Zakaj iščemo partnerja, ki nam je podoben?

Katere so štiri pomembne kategorije, kjer ujemanje igra pomembno vlogo?

Izbira partnerja

Ko smo sproščeni, nas privlačijo osebe ki, so nam malo podobne, ko pa smo pod stresom, so nam všeč osebe, ki nimajo nobene podobnosti z nami. Drži?

Včasih nad izbiro partnerja nimamo kontrole – nekoga srečamo, se noro zaljubimo in sledimo toku. Kakorkoli že, izbira partnerja je zelo pomembna odločitev. Kroji naše življenje, srečo, prihodnost, …

Zanimivost iz tujine:

Znanstveniki so organizirali skupino mladih moških in so jim pokazali slike golih žensk. V nekaterih primerih so bile slike digitalno obdelane in te ženske so imele lička podobna moškim licem.

Pred gledanjem slik, so polovici moškim dali roko v posodo z ledom, drugi polovici pa v toplo vodo. Nato so jim merili trzljaje v očesu in jih spraševali kaj si mislijo o določeni ženski na sliki.

Pokazalo se je, da moški, ki so bili sproščeni so najbolje ocenili ženske, ki so jim fizično  podobne, tisti moški, ki so bili pod stresom pa so jih privlačile ženske, ki jim niso v ničemer podobne.

Znanstvenik Hartmut Schachinger pravi, da spremembe v okusih nastanejo zato, ker so ljudje v težkih časih evolucije »programirani«  oziroma so manj izbirčni, ko gre za vprašanje življenjskega partnerja.

Izbira partnerja: podobnost ali popolno nasprotje?

Kakšnega partnerja izbrati?

V romantičnih razmerjih ni prav nič nenavadnega, da si partnerja večji del hobijev in interesov delita. Prav tako sta si močno podobna osebnostno. Na drugi strani je veliko uspešnih razmerji, kjer sta partnerja osebnostno zelo različna in kljub temu skupaj dobro funkcionirata.

Izbira partnerja, podobnosti, nasprotja

Vprašanje je ali izbrati partnerja s podobnim značajem in lastnostmi ali partnerja, ki se precej razlikuje od tvoje že izoblikovane osebnosti?

Pravega ali enega samega odgovora na zgornjo dilemo žal ni – kot v večini primerov, ko gre za ljubezenske tematike. Kljub vsemu pa smo zbrali nekaj prednosti in nekaj slabosti razmerji, kjer sta partnerja osebnostno podobna in kjer sta različna.

Ko partnerja delita podobno mnenje, lastnosti in osebnost …

V nekaterih razmerjih partnerja bolje funkcionirata, če sta si medsebojno podobna. Na tak način se podpirata in osebnostno rasteta. Svoje razmerje gradita na deljenju podobnih izkušenj, pogledov na svet, preživljanju časa ob podobnih aktivnostih, …

Zanimivost iz tujine: Univerza v Kansasu je po raziskavi ugotovila, da kar 86% razmerij (od skupno 1.532 parov), ki imajo veliko medsebojnih podobnosti, traja dlje časa.

Kljub vsemu je treba poudariti, da pari, ki delijo podobne osebnostne lastnosti in interese niso osebnostno identični. Še vedno sta vsak svoja osebnost s svojimi prepričanji in vrednotami. Ko govorimo o podobnostih med pari, se le te nanašajo na uravnoteženost med ‘biti podoben’ in ‘imeti svoje življenje, vrednote, hobije’. Prava mera uravnoteženosti pa prinaša bolj stabilno vezo tudi v ‘turbolentnejših’ časih razmerja – ki v vsakem razmerju pridejo.

Se nasprotja privlačijo?

Nekateri ljudje raje izberejo partnerja, ki se v več pogledih razlikuje od njegovih interesov oziroma osebnosti. To jim omogoča osebnostno rast na področjih, ki jih partner obvlada bolje oziroma na področjih, kjer menijo, da še lahko napredujejo.

Izbira partnerja, podobnosti, nasprotja

Štiri glavna področja, ki vplivajo na uspešnost veze

V splošnem obstajajo štiri področja, ki odločilno vplivajo na to, kako uspešna in dolga bo veza. To so:

  • Pogled na svet / vrednote: Teoretično naj bi podoben pogled na svet prinašal več harmonije med partnerjema. To ne pomeni, da ne smeta imeti lastnega mnenja o stvareh, ki se razlikuje od partnerjevega mnenja. Pomeni, da so ključne stvari (finance, otroci, vrednote) podobne.
  • Aktivnosti: Dobro je, da si partnerja delita vsaj del aktivnosti in hobijev. Seveda pa morata imeti tudi čas zase in za svoje interese.
  • Intimnost: Pomembno področje, ki ga ne gre prezreti. Ujemanje na intimnem področju, tako v smislu želja, kot pogostosti je zelo pomembno.
  • Temperament: Za dolgoročno vezo so ključne tudi podobnosti v temperamentu partnerjev. Kljub temu, da je za zagotavljanje svežine veze dobro, da se partnerja nekoliko razlikujeta mora biti zagotovljena določena mera podobnosti kar se tiče temperamenta. Za primer: Dva, ki sta si močno različna npr. ekstremno introvertirana in ekstremno ekstrovertirana osebnost, bosta na dolgi rok težko shajala. Slej ko prej se bodo pojavile težave in nesoglasja.

Za srečen in uspešen partnerski odnos je torej potrebno poiskati pravo ravnotežje med podobnostmi in razlikami. Predvsem pa se moramo postaviti pred vprašanje, kakšne so naše želje oziroma pričakovanja od partnerja.

Ni komentarjev

Odgovori