Uspešna zveza je odvisna od prilagajanja. Do katere mere pa?

Za uspešno zvezo sta vedno potrebni dve osebi. Dve osebi s svojim stališčem, osebnostjo in željami. Razumljivo je, da se morata zato osebi prilagajati ena drugi.

Kaj pa, če se ena oseba v želji ugajati popolnoma prilagodi drugi osebi? Postane predpražnik drugi osebi? Je to sprejemljivo ali kaže na nespoštovanje samega sebe? Kaj lahko naredimo, da to spremenimo? Gre za zelo občutljivo temo, ki jo na primerih obravnavam tudi v knjigi (Ne)srečni konci.

Uspešna zveza temelji na prilagajanju

Prilagajanje je v zvezi nujnost. Uspešna zveza brez prilagajanja žal ni možna. Zelo minimalne so možnosti, da bi se osebi v vsem ujeli, zato se vsaka do določene mere prilagodi drugi.

Obstajajo pa primeri, ko se ena oseba popolnoma prilagodi drugi – v svoji knjigi jo poimenujem kar »obupanec«. To je oseba, ki želi na vsak način ugajati, ker bo storila vse, da je partner ne zapusti.

Zaradi želje po ohranitvi zveze se v njej ne bo dovolj spoštovala. Partnerju ne bo postavila jasnih meja. Partnerju se bo bala zaupati svoje želje. Partnerju bo dopuščala vse in se ne bo postavila zase. Po koncu zveze pa se bo spraševala, kako jo je partner lahko pustil, če je bilo vse po njegovo.

Radi moramo imeti sebe

Žal uspešna zveza ni možna zgolj na podlagi tega, da naredimo vse, kar partner želi. Pogosto partnerja to celo odbije in se začne izživljati nad vami.

Vsakdo mora imeti rad sebe, da ima lahko rad tudi svojega parterja. Brez ljubezni do sebe, vas tudi nihče drug ne bo imel rad. Če se ne boste imeli radi, bo tudi vaš partner o vas dobil slab občutek. Kljub začetnem navdušenju ga boste odvrnili s svojo negativno samopodobo.

To ne pomeni, da se mu ne prilagajate ali da se igrate igrice z njim, temveč zgolj, da izrazite, kadar je nekaj v nasprotju z vašimi vrednotami in željami. Če je oseba prava, bo to razumela, v kolikor pa ni prava, vam je mnogo bolje brez nje.

Ste v uspešni zvezi?

Vprašajte se torej, ali partnerju jasno zastavite meje? Ali mu jasno predstavite vaše želje? Ali mu dajete vedeti, da ste tudi vi pomembni?

Če je odgovor negativen, bi bil čas, da spremenite vaš odnos do sebe. Začnite se ceniti, ker ste vredni tega! Naj vas nihče ne prepriča v nasprotno. Šele, ko boste spoštovali samega sebe, vas bodo začeli spoštovati tudi drugi.

Zveza z nekom, ki vas ne spoštuje, nima prihodnosti in je zgolj izguba vašega časa. In dandanes je ravno čas vreden največ na svetu.

Zdaj je čas za izboljšanje samopodobe

Seveda sprememba ne bo hitra. Morali boste delati na temu. Izboljšanje samopodobe večinoma ne bo možno brez obiska terapij, ker vzroki praviloma izhajajo iz našega otroštva. Predelati boste morali, iz kje izhajajo ti vzorci in jih spremeniti.

A k sreči se ljudje lahko spremenimo, če si le tega želimo dovolj. Če ne obupamo in vztrajamo. Verjamemo, da nas čaka lepša prihodnost. Življenje nam ponuja toliko možnosti, včasih se moramo le zavedati svojih pomanjkljivosti in jih izboljšati.

Še več mojih nasvetov je dostopnih v knjigi (Ne)srečni konci, ki nudi številne nasvete pri iskanju novih ljubezenskih priložnosti v življenju.

Avtorica knjige (Ne)srečni konci, ki je napisana kot priročnik za soočanje z življenjem po razhodu in pri iskanju novih priložnosti v življenju. Je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki poučuje na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. V popolnoma drugo smer je zaplavala, ker je začutila, da lahko s svojimi izkušnjami na področju partnerskih odnosov marsikomu olajšala eno izmed najtežjih obdobij v življenju. Verjame, da lahko le z razumevanjem dogodkov, ki se nam zgodijo, te dogodke sprejmemo in srečno zaživimo dalje, zato ljudi spodbuja k lastnemu razmišljanju. Svoje znanje o partnerskih odnosih deli tudi v člankih na enem izmed spletnih portalov, na spletni strani ter socialnih omrežjih. Predana je, da vam pomaga najti srečo v življenju in verjame, da se ta že skriva v vas.

Ni komentarjev

Odgovori