Rdeče luči spletnega spoznavanja!

Spletni zmenki in intuicija

Spoznavanje s pomočjo spletnih aplikacij je postalo nadvse priročno in enostavno, zato marsikdo pozabi na osnove varnosti uporabe spleta.

Spregledamo pa tudi nadvse očitne znake, ki kažejo na to, da na drugi strani verjetno nimamo osebe, ki bi si jo želeli spoznati. Je že tako, da se človek v fazi iskanja ljubezni počuti nekoliko drugače in stori tudi kakšno napako, ki je sicer ne bi. A te lahko drago stanejo, zato si je vredno zapomniti nekaj najbolj osnovnih.

PRIPOROČAMO BRANJE: Telesna govorica in zmenki

Prehitro preveč informacij

Seveda gre za deljenje osebnih informacij kot so; priimek, naslov bivanja, telefonska številka, lokacija službe in podobno. Zapomnite si, da se preko spleta vedno spoznavate s popolnim neznancem. Zaupanje se gradi postopoma in šele, ko sta tako daleč, da se tudi kdaj vidita na kavi lahko o sebi poveste morda tudi kakšen bolj skrit podatek. Pa še takrat previdno.

Rdeča luč se vam mora prižgati vedno, kadar nekdo, ki ste ga šele spoznali na spletu sprašuje po naslovu bivališča, se želi po uvodnem stavku takoj povezati preko socialnih omrežij ali pa si želi vaše telefonske številke ob podpori nadvse sladkobnega govoričenja o vaši lepoti.

Nujno potrebuje denar?

Osebnih podatkov ne razkrivaj v prvih sporočilih!

Klasična spletna prevara pri kateri nepridipravi želijo priti do denarja se odvija tudi na spoznavnih portalih. Ti ljudje so profesionalci, zato naj vas ne zavede dejstvo, da se z nekom pogovarjata že mesece, je vljuden, skrben in kaže zanimanje za vas. Ti ljudje znajo zelo dobro poslušati, biti opora in kazati veliko empatije.

Gre za igro čustev in ravno takrat je človek najbolj ranljiv. Prošnja za denar pa največkrat pride v obliki reševanja življenja, poti z vojnih območij, reševanja bolnega brata ali sestre in podobno. Čeprav menite, da na kaj takšnega ne bi mogli pasti imejte v mislih, da so enako menili tudi tisti, ki so padli v tovrstno past.

Zaljubljen po dveh dneh?

Spletno spoznavanje in klepet, izmenjava fotografij, smeh. Super, tam zunaj je nekdo, s katerim sta se lepo ujela in verjetno ne bi bilo slabo oditi na zmenek, si ob kavi izmenjati še več besed in si pogledati v oči. A dogaja se, da se nekdo zaljubi že pred prvim zmenkom.

Vsekakor ni najboljša popotnica, če po dveh dneh klepeta nekdo reče “zaljubljen sem vate”, saj te niti ne pozna. Čeprav se komu morda prvi hip to zdi romantično in poboža ego pa vsekakor lahko napoveduje težave. Seveda pa je reakcija na takšno izjavo v domeni vsakega posameznika.

Ni slik?

Na portalih za zmenke je veliko profilov brez slik. To seveda ni prepovedano in načeloma tudi ne sporno, do trenutka, ko se vam takšna oseba nikakor ne želi razkriti. Klepet na klepet, izogibanje zmenku v živo in izogibanje ob prošnji za kakšno sliko, da bi videli s kom se v resnici pogovarjamo.

Že res, da se nekateri ne želijo izpostavljati javnosti na način, da bi na spletu objavili svojo fotografijo. Nekateri se morda bojijo, da jih na portalu za samske opazi kakšen sorodnik, bivši partner in podobno. Ampak v resnici tako sploh ne vemo, kako je videti oseba s katero počasi delimo vse več informacij, niti ne tega ali je sploh moški ali ženska.

Nekonsistentne izjave

Na portalu za samske naletite na simpatičen obraz, ki vas pritegne h klikanju. Tudi ostale slike so super, preberete opis profila in videti je, da gre za osebo po vašem okusu. Pričneta s klepetom, nato pa skozi čas opazite, da se pojavljajo informacije, ki se ne ujemajo z napisanim na profilu. Druga starost, obožuje nekatere hobije samo zato, ker so blizu vam, ima napisano, da nima živali, potem pa (ker so vam všeč) ima nenadoma tako psa kot mačka.

Vse to nakazuje, da na drugi strani nimate najbolj iskrenega sogovornika. Prav tako je signal za alarm, če opazite, da takšna oseba nenehno popravlja opis na profilu in je ta nato povsem drugačen od prejšnjega. Ima otroke-nima otrok, si jih želi-ne želi, kadi-ne kadi in podobno.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori