Prezgodnji izliv – katastrofa ali izziv?

Če izhajamo iz tega, da ima vse svoj namen, potem ima tudi prezgodnji izliv svoj namen. Posebej v odnosu med moškim in žensko. Naj bo izziv. Za vas. Za kvalitetnejšo spolnost in odnos med vama.

Skorajda ni moškega, ki ne bi razmišljal o tem, kako “zdržati” dlje. Kitajski taoistični misleci so že pred tisočletji zapisali: “Spolno neravnotežje med moškim in žensko je očitno. Ženska lahko spolno sprejema svojega moškega, dokler to želi. Njena jin esenca je skoraj neizčrpna. Ljubljenje moškega pa je omejeno s količino energije, s katero zadrži erekcijo. Njegova jang esenca se hitreje utrudi.”

Vatsjajana je v Kama Sutri zapisal, da ženska v prvi spolni odnos vstopi hladna in se težko ogreva, a jo je kasneje vse lažje ogreti; medtem ko moški začne zelo vroče in se z naslednjimi odnosi vse bolj ohlaja.

Prezgodnji izliv – predsodek, izvirajoč iz neznanja

Spolnost je podvržena vsem mogočim tabujem. Najverjetneje zaradi tega, ker je spolno energijo in spolne frustracije zelo lahko izkoristiti za manipuliranje z ljudmi. Zato je tudi zelo težko dobiti nepristranske in neobremenjene nasvete na to temo.

Naša kultura je na tem področju še v slabšem položaju; malo zaradi tega, ker gleda na spolnost skozi očala krščanstva, malo pa zato, ker ne sprejema zgoraj zapisanega dejstva.

V naši kulturi je naloga moškega zadovoljiti žensko. Če pri tem ne uspe, je to njegova “krivda”. V življenju še nisem slišal večje neumnosti. Iz izkušenj vem, da se tudi ženski, če je zelo razgreta, zgodi kakšen orgazem “po nesreči”, še med predigro ali takoj ob penetraciji, pa zaradi tega ne govorimo o “prezgodnjem orgazmu”.

Spolni odnos je način, kako se moški in ženska intimno zbližata, orgazem pa je pri tem le lepotni dodatek, ki je lahko celo moteč.

Dodatno si situacijo otežujemo še zato, ker na spolni odnos gledamo kot na sredstvo, ki nas bo pripeljalo k želenemu cilju – orgazmu. V resnici je prej obratno. Spolni odnos sam po sebi je način, kako se lahko moški in ženska zbližata na najbolj intimen način, presežeta eksistencialno osamljenost, na katero smo vsi obsojeni in se subtilno povežeta. Orgazem je pri tem le lepotni dodatek – včasih celo moteč.

Tudi v Evropi so v 19. stoletju razvili posebno tehniko ljubljenja brez doseganja orgazma, imenovano carezza. Uporabljali so jo tisti, ki se jim je običajna spolnost zdela preveč živalska in so hoteli doživeti predvsem duhovno zbližanje.

Pa vendar, kako povečati moško vzdržljivost?

Načinov povečanja moške vzdržljivosti je več. Nekateri zadevajo predvsem način, kako doživljamo spolnost, drugi zahtevajo tudi vadbo nekaterih tehnik. Najzahtevnejši načini povečanja moške vzdržljivosti so nastali v kulturah, ki so verjele, da moški z izlivom izgublja življenjsko energijo. Te kulture so razvile zapletene tehnike odlašanja moškega orgazma in doživljanja orgazma brez izliva. Vse je odvisno od tega, kako gledamo na stvar.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Najpomembnejši vzrok zgodnjega izliva pri moških in mladih fantih je predvsem pretirana razburjenost.

Saj je razumljivo. Ves čas fantazirajo o tem, ko pa se končno zgodi, jih je prav do konca strah, da si bo partnerka premislila. Po navadi gre še za dekle, ki je ne poznajo prav posebej dobro. Malo jih skrbi, kako se bodo odrezali. Razen tega, se vse skupaj še navadno dogaja kje, kjer je treba pohiteti, da ju ne zalotijo.

To je recept za katastrofo. Pomembno je izbrati prostor in čas. Seks na zadnjem sedežu je romantičen samo v ameriških filmih. V resnici je neudoben in lahko tudi neprijeten – za oba. Posebej za prvi odnos z novo partnerko je izbira varnega kraja, kjer se bosta oba lahko umirila in si vzela dovolj časa, nujno potreben pogoj za uspeh.

Za prvi spolni odnos je zelo pomembna izbira varnega kraja, kjer si bosta lahko vzela dovolj časa.

Morda najpomembnejša stvar je zaupanje. Moški ali fant, ki partnerki zaupa, lahko prvi izliv vključi v predigro.

Potem skoraj gotovo ne bo imel več težav. Posebno pri mlajših je strah, da ne bo prišlo do ponovne erekcije, čisto odveč. Tam, odkoder je prišel prvi odmerek, je še dosti zaloge. Partnerke pa nekoliko podaljšana predigra, medtem ko bosta čakala na ponovitev erekcije, tudi ne bo motila.

Dva, ki si medsebojno zaupata in drug pred drugim ne igrata, lahko “ohlajata” in “ogrevata” situacijo. Pomembno je, da se osvobodimo stereotipov o tem, kaj je pravilno ali “vroče” in si zaupamo, kaj nam v resnici prija.

Za moškega je kritično obdobje takoj po penetraciji.

Za moškega je kritično obdobje takoj po penetraciji. Zdaj je na cilju; lahko ga obide neustavljiva želja, da bi “eksplodiral”. V tem trenutku pogosto partnerke sploh ne čuti, čuti le lastno vzburjenost. Zato je pomembno, da se po vstopu vanjo umiri.

Najbolje je, da se sploh ne premika, dokler stopnja vzburjenosti ne pade toliko, da bo partnerko v resnici čutil. Potem naj se osredotoči na občutenje partnerke in ne na svoj orgazem. Konec koncev mu je prijetno. Orgazem bi to samo končal. Ali ni bolje, da še malo počaka?

Samozadovoljevanje kot priprava na odnos

Moški pristop k samozadovoljevanju je zelo premočrten. To pač počno, da bi čimprej prišli do orgazma. Vendar je mogoče tudi drugače. Pri samozadovoljevanju lahko moški testira svojo vzdržljivost.

Pri samozadovoljevanju moški testira svojo vzdržljivost.

Ko vzburjenje postane premočno, lahko zmanjša stimulacijo in počaka, da vzburjenje upade. Mantak Chia, ki je napisal knjigi “Nega moške spolne energije” in “Moški orgazem brez meja” pravi, da bo moški, ki lahko tako masturbira 20 minut preden pride do izliva, po želji podaljševal spolni odnos s partnerko.

Dr. Ljiljana Klisić, avtorica knjige “Do orgazma i dalje”, predlaga nekoliko drugačen pristop. Pri vzburjenju obstaja “točka brez vrnitve”, stopnja, ko orgazma ni mogoče več preprečiti ali zaustaviti. Predlaga, da se pri samozadovoljevanju poskusimo tej točki čimbolj približati, nato pa s stimulacijo prenehamo in počakamo, da vzburjenje upade. To ponovimo trikrat in šele tretjič si lahko privoščimo orgazem. Vajo je mogoče delati tudi v paru in če jo izvajamo kot del predigre, zelo učinkovito podaljša čas do partnerjevega orgazma.

Vaje za doseganje orgazma brez izliva

Najenostavnejša vaja za doseganje orgazma brez izliva je uriniranje s prekinitvami.

