Pričakovanja v odnosu | Veš, kaj partner pričakuje od tebe?

Pričakovanja v odnosu se od partnerja do partnerja razlikujejo - kako izvedeti kaj partner pričakuje in tako ugotoviti, ali lahko funkcionirata kot par?

Spoznate osebo, ki vam je všeč. Izmenjata si telefonsko številko, začneta se pogovarjati in hoditi na zmenke. Ugotavljata stvari, ki so vama všeč. Ugotavljata vajine želje in vrednote, pričakovanja v odnosu.

Je to pomembno? Zelo, ker se začnejo ustvarjati pričakovanja, ki jih bosta imela drug do drugega. Gre za zelo občutljivo temo, ki jo na primerih obravnavam tudi v knjigi (Ne)srečni konci.

Pričakovanja v odnosu se razlikujejo

Različni ljudje pričakujemo različne stvari od partnerja. Nekdo pričakuje, da ga bo partner stalno vabil na zmenke, mu kuhal, skrbel zanj, drugi ne želi skrbi zanj. Nekdo pričakuje, da se bosta s partnerjem videvala enkrat na teden, drugi vsak dan.

Nekdo ima v mislih samo seks, medtem ko ima drugi v mislih zvezo. Nekdo pričakuje, da bosta s partnerjem stalno hodila okoli, drugi, da bosta stalno ostajala v toplem zavetju doma.

Iz tega razloga je v odnosu bistvena komunikacija. Le tako lahko vidimo, ali se v naših pričakovanjih ujemamo ali ne.

Popolna nasprotja ne morejo funkcionirati

Lahko so manjše razlike v pričakovanjih, ne pa velike, saj le-te privedejo do problemov. Praviloma se čustvene osebe bolje ujamejo s čustvenimi in nečustvene z nečustvenimi oziroma družabne z družabnimi in mirne z mirnimi.

Razlog se po navadi skriva v tem, da enak način odzivanja na določeno situacijo in enaka želja po preživljanju prostega čas povzročita, da lažje razumemo partnerja in sobivamo z njim.

Možno je, da se dve osebi ujameta tudi, če sta si različni, vendar je pri tem veliko odvisno od pripravljenosti, da sprejmemo ta del partnerjeve osebnosti. Različen način odzivanja na situacije in različne želje po preživljanju prostega časa lahko sprožijo prepire in nezadovoljstvo, če ne sprejmemo osebe take, kot je.

Pomembno je, da veste, kaj vaš partner pričakuje od vas, da se mu lahko po potrebi prilagodite.

Težava se pojavi, ko se ne pogovarjata

Največji problem je, če en partner na začetku odnosa noče skomunicirati svojih pričakovanj drugemu. V takem primeru je drugi v stalni negotovosti in takšna situacija je najbolj neprijetna. Če ne veste, pri čem ste, se namreč ne morete ustrezno obnašati.

Ljudje se lahko prilagodimo, ampak samo, če vemo, pri čem smo. Zato je v odnosu iskrenost tako zelo pomembna. Če že vnaprej veste, kaj vam je druga oseba pripravljena dati, razočaranja ne more biti. To je tudi najbolj pošten odnos do vseh vpletenih.

Ljudje smo si različni in vsakemu odgovarja nekaj drugega. Zato je dobro, da že od začetka veste, kaj pričakovati od drugega. Od vaših želja in sposobnosti prilagajanja bo odvisno, ali bo zveza z osebo, ki pričakuje nekaj drugega, delovala ali ne.

Odkritost je pri tem najbolj pomembna in edini način, kako se izogniti prevelikim razočaranjem. Še več mojih nasvetov je dostopnih v knjigi (Ne)srečni konci, ki nudi številne nasvete pri iskanju novih ljubezenskih priložnosti v življenju.

Avtorica knjige (Ne)srečni konci, ki je napisana kot priročnik za soočanje z življenjem po razhodu in pri iskanju novih priložnosti v življenju. Je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki poučuje na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. V popolnoma drugo smer je zaplavala, ker je začutila, da lahko s svojimi izkušnjami na področju partnerskih odnosov marsikomu olajšala eno izmed najtežjih obdobij v življenju. Verjame, da lahko le z razumevanjem dogodkov, ki se nam zgodijo, te dogodke sprejmemo in srečno zaživimo dalje, zato ljudi spodbuja k lastnemu razmišljanju. Svoje znanje o partnerskih odnosih deli tudi v člankih na enem izmed spletnih portalov, na spletni strani ter socialnih omrežjih. Predana je, da vam pomaga najti srečo v življenju in verjame, da se ta že skriva v vas.

Ni komentarjev

Odgovori