Šori: Nekateri želijo biti samski, drugi iščejo partnerja tudi prek spleta

O samskosti in iskanju partnerja prek spleta smo se pogovarjali z dr. Iztokom Šorijem, ki je v svoji knjigi Samskost: Med ideologijo družine in ideologijo izbire raziskoval samsko življenje.

Vse več raziskav podaja tezo, da je na tem svetu vedno več samskih. Pa to drži in zakaj prihaja do tega? Postaja samskost nekaj običajnega, kako jo vidi družba in kako samski ter ali je splet postal eden izmed prostorov, kjer samski iščejo, nam je pojasnil dr. Iztok Šori.

ona-on-samskost-iztok-sori-pogovor-knjiga-zasebni-stiki-resne-zveze-zmenki2
Dr. Iztok Šori je v svoji knjigi raziskoval samskost.

Dr. Iztok Šori je raziskovalec na Mirovnem inštitutu in avtor knjige Samskost: Med ideologijo družine in ideologijo izbire, v kateri raziskuje, kako svojo samskost vidijo samski in ali pravzaprav želimo biti samski.

Samski tarče pritiskov s strani družine, prijateljev in družbe

“Samskost je v naši družbi pojmovana kot manjvreden način življenja v primerjavi s partnerskim ali družinskim življenjem,” pravi dr. Šori. V naši družbi je pričakovano, da si vsak posameznik slej ko prej najde partnerja in osnuje družino, kar nam sporočajo tudi vse družbene institucije, kot so politika, cerkev in mediji.

Če do tega ne pride, je lahko posameznik tarča številnih pritiskov. “Samski so tarče najrazličnejših stereotipov in diskriminacije, ne le s strani družbe, ampak tudi v vsakdanjih odnosih s prijatelji, sodelavci ali starši, nenazadnje tudi sami menijo, da je samskost manjvredna.”

Družba samskim jasno pošilja sporočilo, da je z njimi nekaj narobe. Ti pritiski pa se vršijo v obliki vprašanj, če so že koga spoznali in v obliki raznih komentarjev na njihov status. “Ali so že koga našli ali, kot je povedala ena od intervjuvank v moji raziskavi, komentarji prijateljic, da ji privoščijo enega dobrega tipa, ne da bi sploh pomislile, kaj si dejansko želi sama,” pravi Šori.

Želje po dobrem “tipu” ali “bejbi” ter neprestana vprašanja, kdaj bomo predstavili svojega partnerja ter si ustvarili družino, samski razumejo kot družbene pritiske.

Samskost kot posledica osebne svobode?

Samskost in samske dojemamo kot nekaj nezaželenega, ob tem pa pozabljamo na drug vidik samskosti.

“Gre za kontekst osebne avtonomije in svobode posameznika, seksualne emancipacije ter pravic do ločitve, svobodne izbire partnerja, do zasebnega življenja, nediskriminatornega obravnavanja, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, … ” pojasnjuje Šori.

Biti samski je posledica posameznikove svobode, ki se sam odloči, ali si želi partnerske zveze ali pa je raje samski. Ta možnost izbire ni samoumevna od nekdaj in v vseh državah, pri tem pa še toliko bolj v ospredje pride posameznikova pravica do svobodnega odločanja, pravi Šori.

Samskost = problem

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

“Samski sami največkrat svojo samskost dojemajo kot individualni problem,” pojasnjuje Šori. Kot svoj problem, ki pa je nastal zaradi družbenega ideala heteroseksualne, monogamne in dosmrtne partnerski zvezi z dvema otrokoma.“Ta ideal je tako močan, da ga je ponotranjila in ga skuša skozi življenjski potek uresničiti velika večina ljudi.”

Te želje pa ne nujno izhajajo iz nas samih, ampak se v nas usidrajo skozi socializacijo. Že v mladosti nas sprašujejo, ali že imamo fanta oziroma punco, kasneje nas sprašujejo, kdaj bomo imeli otroke. “Precej slabo pa nas pripravijo na realnosti, ki so drugačne od ideala: nekateri ljudje so samski, ločeni, ovdoveli, nimajo otrok, imajo več kot enega partnerja, …” pravi Šori.

Samski, ker tako želimo?

