Zakaj se ne smemo odreči prijateljem, ko smo v partnerstvu?

Razpet/a med partnerjem in prijatelji? Zakaj je pomembno, da ohranimo prijateljske odnose tudi, ko smo v partnerstvu in zakaj se nekaj vendarle mora spremeniti?

Vir: Shutterstock

Vsi potrebujemo odklop iz družinskega življenja. Čeprav ni nikogar na svetu, ki bi ga imeli rajši kot naše otroke in partnerja, si zaželimo včasih stopiti v tiste “stare čevlje”, ko smo bili še samski in brez obveznosti. Samo za trenutek želimo spet začutiti tisti zapeljivi vonj svobode, časa brez odgovornosti in brez obveznosti, ki jih prinaša partnerstvo in otroci.

A vendarle vemo, da ne more biti čisto enako. Iz preprostega razloga – ker nismo več sami. Zakaj se prijateljem ne smemo odreči? In zakaj se nekaj mora spremeniti, ko nismo več samski?

S prekinitvijo stikov s prijatelji prikrajšamo sebe

V vseh primerih, ko prekinemo stike s prijatelji iz obdobja življenja, ko smo bili še samski, prikrajšamo predvsem sebe. Poznajo nas namreč takšne, kot smo bili včasih, skupaj smo preživeli ogromno časa in si delimo iste spomine, izkušnje.

Če se odrečemo prijateljem, zatajimo sebe, v nas pa se začne pojavljati nezadovoljstvo.

Človek mora imeti v svojem življenju prijatelje iz teh časov, saj so določeno ravnovesje med odgovornostmi in obveznostmi, ki jih prinaša partnerstvo in družinsko življenje. S tem, ko jih izključimo, lahko izgubimo precejšen del sebe.

Popolnoma nelogično je, da v celoti opustimo aktivnosti, ki smo jih prej delali in zaradi katerih smo to, kar smo. Nobena obveznost ni takšna, da bi se morali odpovedati sami sebi.

Na ta način zatajimo sebe, v nas pa se začne pojavljati nezadovoljstvo. Notranje nezadovoljstvo ali postavljanje vprašanj, čemu smo se morali odpovedati zaradi partnerstva in družine.

Ko smo v partnerskem odnosu, se nekaj vendarle mora spremeniti

Vir: Shutterstock
Treba je najti pravo ravnovesje med partnerskimi obveznostmi in prijateljskim druženjem. Vir: Shutterstock

Tudi druga skrajnost, kjer nadaljujemo svoje življenje na način, kakor da se v našem življenju ni nič spremenilo, ni ustrezna.

Če smo se zavezali za partnerstvo in si oblikovali družino, se moramo kot odgovorna oseba zavedati odgovornosti, ki jo imamo do partnerja ob nas in družine.

Ne moremo govoriti o odrekanju na račun partnerstva in družine, saj smo z odločitvijo za partnerski odnos v svoje življenje sprejeli druge stvari, prednosti.

Vsega pač ne moremo imeti, ker se določene stvari izključujejo. A če smo sprejeli zavestno odločitev za takšno življenje, moramo tudi zavestno ravnati v skladu s to odločitvijo.

Svojega partnerja v odnosih z drugimi ne smemo omejevati

Kot partnerji se moramo zavedati, da našemu partnerju veliko pomenijo druženje s svojimi prijatelji. Takšna druženja so za kvaliteten odnos v partnerstvu in kvalitetno družinsko življenje izredno pomembna. Dajejo sproščenost, napolnijo z energijo, povežejo nas same s sabo in našimi “sotrpini” oziroma so vir ravnovesja v življenju posameznika.

Druženje s prijatelji je za kvaliteten partnerski odnos zelo pomembno.

Seveda ne more biti samo eden od partnerjev tisti, ki se bo udeleževal druženj s svojimi prijatelji, ampak morata oba uskladiti svoj čas na način, da je zadoščeno vsemu. Skupnemu kvalitetnemu času družine, kvalitetnemu času s partnerjem, družinskimi prijatelji in svojimi prijatelji. Z malo organizacije se da uskladiti vse.

Partnerstvo ne pomeni omejevanja drug drugega. Znotraj tega se mora vsak posameznik odločiti, na kakšen način bo nastopal kot odgovoren partner in starš ter odgovoren do sebe. Te odgovornosti se ne izključujejo, ampak morajo biti med seboj usklajene.

V nasprotnem primeru postanemo slej kot prej neodgovorni, ali kot partnerji in starši (če nadaljujemo s svojim življenjem kot v “zlatih” samskih letih) ali kot posamezniki do sebe (če pozabimo na vse, kar smo bili in kar nas je veselilo, ko smo še bili samski).

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Odločitev mora vključevati tudi partnerja in usklajevanje z njim. Prilagajanje je bistvo partnerstva in ne omejevanje ter podrejanje.

Otroci niso izgovor, da si ne vzamemo časa zase

Velikokrat so otroci samo izgovor. Priznaš? Ni pomembno, ker je tako, če priznamo ali ne. Bodi odkrit/a s sabo in boš ugotovil/a, da iščeš izgovore tam, kjer jih dejansko ni.

Nič ni narobe, če otroke kakšen večer zapeljemo k dedkom in babicam, da poskrbijo zanje. Ali pokličemo starejše nečake in nečakinje, da popazijo na njih, ko se odpravimo ven. Tudi varuške obstajajo, vendar je za to potreben določen denar.

Otroci potrebujejo starše, ki so dobre volje, polni energije ter imajo pravilen in zrel pristop do življenja samega.

Če bomo prej poskrbeli za vse, kar otroci potrebujejo, se lahko s čisto vestjo in mirno odpravimo na druženje s prijatelji. Vsak s svojimi. Poskrbimo samo, da bodo tisti, ki bodo varovali naše otroke, vedeli, kje smo in razpolagali z našo telefonsko številko.

Otroci potrebujejo starše, ki so dobre volje, polni energije ter imajo pravilen in zrel pristop do življenja samega. Takšni bomo (ali smo), če se včasih enostavno sprostimo. Nismo nadljudje, nismo stroji. Potrebujemo čas zase. V ta sklop sodi tudi druženje s prijatelji.

Vseeno se moramo zavedati, da se držimo okvirnega dogovora in sproti obvestimo partnerja in tiste, ki skrbijo za naše otroke, če se iz kateregakoli razloga ne moremo vrniti pravočasno.

Seveda se razume, da tudi druženje ne more biti totalni odklop. Posledice bi lahko bile neprijetne. Treba se je zavedati, da res nismo več sami. Kar pomeni, da je treba biti odgovoren do ljudi, ki jih imaš rad/a. In seveda najprej do sebe.

Preberi še, kako s prijateljskimi odnosi, potem ko so v partnerskem odnosu, ravnajo ženske in kako moški.

Ni komentarjev