Med uriniranjem moški poskuša čim večkrat prekiniti curek in ponovno doseči poln tok urina. Ta vaja je zelo podobna bolj znanim Keglovim vajam za ženske, ki naj bi jih izvajale predvsem tiste, ki so imele težave z inkontinenco, a se je kasneje pokazalo, da imajo ugoden vpliv tudi na doživljanje spolnega užitka.

Gre za vzpostavljanje posredne zveze. Mišica, ki uravnava tok urina, je namreč povezana z mišicami medeničnega dna, nad katerimi nimamo vsi zavestnega nadzora. Z izvajanjem te vaje se krčijo tudi mišice medeničnega dna in sčasoma jih “začutimo”.

To vajo lahko izvajamo kjerkoli. Mišice medeničnega dna izmenično krčimo in popuščamo do največ sto ponovitev. Če bomo to vajo izvajali redno vsak dan, se bo nadzor nad izlivom močno povečal, četudi zagotovila orgazma popolnoma brez izliva še ne bo.

Kot naslednjo vajo dr. Klisić predlaga “dvigovanje mod”.

To vajo je najlaže izvajati pred ogledalom. Le tako bomo videli, ali nam je v resnici uspelo. Na začetku bo izvajanje težavno, rezultati pa zelo počasni. Da bi se moda dejansko približala telesu, bo treba kar nekaj časa močno “stiskati”, potem pa se bodo enako počasi tudi spuščala.

Tri najboljše vaje za doseganje orgazma brez izliva so uriniranje s prekinitvami, t. i. “dvigovanje mod” in preprečitev izliva s pritiskom.

Taoistični modreci so izvajanje te vaje povezali z dihanjem, da bi izboljšali nadzor in pospešili njeno izvajanje. Med izdihom krčimo mišice medeničnega dna in poskušamo moda “pritegniti” k telesu. Med vdihom se sprostimo in potiskamo navzdol, kot bi poskušali zrak dobesedno potisniti v moda. To lahko precej olajša izvajanje te vaje.

Naslednja tehnika je preprečitev izliva s pritiskom.

Taoistična filozofija jo priporoča moškim, ki vadijo tehnike nadzora in preprečevanja izliva, a še niso popolnoma uspešni.

Pomagajo si lahko na ta način, da neposredno pred izlivom stisnejo mišice medeničnega dna, kot bi hoteli spermo “vsrkati nazaj”, hkrati pa z dvema ali tremi prsti močno pritisnejo na točko, ki leži približno na pol poti med modi in zadnjikom. Ta točka je presredek. Če tipate po korenu penisa v smeri od mod proti zadnjiku, boste zatipali nekakšno “vdolbino”, mesto, kjer je tkivo mehkejše.

Če na to točko pritisnete neposredno pred orgazmom in pritisk vzdržujete vse do konca orgazma in še nekaj sekund po tem, bo orgazem nekoliko daljši, do izliva pa ne bo prišlo. Po prenehanju pritiska se lahko pojavi manjša količina sperme, vendar to ni izliv. Vzburjenost se bo zmanjšala tako kot po orgazmu z izlivom, vendar se bo erekcija hitreje povrnila in moški bo zmožen nadaljevati odnos.

Naj vas ne moti, če popolne preprečitve izliva ne boste dosegli. To tudi ni bil namen.

Namen je bil le vzpostaviti malo boljši nadzor nad mehanizmi, ki vodijo do orgazma, da se ta ne bi zgodil v “napačnem” trenutku.

Čeprav med dvema, ki se spoštujeta in si zaupata, napačnega trenutka pravzaprav ni.

Vendar si moški tudi iz spoštovanja do partnerke in iz želje po izboljšanju kakovosti spolnega odnosa lahko kdaj pa kdaj zaželi, da bi te mehanizme bolje nadzoroval.

Še več nasvetov iz sveta spolnosti si lahko preberete na spletnem portalu “Evin Svet” kjer se v to tematiko poglablja izkušena Eva!

Ni komentarjev

Odgovori