Uporabljaš čustvenčke?

zmenki in čustvenčki

Za začetek pojasnimo, da so čustvenčki tako imenovani emoji ali “smajliji”, ki jih v klepetu uporabljamo pravzaprav vsi. Pa jih znamo? 🤔

In zakaj bi bilo to pravzaprav sploh pomembno? Sporočila in klepeti v različnih aplikacijah že dolgo časa niso več zgolj besede in stavki. Včasih se zdi, da več povemo s čustvenčki, ki v eni sami potezi opišejo naše počutje, ali pa mnenje, za katero bi sicer potrebovali kar nekaj besed ali stavkov.

Čustvenčki med spoznavanjem

srceČe nam v pogovoru s prijatelji in znanci prsti kar letijo po naboru zgovornih sličic, pa je potrebno pri klepetu z osebo, ki jo šele spoznavamo, nekoliko bolj paziti. Gre za to, da je še ne poznamo in ne vemo kako sprejema določene namige. Sicer se lahko kaj hitro razkrije že sama, v nasprotnem primeru pa bo potrebnega nekaj “tipanja”.

A zakaj danes sploh govorimo o tem? Na portalu za zmenke ti je nekdo všeč, po prvem dregljaju se odzove in nakaže, da je zanimanje obojestransko. Potem sledi uvodni klepet, rutinsko spoznavanje in nedolžna izmenjava osnovnih vprašanj ter odgovorov. Če gre vse po sreči, se klepet razvije do te stopnje, da postane že precej bolj naraven, teme vse bolj različne in zdi se, da že bolje poznata.

Delita podoben smisel za humor in se ob izmenjavi zabavnih misli nasmejita, tako da “pritisneta” nekaj od smeha jokajočih čustvenčkov. Ti se pričnejo pojavljati vse pogosteje, prav tako pa nabor uporabljenih postaja vse bolj pisan. Na ta način pogovor docela oživi, prožijo se določena čustva in vse skupaj je hitro videti zelo naravno in vsekakor bolj doživeto kot zgolj skozi besede.

Čustvenčki DA ali NE?

poljubMalo za šalo, malo za res … je to sploh vprašanje? Neka ameriška raziskava s področja zmenkov in komunikacije je pokazala, da osebe, ki med klepetom (smiselno) uporabljajo čustvenčke, dobijo več zmenkov in celo več seksajo! Si predstavljate, da bi vsa tista čustva, ki jih zlahka izrazite s pomočjo čustvenčkov, opisovali na dolgo in široko z besedami?

Nekateri tega niti niso zmožni, drugi to počnejo slabo, spet tretji preklinjajo ob vsaki drugi napačno napisani besedi, saj klepeti navadno potekajo preko katere izmed mobilnih aplikacij in tipkanja na majhno tipkovnico preko zaslona na dotik. Pisanje tako traja v nedogled, sogovornik pa hitro postane nestrpen, saj ima na zalogi še nekaj kandidatov, ki vneto pritiskajo s svojimi sporočili.

Manj je več

Branje dolgih “klobas” na telefonu je navadno precej nepriljubljeno. Prav zato je še kako pomembno, da s pravo izbiro čustvenčkov močno skrajšamo besedilo, ob tem pa samemu tekstu vdihnemo čustva in nekaj več življenja. V resnici lahko na tak način napišemo tudi nekaj kar bi imelo na prvi pogled popolnoma drugačen pomen za nas in za prejemnika, kot v primeru, da stavek podkrepimo s kakšnim jezikavim ali norčavim “smajlijem”.

Vama je obema všeč črn humor? Idealna priložnost, da svoje domislice podkrepita na ustrezen način. Včasih besede niti niso pomembne, saj bo v odgovor dovolj nekaj podobnega: 🤪🤣😝
Pa saj vemo kako to gre mar ne. Kasneje ne bo šlo brez: 🥰😘🤗

Ko veš, da nekaj ni ok

Za konec se lotimo še ene zadeve, ki se tiče čustvenčkov, oziroma bolj pomanjkanja le-teh v sporočilih. Dva sogovornika, ki sta precej vajena uporabe teh čustvenih simbolov, bosta kaj hitro zaznala, da nekaj ni v redu, ko ti iz sporočil izginejo, ali pa se drastično spremenijo. Gre dejansko za enak občutek kot v živo, ko pri sogovorniku opaziš drugačen izraz na obrazu, spremenjen ton glasu, ali pa znak nejevolje.

Ljudje začutimo spremembo celo takrat, ko so čustvenčki prisotni, a se prične pojavljati precej drugačen nabor od tistega prvotnega. Na vsa usta smejočega zamenja tisti, ki se “zgolj” smehlja, namesto konkretnega odgovora pa prejmemo zgolj dvignjen palec. Hja, je že tako, da smo povsem zaplavali v digitalno dobo, kjer smo našli celo nov način, kako izražati svoja čustva in opisati trenutno počutje.

Pa nič narobe s tem. Tudi v skale je človek nehal klesati, ko je bil izumljen papir.

Ni komentarjev

Odgovori