Zakaj omejiti globino komunikacije online?

Spoznavanje preko spleta je enostavno in vedno dostopno. Kaj hitro se najdejo simpatije, razvije se pogovor … a kako globoko se pri tem velja spustiti?

Določeni ljudje se precej težko spustijo v klepet preko različnih aplikacij spet drugi pa v tem močno pretiravajo. Najti neko zdravo sredino in mejo do kamor z vsebino še gremo pa je še kako pomemben korak pri spletnem spoznavanju. Prvi razlog tiči v tem, da lahko precej hitro pride do kakšnega nesporazuma. Dva, ki se v resnici še nikoli nista videla in se poznata zgolj iz spletne klepetalnice bosta težko ovrednotila pomen vsake besede in zapisanega stavka.

Vsi dobro vemo, da lahko včasih popolnoma enak stavek ali beseda na sogovornika vplivata povsem različno. V živo namreč uporabljamo tudi grimase, se nasmehnemo in nakažemo nek šaljiv značaj. Preko spleta je to vendarle težje zato je lahko sogovornik hitro užaljen ali pa napačno razume vsebino. Prva pomoč pri tovrstnih pogovorih v spletni klepetalnici so tako imenovani emoji s katerimi svojemu pisanju vendarle vdahnemo nekaj čustev. Slovensko jih imenujemo čustvenčki.

Spletno prijateljstvo namesto zveze

Kdaj na zmenek?

Druga negativna izkušnja preveč obširne komunikacije preko spleta je, da v veliko primerih tako sploh ne pride do zmenka. Dva, ki ves čas klepetata, se zabavata in sta si na nek način celo všeč se nikoli ne srečata v živo. Ali pa vsaj prepozno pomislita na to, da bi bil že čas.

V takšnih primerih preidemo iz cone spoznavanja in osvajanja v cono prijateljstva. Prav nič narobe ni spoznati dobrega prijatelja preko spleta. Vendarle pa se na spoznavni portal verjetno prijavimo iz povsem drugih razlogov? Raziskovalci s področja spoznavanja pravijo, da vzorci anketiranih kažejo na to, da je dobro, če se za zmenek dogovorimo po nekaj dneh online spoznavanja.

Kolikokrat na teden klepetati online?

Tu je težko biti pameten čeprav je jasno, da vsakodnevna komunikacija, ki traja po več ur pripelje do nekakšne izgorelosti potencialnega razmerja. Na drugi strani nas plaši dejstvo, da je konkurence na spletu zares veliko in, da nas bo oseba pozabila, če ji ne bomo pisali vsak dan.

Kadar to pisanje zajema neko kvalitetno vsebino seveda ni problema. Ni pa zaželeno vsak dan pisati “dobro jutro, dober dan in lahko noč”. Prvi teden komunikacije naj vendarle poteka nekoliko bolj umirjeno razen seveda prvega dne, ko so vsi občutki na višku. Prav zato pa se je treba kmalu odločiti tudi za prvo kavico in čisto pravi zmenek.

Česa preko sporočil ne komunicirati?

Vsekakor se ne spodobi na takšen način zaključiti neko resno razmerje. V klepetu tudi ni priporočljivo razlagati o bivših ljubeznih ali pa odpovedati zmenka. Kratek klic in iskreno opravičilo bo precej boljša izbira. Kar nikoli ni odveč omeniti, v sporočilih nikoli ne delimo svojih osebnih podatkov.

Vse preveč je zlorab na tem področju a se še vedno veliko ljudi ujame v tovrstne pasti. Še posebej kadar se pogovarjamo z nekom, ki smo ga spoznali preko spleta in še nikoli videli v živo. Tudi vsaka vrsta po domače “jamranja” bo sogovornika odbila. Morda celo do te mere, da se nikoli več ne bo oglasil. Težave iz službe ali doma nikar ne nosite v spletni pogovor.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori