Šopek na zmenek: Kako ohraniti šopek dolgo obstojen pozimi?

Naj vam šopek rož stanovanje krasi tudi pozimi - nasveti za daljšo obstojnost v zimskih mesecih.

Letošnje poletje je bilo izredno vroče in suho, oktober, ki se počasi približuje koncu pa je tudi daleč od tipičnih jesenskih mesecev, saj nas večino časa greje sonce, temperature pa so za ta letni čas kar precej visoke. A pred vrati je zima. Kar pomeni, da se bomo počasi morali privaditi na bolj hladne temperature in manj sonca.

Menjava letnih časov pa ne vpliva le na nas, ampak tudi na šopke rož, ki jih imamo v našem domovanju. Tako kot obstaja nekaj trikov, kako zanje skrbeti poleti, pa je nego potrebno prilagoditi tudi jeseni in pozimi. Ob hudem mrazu namreč v domovanju prižgete radiatorje ali zakurite v kaminu, toplota in suh zrak pa močno lahko vplivata tudi na rože. 

Kako torej v zimskem času poskrbeti za rože? Brez skrbi, Metka iz Sanjskega šopka vam bo pomagala z nekaj nasveti. Če jih boste upoštevali, bodo rože tudi v zimskem času dolgo cvetele in lepšale vaš dom.

Uporabite mlačno vodo

Mrzla voda bo rože poškodovala, vroča voda pa po poskrbela, da se rože prehitro razcvetijo. Zato v vazo nalijte mlačno vodo, ki jo menjajte vsak dan ali vsaj vsak drugi dan, saj boste tako preprečili, da se okoli šopka začnejo nabirati škodljive bakterije. Odstranite tudi liste, ki so nizko na peclju in plavajo v vodi. 

Rože postavite stran od toplote in mraza

To ne pomeni, da takrat, ko kupite nov šopek rož ne prižgete radiatorja, a rože postavite stran od naprav, ki proizvajajo toploto. Ekstremne temperature, pa naj bo to vročina ali mraz, bodo slabo vplivale na sveže rože, kar pomeni, da bodo precej hitreje ovenele. Rože lahko postavite na okensko polico, a poskrbite, da bo tisto okno vedno zaprto, saj lahko mraz prav tako kot vročina povzroči, da bo šopek prej uvel. Tega pa si ne želimo!

Šopek naj bo v prostoru, kjer je več vlage

Zaradi gretja in mraza je v vašem domu pozimi precej suh zrak. Če želite, da vaš čudovit šopek preživi dlje časa, ga postavite v prostor, ki je ravno prav vlažen. Suh zrak namreč lahko povzroči, da se rožni peclji hitreje posušijo, posledično pa bo šopek prej ovenel. Če imate zelo suh zrak po celem domu, šopke pa zelo radi kupujete, razmislite o nakupu vlažilca zraka.

Poskrbite za redno striženje pecljev in menjavo vode

Za daljšo obstojnost šopka morate na vsake dva do tri dni odrezati peclje, saj bodo tako rože lahko vsrkale več vode. Če imate v stanovanju vroče, bo voda lahko tudi hitreje izpuhtela, zato poskrbite tudi za redno menjavo vode, saj bodo le tako rože ostale dovolj hidrirane. 

Šopek postavite stran od sklede s sadjem

Šopek obvezno postavite čim dlje od posode s sadjem, še posebej stran od sadja, kot so jabolka, avokado, hruške in nektarine. Če katero od teh sadežev postane gnilo, namreč začne proizvajati poseben plin, ki lahko povzroči hitrejšo uvelost šopka in krivljenje pecljev. 

Preizkusite te nasvete in videli boste, da bodo šopki rož kar nekaj dni ali celo tednov lepšali vaš doma. 

Ni komentarjev

Odgovori