Samski internet vidijo kot povsem običajen prostor spoznavanja

Dr. Iztok Šori nam je včeraj predstavil knjigo o samskosti: Samskost: Med ideologijo družine in ideologijo izbire.

Foto: Tamara Prejac

Včeraj smo se odpravili Trubarjevo hišo literature v centru Ljubljane, da bi slišali, kako samski živijo in razmišljajo danes ter kako vidijo internet kot kanal za iskanje partnerja.

Foto: Tamara Prejac
Foto: Tamara Prejac

Da je za to temo veliko zanimanja, je dokazala polna soba hiše literature in številna vprašanja, ki so sledila po pogovoru med avtorjem knjige Samskost: Med ideologijo družine in ideologijo izbire, dr. Iztokom Šorijem in dr. Milico Antić Gaber.

Kot je povedal dr. Šori je samskost tema, o kateri ljudje radi oz. čutijo potrebo, da o tem govorijo, še posebej ženske – v njegovi raziskavi je namreč sodelovalo več žensk kot moških, kar po njegovem nakazuje na to, da moški težje govorijo o svojem intimnem življenju. Prav tako je dr. Šori izpostavil, da samskost ni tema pogovora v naši družbi – pogosteje se pogovarjamo o naših simpatijah in “kdo je komu všeč”.

Foto: Tamara Prejac
Foto: Tamara Prejac

Dr. Šori je v knjigi, ki je nastala na podlagi doktorske disertacije, raziskoval samskost in kako samski doživljajo ta svoj življenjski status. Kot nam je zaupal včeraj, samski izpostavljajo, da se na določenih področjih čutijo diskriminirane – na primer, ko je hotelska soba za eno osebo dražja, kot soba za dve osebi.

Veliko samskih, ki so sodelovali v raziskavi, je spregovorilo tudi o iskanju partnerja prek interneta. Kot navaja dr. Šori, se samski poslužujejo interneta za iskanje partnerja in se jim splet tudi zdi povsem običajen kanal za iskanja partnerja, ne glede na starostno skupino.

Samski pa velikokrat tudi tarča pritiskov. Ker je v naši družbi družina še vedno največja vrednota, samski običajno občutijo pritiske prav s strani svoje družine, ki si želi vnukov oz. naraščaja. Dr. Šori je tukaj izpostavil še problematiko posvajanja otrok – samski imajo namreč manjše možnosti, da otroka posvojijo, kot pari oz. družine.

In še najpomembnejše vprašanje: Kako samski vidijo sebe in svojo samskost? Dr. Šori navaja, da je do 30. leta samskost dojemana kot nekaj sprejemljivega, nekaj, kar je treba izkoristiti, medtem ko starejši samskost vidijo kot osebnostni problem.

Z dr. Šorijem smo se pogovarjali o samskosti in samskih. Preberi tukaj, kaj nam je zaupal.

Ni komentarjev

Odgovori