Večkrat se ljubezni, ki trajajo, niso začele iz zaljubljenosti, ampak iz prijateljstva in drugačnih poznanstev

Odgovarja Nikolaj Mejaš, univ. dipl. psih.

Kako vemo, da je nekdo, ki nam je všeč, tudi v resnici pravi partner za nas? 

V fazi všečnosti še ne vemo, ali je nekdo pravi partner za nas. Če mislimo nanj, ko ni fizično prisoten in si želimo, da bi bil, je to pokazatelj, da obstaja potencial za razvoj zveze.

Takrat naj bi preverili, ali pri osebi, ki si jo želimo, tudi obstaja takšna želja in tudi ona razmišlja o nas kot o potencialnem partnerju. To informacijo je smiselno subtilno sporočiti osebi in tudi preveriti, kaj ona razmišlja in doživlja v zvezi z nami. Takrat po eni strani damo dovoljenje za nadaljnje spoznavanje, če se oseba odzove na tak način, da je nadaljnji korak možen, pa ga tudi dobimo.

Ko začetno spoznavanje potrdi podobne vrednote in namero za dolgoročno zvezo, se lotimo poglobljenega spoznavanja. Šele, ko osebo dobro spoznamo in ocenimo, da imamo lahko skupno prihodnost, je smiselno sprejeti odločitev za začetek zveze.

Ali je mogoče, da se v nekoga zaljubimo v resničnostnem šovu?

Zaljubljenost je stanje, ko mi idealiziramo partnerja in ko se nam zdi, da ima vse lastnosti naše sanjske osebe. To je možno v kateri koli situaciji, še bolj pa v resničnostnem šovu, kjer je situacija pripravljena točno v ta namen.

Ali takšna ljubezen lahko traja?

Zaljubljenost se lahko spremeni v ljubezen, ko po določenem času v resnici spoznamo osebo in prenehamo z idealiziranjem. Dlje časa bo trajala takšna zveza, v kateri sta oba partnerja pripravljena investirati vanjo in se jima zdi smiselno planirati skupno življenje v prihodnosti. Ljubezen pomeni sprejeti osebo v celoti, z vsemi njenimi značilnostmi, ki so včasih prednosti in včasih pomanjkljivosti.

Večkrat se ljubezni, ki trajajo, niso začele iz zaljubljenosti, ampak iz prijateljstva in drugačnih poznanstev. Za dolgoročno zvezo sta nujna iskrenost in zaupanje, ki ga začnemo graditi čisto od začetka spoznavanja, ne šele po odločitvi za partnerstvo.

Kakšen je pa vaš moški za dolgoročno vezo?

Ni komentarjev

Odgovori