložitev rezultatov ankete Samski za silvestrovo, v kateri smo ugotavljali, kakšen odnos imajo samski do silvestrovega, smo prosili strokovnjakinjo iz področja družinske in zakonske terapije dr. Veroniko Podgoršek.

Med vezanimi velja, da so samski decembra bolj osamljeni kot preostali del leta, a samski zagotavljajo, da jim nič ne manjka. Zakaj takšno razumevanje samskega stanu?

Ko je oseba v odnosu, si veliko lažje prizna, da bi ji bilo težko, da bi se počutila na nek način osamljeno, če ne bi zraven sebe imela ljubljene osebe. Zakaj? Ker je človek v svojem bistvu odnosno bitje in si želi pripadati. Želi ljubiti in biti ljubljen.

Samski so pogosto v zelo različnih stadijih in glede na to tudi zelo različno čutijo. Drugače je biti ravnokar samski, kot že nekaj časa samski. Kot je drugače tudi biti zapuščen ali zapustiti. Še posebej tisti, ki so ravno postali samski in če so oni tisti, ki so odnos prekinili, se obdobja samskosti seveda veselijo. A to ponavadi ne traja dolgo. Kmalu zopet človek išče pripadnost!

Je večina samskih namenoma (zavestno) brez partnerja ali je samskost po večini splet okoliščin (razhod s partnerjem)?

Spet je to odvisno od situacij. Tisti, bolj prizadeti se morda bojijo ponovno vstopiti v odnos v vsej svoji polnosti. Se popolnoma predati in ponovno tvegati razočaranje, bolečino. Zato se lahko predanemu odnosu tudi izogibajo. Sicer pa samskost v osnovi ni nekaj, k čemer bi človek stremel, in je bolj posledica razhodov in strahu pred odnosi, kateri pa izvira iz preteklih, lahko tudi otroških travm. V osnovi pa samska oseba ni zares izpopolnjena. Lahko pa je v določenih situacijah biti bolje sam kot v bolečem in zlorabljajočem odnosu.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Samski pravijo, da novega leta običajno ne dočakajo v pravi družbi. Kaj je razlog za to?

Vprašanje seveda je, kaj je za posameznika prava družba in ali je to tisto, zgoraj navedeno, da si vsak človek želi ob sebi imeti nekoga, ki ima rad njega in obratno.

Samski bi želeli silvestrski poljub prejeti od svoje simpatije oz. bodočega partnerja. Se s tem vendarle kaže povečana potreba po partnerju, katere vzrok so prazniki?

Vsak si želi poljuba, ne glede na praznike. Vsak dan, mesece, leta, stalno. Biti ljubljen!

Večina samskih si v novem letu želi najti pravega partnerja, a svoje upe za uresničitev te želje polagajo v usodo. Zakaj se samski ne nameravajo oz. želijo bolj aktivno vključiti v iskanje prave ljubezni?

Posameznik, ki zgolj ne sedi doma in čaka, da bo nekdo na njegova vrata potrkal in rekel, da ve, da ta oseba išče pravo ljubezen ali oseba, ki izključno zavrača vsakršni namig ali prav nikakršnega namiga ne podaja v okolico; za te posameznike lahko rečemo, da se ne vključujejo aktivno. Vsi drugi, se v iskanje partnerja aktivno vključujejo, so pa pristopi zelo različni. Sreče oziroma usoda, kot jo ljudje pogosto poimenujemo, pa je v življenju tudi izrednega pomena.

Anketiranci so kot najpomembnejšo vizualno komponento na prvem zmenku označili zapeljiv in prijazen nasmeh, ali bo prišlo do drugega zmenka pa se običajno odločajo na podlagi kemije in smisla za humor. Lahko rečemo, da je videz manj pomemben, ko pa je kemija do določene mere odvisna od njega?

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Vse skupaj je močno povezano in lahko bi rekli, da so pomembne vse komponente. Potem pa je odvisno od posameznika, katera komponenta prevlada po pomembnosti.

Bi samskim dali kakšen silvestrski nasvet?

Če ste pripravljeni na (novo) vezo, si dovolite tvegati in pokazati oziroma povedati osebi, ki vam je všeč, da do nje oziroma njega tako čutite. Če pa še ne čutite, da ste pripravljeni na odnos, si čas še vzemite, saj sicer lahko ranite še koga, ki je na odnos že pripravljen in bi v odnos vstopil z drugačnimi željami.


Preberi si še rezultate ankete Samski za silvestrovo in ugotovi, česa si samski najbolj želijo v letu 2016.


 

Ni komentarjev

Odgovori