Sta moški in ženska lahko prijatelja?

Čim prej se morata odkrito pogovoriti, kaj pričakujeta. Priznati si morata, če je vmes seksualna privlačnost in se dogovoriti, kaj z njo.

Leta 1989 je dr. Don O’Meara, profesor sociologije na Univerzi Cincinnatti, objavil knjigo Vloga spolov. V njej je razčlenil glavne ovire, ki se pojavijo v heteroseksualnem prijateljstvu.

“Raziskave sem se lotil, ker je moja najboljša prijateljica ženska. Nekega dne me je vprašala, ali menim, da ima sploh še kdo tako globoko in verodostojno prijateljstvo kot midva.”

Katerih pet preizkušenj morata moški in ženska prestati, da sta resnično lahko le prijatelja.

Profesor je pregledal vse raziskave, ki so na to temo potekale od leta 1974 naprej. S svojimi izsledki je zaokrožil štiri preizkušnje, ki jih morajo prestati moški in ženske prijatelji, sam pa je dodal še peto.

 

(Prva preizkušnja)

Kako pojasniti razmerje?

Dr. O’Meara je pri raziskovanju 20 prijateljskih parov dognal, da je privlačnost brez poželenja ali spolne sle v resnici možna. Kar 16 od 20 parov je zatrdilo, da ima prijatelja/prijateljico zelo rad/a, da pa jih spolno ne privlači.shutterstock_147059978-minKo je bilo treba razmerje definirati, je profesor naletel na težave. Nobeden od parov ni znal potegniti jasne ločnice med romantičnimi, seksualnimi in prijateljskimi čustvi. Odgovore bi bilo mogoče strniti v naslednji stavek: “Veš da imaš nekoga rad, rad si z njim, ceniš kot moškega/žensko, a ne dovolj, da bi se z njim sestajal ali celo poročil.”

(Druga preizkušnja)

Premagovanje poželenja: Pogovarjava se o seksu

Nevarnost, da bi spolna privlačnost načela prijateljstvo, je vedno na preži. Platonski objem kaj hitro lahko dobi krila. Je komu znano: “Hej, kaj pa prijateljski poljub?

shutterstock_125302175-minV raziskavi iz leta 1988, ki je zajela 150 parov, je profesor moškim in ženskam zastavil vprašanje, kaj jih pri njihovem prijateljstvu najbolj moti. Ženske so navedle spolno privlačnost.

Zanimivo so odgovorili moški. Večina jih je priznala, da se v prijateljstvo prej ali slej prikrade spolna sla. Moti jih, da se ženske branijo spolnosti. Moški so namreč prepričani, da bi skok v posteljo prijateljski odnos le poglobil, nikoli razdrl.

(Tretja preizkušnja)

Mnenje okolice

Budno oko družbe dandanes še ni zrelo za prijateljstvo brez seksa. Na takšne pare gleda z veliko mero skepticizma in namigovanja: “Sta res samo prijatelja? Ne se hecat, no!” Ni treba posebej razlagati, kako hitro podležemo stereotipom: “Če že vsi tako mislijo, zakaj ne bi res …”

(Četrta preizkušnja)

shutterstock_478943884-min

Boj med spoloma

Dr. O’Meara ugotavlja, da v platonskem prijateljstvu glavno vlogo igra moški. Ženske se strinjajo, da je moški prijatelj tisti, ki poskrbi, da jima je lepo.

Moški je tisti, ki skrbi za razvoj prijateljstva.

Je tisti, na katerega se ženska lahko zanese, da bo naredil vse, da ne bi prišlo do iskric ali ljubezenskih čustev. Ali na kratko skrbi, da ostaja pri prijateljstvu. Kot smo videli, tukaj nastopi težava, saj moške spolnost “ne bi motila”.

(Peta preizkušnja)

Kako se srečati s prijateljem nasprotnega spola?

Ko so se pisarne in fitnes klubi začeli polniti z moškimi in ženskami, je bilo res več možnosti za druženje. Toda profesor O’Meara ugotavlja, da moški in ženske nimajo dovolj znanja o tem, kako sklepati prijateljstva. Pomislimo samo na osnovno šolo, spomnimo se dekliških in fantovskih gruč … Dečki se niso mogli naučiti, kako pristopiti k nasprotnemu spolu. Navajali so občutek, kot da govorijo z ljubico, neredko z mamo.

iStock-639705654-minČe moški vidi v ženskah mamo, pozneje v življenju z njimi ne more vzpostaviti zdravega poslovnega odnosa. Zato profesor poudarja: prijateljski odnos med moškim in žensko dandanes ni več možnost, marveč nuja. Tega se je torej treba učiti in lažje nam bo, če bo v ozračju čutiti seksualno napetost, kot pa spomine na lastno družino. Poglejmo si še nekatere značilnosti platonskega prijateljstva.

