VIDEO: Samskost ~ Kaj o njej menijo ona-on par in vodja ona-on.com?

Vodja portala ona-on.com Luka Kogovšek in ona-on par Nataša in Božo o samskosti. (POP TV, Oddaja Preverjeno, 17. maj 2016)

Zakaj so ljudje samski? Po lastni izbiri ali zaradi okoliščin? Se ljudje za samski stan odločajo zavestno? Je samski stan še vedno nekaj čudaškega, nenormalnega?

Na ta vprašanja so v oddaji Preverjeno (17. maj 2016) odgovarjali vodja portala ona-on.com Luka Kogovšek, ona-on par Nataša in Božo, dr. Iztok Šori, ki je preučeval samskost, Barica Razpotnik s Statističnega urada RS, Mojca Magdič s katoliškega portala katStik.si ter samski Mirna in Tina Selinšek Burnik.

Spodaj preberi, kaj o samskosti menijo Luka Kogovšek ter Nataša in Božo.

Nataša in Božo o svoji samskosti

Nataša in Božo sta par, ki se je našel na ona-on.com (preberi njuno zgodbo tukaj), a pred tem sta vsak po svoje doživljala svojo samskost.

(POP TV, Oddaja Preverjeno, 17. maj 2016)
(POP TV, Oddaja Preverjeno, 17. maj 2016)

Božo: “Počutil sem se svobodnega, prostega, lahko sem delal, kar sem želel, kadar sem želel, ampak potem pride trenutek v življenju, ko se zamisliš, da si vsako leto starejši in da manjka neka človeška toplina, nežen objem, poljub. Sploh zvečer in pozimi. Večeri in zime so bile precej dolge in samotne.”

Nataša pa je po ločitvi to, da je spet samska, dojemala drugače: “Jaz sem imela bolj težave sama s seboj. Da sem šla prvič sama v kavarno na kavo, da sem šla v slaščičarno na tortico.”

A zdaj, ko je našla Boža, je bolj srečna: “Nisem si predstavljala, da bom kdaj tako srečna, to je pa res.”

S spoznavnimi portali lažje do partnerja

Težava današnje družbe je pomanjkanje časa. Za druženje in iskanje partnerja. S spoznavnimi portali je iskanje pravega postalo enostavnejše. Luka izpostavlja primer samske mame z dvema otrokoma – ko otroka zaspita, se lahko njuna mama usede za računalnik in išče.

Luka: “Je pa res da, ko si enkrat registriran, je tam tisoče in tisoče kandidatov. In ta moment je podoben sprehajanju po trgovini.”

To misel nadaljuje dr. Iztok Šori: “Ampak seveda vemo, da so se tudi v preteklosti zveze sklepale iz najrazličnejših motivov, na najrazličnejše načine, da smo imeli ženitne posredovalce, da se je tudi vedno natančno vedelo, kakšna je vrednost, na primer hčere iz te kmetije in kakšna iz druge ali pa sina.”

Luka: Začneš se počutiti čuden

Samski so velikokrat tarča pritiskov, predvsem s strani družine, ki si želi naraščaja.

Luka: “Ko je posameznik star 30 in malo več let, vem, kaj se dogaja, ko mu mamica in očka rečeta: ‘Poslušaj sine, a bo kaj vnučkov? Kaj je zdaj to?’. Vsi vrstniki so poročeni in potiskajo vozičke. Dejansko se začneš počutiti čuden.”

A ne le to, samski so velikokrat diskriminirani tudi na drugih področjih. V videu si oglej še poglede na samskost drugih nastopajočih.

Ni komentarjev

Odgovori