Vendar vse te odločitve lahko naredijo zmenke samo še težje, saj se človek sooči s psihološkim fenomenom »paradoksom izbire«. Več kot imaš na voljo možnosti, težje se odločiš za eno, saj se zdi vsaka privlačna na svoj način. Ljudje se zaradi tega pogosto počutijo nezadovoljni s svojo izbiro ali pa se sploh ne odločijo za nekakšno možnost, saj ne znajo pretehtati najboljše.

Dokazano je bilo, da prevelika možnost izbire povzroča tesnobo in preobremenitev. Naši možgani postanejo preveč navdušeni in posledično preobremenjeni nad vsemi profili, ki jih vidijo na spletnih straneh, zato si vseh ne morejo zapomniti. Ljudje na podlagi prevelike izbire lahko izberejo partnerje, ki so manj primerni zanje in sploh ne ustrezajo njihovim preferencam.

Treba je upoštevati časovni dejavnik!

Človek za spletno spoznavanje porabi preveč časa in z možnostjo izbire se ta čas samo še podaljša. Če je posameznik predolgo na spletu, lahko več možnosti iskanja v možganih sproži še več možnosti za napačno odločitev pri izbiri partnerja.

Preizkus paradoksa izbire

Leta 2000 so profesorji na univerzi Columbia v Ameriki testirali odločitve poskusnih zajčkov – nakupovalcev. Pred njih so postavili dve mizi; eno s 6 vzorci marmelad in eno s 24 vzorci marmelad. Miza, ki je imela 24 vzorcev marmelad, je imela večjo obiskanost, vendar manj nakupov kot druga miza. To pomeni, da nas možnost odločitve privlači, vendar so naši možgani preobremenjeni in izberejo lažjo pot.

Spletni zmenki so torej miza, kjer je prepolna različnih marmelad, v neomejenem številu. Težko se je odločiti, kdo ti najbolj ustreza, zato se pri veliko ljudeh zgodi, da postanejo apatični.

Vendar obstaja upanje!

Na podlagi druge raziskave so profesorji zaključili, da se pod drugačnimi pogoji uporabniki spletnih zmenkov lahko prepričajo o svoji izbiri. Spletni zmenki namreč omogočajo, da so uporabniki izjemno specifični pri svojih željah in lahko z iskalnimi parametri zelo zožijo svoj izbor in s tem povečajo učinkovitost.

Na koncu je resnična korist spletnih zmenkov ta, da si lahko super izbirčen pri iskanju, po drugi strani pa dobiš nabor oseb z lastnostmi, za katere sploh nisi vedel, da jih iščeš.

Vir: http://www.datingsitesreviews.com/article.php?story=why-having-so-many-choices-could-be-the-worst-or-the-best-thing-about-online-dating

Ni komentarjev

Odgovori