Težaven bivši partner?

Če se bivši partner še vedno trudi ostati v tvojem življenju, lahko to povzroči veliko napetosti. Kako reagirati?

Ravnanje z njim je lahko težavno in predstavlja čustven stres, pa naj gre za ljubosumje ali druge nerazrešene reči iz skupne preteklosti.

Postavi meje in jih odkrito sporoči

Če imaš težave z nekdanjim partnerjem, je ključnega pomena, da postaviš jasne meje. Prepričaj se, da oba razumeta, kakšni stiki so dovoljeni (če sploh) in kaj je/ni sprejemljivo. Morda bo koristno, če zapišeš pravila odnosa, da ne bo nejasnosti glede tega, kakšno vedenje se pričakuje od vsakega od vaju.

O teh mejah obvezno odkrito in odločno obvesti bivšega partnerja, ne oklevaj in se oglasi, če se tvoje meje ne spoštujejo. Pretirano dobivanje na kavah in dolgi pogovori navadno ne prinesejo želenega rezultata. Prej bosta spet zavila v stare zgodbe in iskanje krivca za razpad zveze.

Poišči nasvet pri zaupanja vrednih prijateljih in družini

Koristno je, če se o situaciji pogovoriš z ljudmi, ki te dobro poznajo in jim je mar zate. To so seveda lahko dobri prijatelji, družinski člani itd. Če ti nekdo drug pomaga predelati čustva, ti lahko pogosto pojasni, kako najbolje ravnati v dani situaciji. Poleg tega, če meniš, da je tvoja varnost ogrožena, je lahko koristno, da imaš ob sebi ljudi, ki te bodo po potrebi podprli in zaščitili.

Primeri, v katerih je bivši partner bolestno posesiven in ljubosumen, velikokrat pride do groženj z nasiljem. Četudi do fizičnega nasilja ne pride, pa je psihično nasilje in življenje v strahu, najmanj enako težavno. Bežanje in skrivanje ne pomaga, saj bo ves čas prisoten strah, stres pa ti bo uničeval življenje.

Poišči strokovno pomoč

Če stvari postanejo preveč čustveno obremenjujoče ali fizično nevarne, je morda najbolje poiskati strokovno pomoč pri terapevtu ali svetovalcu. To so usposobljeni strokovnjaki, ki imajo izkušnje z reševanjem težavnih odnosov in lahko zagotovijo dragocen vpogled v to, kako najbolje ravnati v tvoji posebni situaciji.

Po potrebi te lahko svetovalec usmeri tudi na druge vire, kot je pravni nasvet ali pomoč organov pregona, če je to potrebno. Nemalokrat se človek pri sebi sploh ne zaveda teže dejanj bivšega partnerja. Tudi v takšnih primerih velja znan rek “bolje preprečiti, kakor zdraviti”.

Ni enostavno, je pa potrebno

Prepletanje odnosov z nekdanjim partnerjem je pogosto težko in neprijetno, zlasti po težjem razhodu ali ločitvi. Postavljanje jasnih meja in odkrito sporočanje o njih, sta bistvena za ohranitev mirnih odnosov med dvema osebama, ki sta bili nekoč v skupnem razmerju.

Če stvari postanejo preveč čustveno obremenjujoče ali fizično nevarne, bo morda treba poiskati pomoč in ukrepati na načine, ki nikoli niso bili v prvem planu. Vedno se je treba postaviti zase, za svojo varnost in tudi zdravje. Čustveni pritiski prav tako ogrožajo zdravje posameznika in močno vplivajo na njegovo vsakdanje življenje. Nekaj malega lahko prihaja tudi s tvoje strani, če denimo želiš opravičevati partnerjevo vedenje na način, da mu je še vedno mar zate in je zato takšen. To seveda ni pravi način.

Vzemi si čas zase

Prvi korak pri prebolevanju bivšega partnerja je, da si vzameš nekaj časa zase. To pomeni, da si dovoliš čutiti vsa čustva, ki so povezana z razhodom, in si vzameš čas, ki je potreben za zdravljenje te izkušnje.

Pomembno je, da si vzameš nekaj premora od vseh oblik družbenih medijev, saj se tako izogneš nepotrebnim stikom z bivšim partnerjem in tudi ne izpostavljaš svojega novega življenja njemu na vpogled. Morebitne čustvene pritiske preko spleta, žaljiva ali grozeča sporočila, pa vsekakor naznani ustreznim organom.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori