Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska

Je ta rek žaljiv ali izraža realno stanje?

Odvisno iz katerega zornega kota ga gledamo. Ženskam bi naj bil sovražen in šovinističen, ker v ospredje postavlja moškega, ki je uspešen in privilegiran, partnerka pa se skriva v ozadju in ga podpira po najboljših močeh. Po drugi strani pa si ga marsikdo razlaga povsem drugače in meni, da je ženskam v čast, saj jim priznava, da bi moški brez njihovega vpliva ostal povprečen.

Kljub zaskrbljenosti nad današnjim svetom lahko mirno zapišemo, da se ta vendarle spreminja. Nekoč je ženska dejansko imela malo drugih možnosti, kot da se je skrivala za širokimi, možatimi pleči in od tam vlekla svoje svilene niti. Da ne bo pomote, to so ženske vedno odlično obvladale, zato se človek res lahko malce hudomušno vpraša, kdo je v tej zgodbi modrejši?

Zgodovina dokazuje, da so ženske kljub neprijaznim okoliščinam vedno dosegale velike uspehe, bodisi same (velike vladarice, znanstvenice, umetnice … ) bodisi tako, da so na dogajanje vplivale prek soprogov ali ljubimcev.

So moški pripravljeni stopiti korak nazaj, razvezati kravato in namesto nje okoli pasu zavezati predpasnik?

K sreči sodobna ženska v povprečno civiliziranem svetu v primerjavi s svojimi predhodnicami v družbi vendarle zaseda drugačno mesto. Zdaj je lahko hkrati žena, ljubimka, mati, zaposlen in vsestransko dejaven človek, ki pa je temu primerno obremenjen.

Ali ima zadostno pomoč in podporo partnerja, da lahko uresniči vse svoje cilje in sanje? So torej zdajšnji moški pripravljeni stopiti korak nazaj, razvezati kravato in namesto nje okoli pasu zavezati predpasnik?

Uspešna ženska in za njo copata?

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Predsodki … človek se vedno boji neznanega, ker ga ne razume. Najbolje se počuti v nezanimivem povprečju, kjer plava s tokom in ni izpostavljen. Takoj, ko nekdo izstopi iz tega povprečja, ga vidi vsakdo in lahko o njem napačno sodi. Nič nenavadnega torej, da se z ostrimi ocenami in obrabljenimi floskulami srečuje tudi družina, kjer so vloge porazdeljene nekoliko drugače kot pri tistih “tradicionalnih”.

Sodobne ženske so načeloma visoko izobražene, polno zaposlene in vsestransko obremenjene.

Odstotek moških, ki so pripravljeni opravljati gospodinjska dela in skrbeti za družino, se sicer nekoliko povečuje, toda ali obstajajo možje, ki ocenijo, da so doživeli svojih pet minut, zdaj pa prihaja trenutek za njihove žene? Ali obstajajo možje, ki priznajo, da ima njihova partnerka boljšo možnost za uspešno kariero in so jo pripravljeni pri tem podpirati?

Tudi takšni moški, ki so pripravljeni ostati doma, obstajajo.

Nekatere uspešne ženske se odločijo zgolj za kariero, ne pa tudi za družino, številne združujejo oboje. Brez pomoči gre težko in tu nastopi trenutek, ko naj bi vskočil partner. Primerov je veliko, znanih in anonimnih, tudi domača tla jih ponujajo kar nekaj.

Andrejeva zgodba

“Poklicni gospodinjec je posebna vrsta, tako rekoč izjema med izjemami. Na sto tisoče žensk se vsak dan spopada z dvojno vlogo, žal pa zelo malo moških – in o tem velja razmisliti. Vse skupaj je en velik tabu.

Ni malo ljudi, ki se norčujejo iz ‘možička za štedilnikom’ in ‘lenobne copate’, na vse člane takšne družine pa gledajo zaničljivo. Pri nas se je velika avantura začela, ko sva izvedela, da bova postala srečna starša dvojčkov.

Ni malo ljudi, ki se norčujejo iz ‘možička za štedilnikom’.

