Si svojemu partnerju partnerka ali “mama”? ~ 2. del

V partnerskih odnosih se zna zgoditi, da ženska svojemu moškemu namesto partnerke postane "mama". Kako smo lahko zvečer seksi ljubice, če smo čez dan skrbne "mamice"?

Zakaj to počnemo? Zakaj se postavljamo v vlogo matere? Največkrat gre za vzorec iz otroštva in vloge, ki sta jih imela v naši družini oče in mati. Včasih so bile te vloge bolj očitne – ženske so ostale po rojstvu otrok doma in “skrbele” za moža, ko je prišel iz dela.

Vloga matere je bila izrazito nesebična, saj je pred svoje interese postavljala moža in otroke. Njena vloga do očeta je bila pogosto materinska: izvajala je opravila zanj, posredovala med njim in otroci, izključevala očeta iz stvari, ki so zadevale otroke ali gospodinjstvo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Kolikokrat se v takšnih primerih spomnimo besed mater: “Pustimo očka. Očka je utrujen, ko pride domov, saj toliko dela za nas.”, “Očka ne smemo obremenjevati še z nami” … In podobni stavki ali napotki številnih mater v preteklosti.

Če starša nista bila intimna drug z drugim, bo takšen odnos za žensko normalen odnos med partnerjema. Do partnerja se bo obnašala enako kot njena mati do očeta.

Odnos mama-otrok na tvojo zvezo vpliva razdiralno!

Na sam partnerski odnos vpliva takšno ravnanje dolgoročno negativno. Ženske so pogosto presenečene, saj ne razumejo negativnega odziva moškega. Vzgojene so bile, da je takšno ravnanje “pravilno”, da z njim izkazujemo ljubezen.

A v resnici s svojim ravnanjem v moškem ne vzpodbujajo občutka ljubezni. Prav tako ne poglabljajo zaupnosti med partnerjema in trdnosti odnosa, ampak na odnos vplivajo razdiralno.

Če boš z njim ravnala kot z otrokom, se lahko zgodi, da boš dobila negativen odziv.

Dejstvo je, da če ženska z moškim ravna kot z otrokom, v svojem partnerju vzbudi občutek nesposobnosti. Če z njim ravnaš kot z otrokom, se počasi tudi začne počutiti kot otrok. To pa je daleč od pozitivnega, saj mora moški imeti o sebi dober občutek, da je lahko v partnerskem odnosu ljubeč.

Bistveno merilo dobrega občutka o sebi daje moškemu občutek o lastni sposobnosti. Brez občutka sposobnosti moški nima lastnega občutka vrednosti. To pomeni, da mu s tem ravnanjem rušimo temelje njegove “moškosti”, občutka, da je moški.

Tudi ženske nimamo rade nesposobnih moških. Privlačni so sposobni, samozavestni moški. Takšno ravnanje dejansko ubija čustva in intimnost v odnosu in ne vzpodbuja. Povzroča jezo, nestrpnost, nezadovoljstvo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Posebej razdiralen učinek ima takšen odnos na našo spolnost. Moški ni vstopil v partnerski odnos zato, da bi v njem dobil mamo, ampak partnerko. Torej tudi intimno prijateljico, ljubico.

Če bo njegov odnos do tebe odnos sina do matere in tvoj matere do sina preko celotnega dne, bosta zelo težko vzpostavila zvečer intimen odnos, ki bo temeljil na seksualnosti, romantičnosti, poželenju. Spolnost v takem primeru enostavno ne more biti zadovoljiva za nobenega, ne za ženske in ne za moške.

Vrni mu samozavest!

Če sta že tako daleč, da ti odgovori z “Ja, mami … takoj pridem”, se moraš resno zamisliti nad svojim odnosom s partnerjem. Najprej moraš ugotoviti, na kakšen način vnašaš v odnos značilnosti odnosa mati-sin. Nato moraš povzeti določene ukrepe, čeprav z njimi zamaješ navidezno trdnost vajinega odnosa. Nujno moraš:

  • prenehati delati zanj stvari, ki so “njegove” stvari, čeprav boš hotela skočiti iz kože, ko ga boš opazovala. Ne rešuj ga in pusti mu, da dela napake – naj se kaj nauči iz njih,
  • spustiti nadzor iz svojih rok, pa čeprav se dva vogala hiše začasno porušita,
  • z njim ravnati kot odraslo osebo, ki ima v celoti tvoje iskreno zaupanje,
  • ne pogovarjajmo se, kot da se pogovarjamo z otrokom,
  • razdeliti odgovornosti.

Ali se izplača? Ne razmišljaj na način: “Saj ni tako slabo”. Morda še bo. Prav gotovo ne bo dobro! Mama … jo je imel ali jo ima. Ti prav gotovo nisi ta oseba!

Zapomni si, da ti nisi njegova mama.

Vajin odnos je vreden dveh odraslih ljudi, ki se imata rada. Daj mu nazaj vlogo moškega v svojem življenju, da boš spet lahko ženska. Naj bo tvoj moški in ti bodi njegova ženska.

Vajina sreča, ljubezen je droben kamenček, postavljen na dveh temeljih – eden si ti, drugi tvoj partner. Če sta temelja v ravnovesju, bo kamen obstal v ravnovesju in jima s tem vračal stabilnost. Če ne bo, ker med njima ne bo ravnovesja, se bosta tudi temelja sesula. Tega si ne želiš, kajne?


Preberi še prvi del članka: 5 znakov, da si postala njegova “mama”


 

Ni komentarjev