Starostne razlike

Največ prijateljstev med moškim in žensko se sklene na univerzi in na srednji šoli. S starostjo njihovo število upada, še bolj pa – kar je tudi logično – s sklepanjem zakonskih zvez. Še tako močna osebnost, ki se lahko pohvali s trdnim zakonom, se najbrž ne bi strinjala, če bi zakonec imel platonskega prijatelja, zlasti če je le-ta privlačen.

Moški imajo več koristi …

Razlike med prijateljevanjem moških in žensk so precejšnje. Prijateljici preživita večino časa na samem, med razpravljanjem o svojih čustvih in mislih, medtem ko se moški raje družijo v skupinah.

Ukvarjajo se s športom, potujejo, če že razpravljajo, govorijo o politiki in športu. Težko jim je spregovoriti o čustvih, zlasti če zraven ni kozarca vina. Zato kaže, da imajo moški od navzkrižnega prijateljstva več kot ženske. Tudi sami so navedli, kako veliko jim pomeni, če jim ženska pomaga razčleniti čustva in jih pripravi do gostobesednosti.

Partnerski odnos

… imajo jih tudi ženske

Tudi najboljšo prijateljico je utrujajoče vso noč tolažiti, potem ko jo je zapustil dolgoletni partner. Z moškim pa se lahko ženska šali in uživa, ne da bi pri tem “čustveno pregorela”. Prijateljstvo z moškim je lahkotnejše, zabavnejše.

Ženskam ugaja zaščitniški, patriarhalni pristop moškega, všeč jim je, da so končno dojele, kako nasprotni spol gleda na svet. In kaj počneta? Veliko se pogovarjata. Tudi vse ostalo, kar še počneta – skupni obedi, vožnje z avtomobilom – je povezano s pogovarjanjem.

Sledijo obiski kino predstav in gledališča. Številni strokovnjaki so prepričani, da je prijateljstvo med moškim in žensko privilegij višjega sloja. Neki novinar je hudomušno dodal: “Ker imajo denar in se lahko zamotijo z dejavnostmi, ko jim po glavi ne roji spolnost.”

Ni vse v seksu

shutterstock_250351699-minTako je dokazala obsežna raziskava profesorja dr. Walida Afifa z Univerze Penn State. Kar 67 odstotkov od 300 študentskih prijateljskih parov je “priznalo”, da so šli s prijateljem v posteljo, a se jih je potem kar 57 odstotkov odločilo, da raje ostanejo pri prijateljstvu.

To pomeni, da se dobra platonska prijatelja družita v prepričanju, da je prijatelj sicer zanimiv, a sočasno ne verjameta, da bi vse njegove kvalitete zadostovale, če bi šlo za romantično razmerje.

Ali seks prijateljstvo okrepi?

Na drugi strani je zanimivo, da je velika večina parov, ki so sicer skočili v posteljo, soglasno zatrdila, da je po seksualni izkušnji njihovo prijateljstvo še trdnejše, saj so se osvobodili prav vseh bremen oziroma poskusili prav vse, kar bi jih utegnilo ovirati pri prijateljstvu.

Kaj storiti, da bo prijateljstvo samo prijateljstvo?

Čimprej se morata odkrito pogovoriti, kaj pričakujeta. Priznati si morata, če je vmes seksualna privlačnost in se dogovoriti, kaj z njo. Če želiš, da ostane zgolj pri prijateljstvu, si določi meje oziroma pravila igre.

Raziskava prof. dr. Afifa je namreč odkrila naslednje spodbudno sporočilo za vse, ki ne bi radi izgubili platonskega družabnika. Tudi za tiste, ki so že skočili v posteljo, še ni vse izgubljeno.

Če seks še vedno sili v ospredje, ga preženeš tako, da o njem veliko govori in, če imaš smisel za humor, je to le še dodatna prednost. Torej smo le odkrili skupni imenovalec platonskega in romantičnega razmerja: ohranja ga lahko le iskrena komunikacija.

Ni komentarjev