Žena Barbara je še pred koncem porodniškega dopusta dobila čudovito poslovno priložnost, ki je tudi finančno veliko obetala. Odšla je v službo, jaz sem ostal doma. Zame je bila nova vloga sprva velika obremenitev, toda vedno znova so me začudili in razjezili deljeni odzivi okolice na mojo novo situacijo.

Ne boste verjeli, o čem vse so ljudje zmožni soditi in kaj komentirajo, in to samo zato, ker te srečajo z otroškim vozičkom v parku! Bil sem ‘brezposelnež s pamži’, ‘copata, ki ga hrani žena’, ‘gospod varuška’ itn. Po treh letih sva dvojčka vpisala v vrtec in to me je delno razbremenilo, vendar se je neskončno usklajevanje, nenehno gledanje na uro, točno ‘pobiranje’ otrok iz vrtca, pogoste bolezni in podobno nadaljevalo.

Bil sem ‘brezposelnež s pamži’, ‘copata, ki ga hrani žena’, ‘gospod varuška’ itn.

Čestitke tistemu, ki zmore brez občasnega živčnega zloma! Verjemite mi, moje spoštovanje do vseh sebi prepuščenih mamic in žena je nepopisno. Nekatere vrednote in družbene predstave izgubljajo prvotni pomen in jih bo treba na novo definirati. V pogum vsem moškim, ki so ponosni na svoje sposobne žene in ljubeče matere njihovih otrok!”

Ona gospodinja, on gospod?

V Sloveniji bi se naj še vedno oklepali dokaj tradicionalne delitve vlog, po kateri naj bi ženskam pripadalo vodenje gospodinjstva, vzgoja otrok in to vse po končanem službenem delovnem času. Moški pa je tisti, ki naj bi na mizo prinesel večji del kruha, torej finančnih sredstev, in poskrbel za hišna popravila.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Čeprav se je količina časa, ki ga moški namenjajo gospodinjstvu in skrbi za družino, dvakrat povečala, pa ženske še vedno tem opravilom namenjajo skoraj dvakrat toliko časa kot moški.

Ona je slabše plačana

Ženske v Sloveniji predstavljajo skoraj polovico vseh zaposlenih in tako kot moški večinoma delajo polni delovni čas.

Kljub povprečno višji izobrazbi ženske težje najdejo zaposlitev (med brezposelnimi iskalkami dela oziroma prve zaposlitve z visoko izobrazbo je kar 75 odstotkov žensk), imajo manjše karierne možnosti in so glede na stopnjo strokovne usposobljenosti slabše plačane. Tudi na vodilnih in bolje plačanih delovnih mestih je v povprečju samo tretjina žensk.

Kako daleč smo torej?

Svet je poln uspešnih žensk in moških, tako kot je poln predsodkov. Vrednote in mišljenja, ki so globoko zakoreninjeni med ljudmi, so trdovratna reč in jih ni možno spremeniti čez noč.

V današnjem času biti polno zaposlen, zanesljiv partner in dober starš ni lahka naloga, ne glede na spol.

Tako bo v posameznih segmentih družbe še naprej moč najti zgolj klasično delitev vlog, od katerih ne bo pripravljen odstopiti noben spol, v kaki drugi populaciji in generaciji pa se bodo vloge in naloge čedalje bolj prekrivale in zlivale.

V današnjem času biti polno zaposlen, zanesljiv partner in dober starš ni lahka naloga, ne glede na spol. Seveda bi bilo iluzorno trditi, da sta moški in ženska že izenačena, toda stvari se vendarle premikajo v pravo smer. Nedvomno lahko za to veliko storimo že z ustrezno vzgojo otrok, dajanjem zgledov ter z vsestranskim razumevanjem in toleranco.

Vzajemna podpora v partnerskem odnosu in družini je prvi predpogoj za srečo in uspeh. Cilji, ki si jih zastavimo, nikoli niso previsoki, če so plod tehtnega razmisleka in pravega načrta. Katerega spola je tisti, ki izpolnjuje ta cilj, pa je oziroma bi moralo biti nepomembno.

Ni komentarjev