Umetnost spogledovanja

Prijazen nasmešek, morda celo pomežik simpatičnemu natakarju ali neznancu na ulici še nikomur ni škodil. Polepša pa turobni vsakdan …

Spogledovanje lahko zajema praktično karkoli. Nasmeh, dotik z roko, pomežik, kakšna beseda več … Spogledovanja se ne da definirati z dejanji, saj je zmeraj odvisno od situacije in vzdušja.

Če si gospodična nasproti tebe vztrajno oblizuje ustnice, si jih morda zato, ker je pila kavo s smetano, pa nima prtička pri roki, da bi se očedila. Ali pa je pač tak tip človeka, ki se rad smeji in to še posebej lepo.

Zato je povsem odvisno od tebe, da prepoznaš spogledovanje, kar pa po navadi ni velik problem, saj ljudje popolnoma avtomatsko razumemo govorico telesa. Ta pa, kot vemo, je pomembnejša kot gole besede.

 Kako spogledovanje vpliva na človeka?

shutterstock_137165924-minSpogledovanje je na splošno koristno za človekovo samopodobo in dobro počutje. Le redko se zgodi, da spogledovanje ne požanje nikakršnega odziva, po navadi dobimo vsaj kakšno bolj prijazno besedo, kot bi jo sicer.

S spogledovanjem potrjujemo, da je to, kar počnemo, kar smo, dobro.

Vsak izmed nas se namreč dobro počuti, ko dobi pozitiven odziv na svoje obnašanje, na svoje besede. Na tak način se namreč potrjujemo, da je to, kar počnemo, kar smo, dobro. Družba je namreč človekovo ogledalo: Po odzivih družbe sodimo kdo in kakšni smo.

In spogledovanje je samo eden izmed načinov, kako si ljudje lahko potrjujemo samozavest, brez posebne škode. Če naše spogledovanje ne uspe, pa kaj zato. Včasih smo ljudje tako oddaljeni v svojih mislih, da ne dojemamo vsega, kar nam okolica poskuša sporočiti. Ali pa se preprosto ne maramo odzvati na spogledovanje, morda zato, ker nam je neprijetno, ko nepoznana oseba pristopi do nas na tak način ali pa ker že na splošno neradi “flirtamo”.

V kolikor pa je spogledovanje uspešno, pa nam dvigne samozavest, saj se počutimo privlačni, ker smo dobili odobravanje od nasprotnega spola.

S spogledovanjem si dvigujemo samozavest.

Odobravanje nasprotnega spola je namreč izrednega pomena za našo samopodobo. Oziroma istega spola, v kolikor nismo heteroseksualci. Naša samopodoba se namreč vsakodnevno nekoliko spreminja in potrjuje, prav preko odzivov, ki jih dobimo od drugih ljudi.

Spogledovanje kot pozitivni odziv

Otroci dobijo največ takšnih odzivov od svojih staršev, nato pa od prijateljev ter drugih ljudi okoli sebe, ko se pričnejo šolati. Nato nastopi puberteta in z njo tudi prvič spoznamo potrebo po privlačnosti in potrjevanju, ki nam ga nudi nasprotni spol. Velik del naše potrebe po potrjevanju pri nasprotnem spolu je sicer odvisen od odnosa, ki ga vzdržujemo z našimi starši, saj smo se prav preko njih naučili najbolj osnovnih vzorcev družbenega vedenja.

shutterstock_40343782-minPogosto se tudi zgodi, da ljudje, ki iz strani katerega izmed staršev skozi otroštvo niso dobili primerne potrditve, pohvale, tudi kasneje v življenju iščejo prav pri tem spolu toliko več pozornosti. Je bil morda oče zmerom zaposlen in si ni vzel časa zate ali pa nič, kar si naredil/a, ni bilo dovolj dobro?

Ne čudi se, če boš zato kot odrasla iskala potrditve samopodobe prav pri moških, sploh takšnih, ki te spominjajo zaradi te ali one lastnosti na tvojega lastnega očeta. In obratno velja za matere. A s tem ni nič narobe, če se zavedaš, da potrebuješ toliko več pozornosti na tak ali drugačen način.

In spogledovanje, nedolžno kot je samo po sebi, pri tem le pomaga, če ni pretirano ali prepogosto. Spogledovanje, ki povzroči pri drugi osebi nelagodje ali pa spogledovanje, ki je že preraslo v stalen vzorec obnašanja, na kar nas opozarjajo tudi naši prijatelji, pa ne bo prineslo koristi.

Dobro in slabo spogledovanje

Včasih znajo biti naši načini samopotrditve povsem preveč očitni ali nasilni in takšnega obnašanja družba po navadi ne sprejema pozitivno. Nihče namreč ne mara ob sebi človeka, ki je negotov in potrebuje neprestano pozornost ter potrditev.

Zato velja za spogledovanje, prav tako kot za preveč izzivalno oblačenje, preglasno govorjenje in druge oblike iskanja pozornosti, da ni najbolje, kadar ga je preveč. A naj te to ne odvrne od resnično nedolžnega spogledovanja. Mogoče na tak način skleneš kakšno novo prijateljstvo, ki morda celo sčasoma prerase v kaj več ali pa si le polepšaš dan s takšno malenkostjo, kot je prijazen nasmeh.

Ali pa dobiš ekstra porcijo smetane na svoj banana split ali še nekoliko kakava na kavo s smetano. Marsikaj se da doseči z enim samim prijaznim nasmeškom, pa naj gre za spogledovanje ali le presežek dobre volje. Tako da, kar pogumno, spogledujte se, spogledujte in flirtajte! A v pravi meri.

Ni komentarjev

Odgovori