Določene teze govorijo, da je samskih vse več. Zato je na mestu vprašanje, ali je večina teh samskih, ker tako želijo, ali pa si vendarle želijo partnerja, pa ga zaradi različnih razlogov še niso našli. “Po moji raziskavi bi za 10 odstotkov samskih lahko rekli, da so samski po izbiri, saj so odgovorili, da si partnerske zveze ne želijo in jim tak način življenja najbolj odgovarja,” odgovarja Šori.

Vir: Shutterstock
Si želimo biti samski? Vir: Shutterstock

V skupini samskih po izbiri sta dva segmenta. Prvi so tisti, ki že imajo družino in so tako že izpolnili družbena pričakovanja. “Ti samski so po osnovanju družine in ločitvi izgubili motivacijo za resne partnerske zveze in zase pravijo, da je samsko življenje bolj lagodno in izpolnjeno,” pojasnjuje Šori.

Drug segment sestavljajo tisti samski, ki tradicionalno družbeno vrednoto partnerskega življenja in osnovanja družine razumejo kot družbeni pritisk, zato jo aktivno zavračajo.

“Pričakovano so s svojim življenjem zadovoljni ti samski, ki imajo manj tradicionalni pogled na svet. V povprečju so tudi bolj zadovoljne samske ženske kot samski moški, kar kaže, da se prve bolje znajdejo v tem položaju,” o zadovoljstvu samskih pravi dr. Šori.

Večina samskih – kar 74 odstotkov – ki so sodelovali v raziskavi dr. Šorija, je navedla, da si želi partnerske zveze, a žal ustreznega partnerja še niso našli. Če si tudi ti med tistimi, ki si partnerja želijo, pa ti “pravi” še ni stopil na pot, se aktiviraj in ga poišči na ona-on.com.

So samski tudi osamljeni?

Osamljenost je nevarnost samskosti, samski pa si morajo aktivno organizirati prosti čas.

“Ena mojih intervjuvank mi je zaupala, da se včasih čez vikend zgodi, da z nikomer ne spregovori besede,” pripoveduje Šori in dodaja, da je osamljenost ena izmed nevarnosti samskega življenja.

Samski morajo aktivno organizirati svoj prosti čas in vstopati v stike s prijatelji ter družino, medtem ko vezani čas preživljajo s svojim partnerjem oziroma partnerko.

“Samski, ki so bolj zadovoljni s svojim življenjem, imajo številne prostočasne aktivnosti in se lahko v vseh življenjskih situacijah obrnejo na prijatelje,” pojasnjuje Šori.

Osamljenosti se lahko samski izogibate tudi tako, da obiščete številne spoznavne dogodke, kjer je v prvi vrsti druženje in tudi spoznavanje novih ljudi ter sklepanje prijateljstev. Na ona-on.com vsako leto organiziramo številne dogodke – poglej si, katere pripravljamo v tem trenutku in kako smo se imeli na preteklih spoznavnih dogodkih.

Vse več samskih po partnerja na spoznavne portale

“To je postal povsem običajen način, ki ga preizkusi večina samskih, ne glede na spol, starost ali socioekonomski status,” pravi Šori, kakor je tudi glede na tehnološki in družbeni razvoj tudi pričakovano ter temu primerno prilagojeno.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Samski na spletu iščejo potencialne partnerje, kakor so to počeli od nekdaj, spremenila se je le platforma – od ženitnih posredovalcev do časopisnih oglasov.

Splet ni področje, ki bi delovalo ločeno od siceršnjega življenja, kar pomeni, da se pravila spoznavanja, ki veljajo pri spoznavanju v živo v lokalih in drugje, prenašajo tudi na splet.

“Ena od mojih intervjuvank je pripovedovala, da lahko po nenapisanem pravilu na internetu nagovarja predvsem starejše moške, medtem ko veliko moških starostne omejitve navzdol za potencialno partnerico sploh ne postavlja. Prav tako na spletu nagovarjajo predvsem moški, kar je zelo podobno kot sicer v družbi,” še pravi Šori.

Na spletu partnerja išče vse več samskih in, kot pravi Šori, to postaja povsem normalen način iskanja, ki ga preizkusi večina samskih. Zakaj pa ne bi, saj je tovrsten način iskanja enostaven in priročen. Pridruži se tudi ti in preveri, zakaj spoznavni portal ona-on.com uporablja več kot 160.000 samskih.

Ni komentarjev

Odgovori