Zakaj se vedno zaljubim v napačnega?

Veliko žensk se po več razhodih s partnerjem sprašuje, zakaj se vedno zaljubijo v napačnega moškega. Odgovor je kompleksen in zasidran v žensko psiho.

Vir: Shutterstock

Na skupini za samske ženske se pogosto odpirajo teme o  zaljubljenosti. “Zakaj se vedno zaljubim v napačnega?” je eno izmed ključnih vprašanj, ki si ga vsaj enkrat zastavi samska ženska po večih razhodih z moškim.

Odgovor na to zahteva pozornost, saj je mnogo bolj kompleksen in globoko zasidran v žensko psiho, da bi ga le površinsko zavrgli z odgovorom: “Nekaj je pač narobe z moškimi”. Še vedno ste vi tista, ki se zaljubi, kajne?

Zaljubljenost se zgodi.

Ob razhodu z moškim, ki se ni izkazal tak, kot ste ga videli v zaljubljenosti, se marsikatera ženska počuti krivo, da je bila tako neumna in se je zaljubila prav vanj.

Nad zaljubljenostjo nimate nadzora in prav to je strašljivo.

Lahko pa se moški sploh ne odzove na vašo zaljubljenost, vi pa se počutite kot najbolj obsedena najstnica. Na dan pride jeza in razočaranje tako nad sabo, kot nad moškim, ki vam ne vrača čustev.

Pravzaprav pa si takrat niti ne morete pomagati. Zaljubljenost se zgodi. Nad njo nimate nadzora in prav to je lahko tudi strašljivo, saj lahko prinese ne le vir čustvene vzhičenosti, temveč tudi bolečino ob zavrnitvi.

Zakaj se sploh zaljubimo?

Zaljubljenost je eden izmed osnovnih mehanizmov, ki dva človeka pritegne skupaj. Gre za nezavedno zmožnost posameznika, da se poveže z drugim na podlagi vzajemnosti notranjih psihičnih struktur. Privlačnost je osnovana v hormonskem sistemu vsakega posameznika.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Nekdo nas organsko, čustveno, miselno in vedenjsko privlači. Od intenzitete privlačnosti je odvisno ali nam je nekdo le všeč ali pa se vanj v polnosti zaljubimo. Gre za nezavedno projekcijo svojih notranjih hrepenenj in idealizacijo partnerja.

Pogosto v partnerju iščemo pogrešani del sebe in upamo, da nam bo zadovoljil potrebe, ki niso bile izpolnjene v otroštvu. Lahko bi rekli, da je zaljubljenost “trik narave”, ki  nam omogoči vstop v partnerski odnos.

Torej je vsak, v katerega se zaljubimo, za nas v tistem trenutku pravi. Zaljubljenost pa lahko vodi ali ne vodi v partnerski odnos. V primerjavi z romantično zaljubljenostjo, se šele v partnerskem odnosu ljubezen v polnosti razvije.  

Na zaljubljenost vpliva odnos s starši

Privlačnost je v svojem jedru odvisna od primarnega odnosa s starši. Že v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja se ustvari povezanost med otrokom, mamo in očetom na osnovi glasu, zrenja v oči, dotika in objema, ki predstavljajo temeljne elemente kasnejšega intimnega odnosa.

V zaljubljenosti se bo telo tudi najmočneje prebudilo, ko nas bodo privlačili ton glasu, lesk v očeh, izraz obraza, gibi, mimika in vonj ljubljene osebe.

Privlačili nas bodo partnerji, ki nas venomer zavrnejo, s tem pa bomo podoživeli izvorno bolečino.

Ko smo zaljubljeni, se uglasimo v primarnih potrebah, ki smo jih nekoč doživeli ali iskali pri starših. Potrebe po varnosti, pripadnosti, sprejetosti in ljubljenosti se iz odnosa z mamo in očetom prenesejo na partnerja.

Če te potrebe v otroštvu niso bile zadovoljene in je bil stik s starši osnovan na izkušnjah zavračanja, neodzivnosti in čustveni ali fizični odsotnosti, bomo tak stik iskali tudi v odraslih odnosih.

Privlačili nas bodo partnerji, ki nas venomer zavrnejo, s tem pa bomo podoživeli izvorno bolečino. Vse pa z namenom, da bi bilo tokrat vseeno drugače.

Ljudje namreč vedno znova nezavedno iščemo nekoga ob katerem bomo ponovno doživeli najgloblja občutja iz mladosti, s to razliko, da bi nas sedaj končno nekdo začutil in sprejel take, kot smo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

In ravno v partnerskem odnosu se odpira prostor za drugačna občutja, ki pomenijo novo možnost, razrešitev primarnih odnosov in pozitivno izkušnjo.

Kakšni moški privlačijo ženske?

Ženske pogosto govorijo, da jih pri moškem odbijajo prav tiste lastnosti, ki naj bi obljubljale trden odnos, kot je npr. predanost in spoštljivost.

Privlačijo pa jih tisti moški, ki so malce “barabe” in ob katerih se morajo potruditi za njihovo naklonjenost. Tako so na nek način ujetnice same sebe, saj ne morejo preko svojega telesa in biti z nekom, ob katerem ne čutijo “metuljčkov”.

S tem ni nič narobe. Škoda pa je, če zaradi tega izbirajo partnerje, ob katerih vedno znova doživljajo bolečino. Namesto, da bi bila zaljubljenost nekaj lepega, jo na podlagi preteklih izkušenj hitro povežejo z strahom pred izgubo. To le nakazuje na to, da so bile tudi same v preteklosti že nekje ranjene.

Čeprav se ne moremo odločiti v koga se bomo zaljubili, ker to določa naš nezavedni mehanizem izbora, pa kljub temu nismo popolnoma determinirani in nemočni.

Ženske pogosto govorijo, da jih pri moškem odbijajo prav tiste lastnosti, ki naj bi obljubljale trden odnos.

Če vemo, da nas bodo pri partnerju privlačile prav tiste lastnosti, ki jih pri sebi najbolj pogrešamo, lahko delamo na tem. Ozavestimo svoja hrepenenja in izgubljene dele sebe ter razvijmo sočuten odnos do sebe!

Kako do zdravega partnerskega odnosa?

Soočenje s seboj in razrešitev čustvenih zapletov v izvorni družini je odločilna popotnica za zdrav partnerski odnos. Za to pa je potreben pogum in čas, saj so se vaši vzorci utrjevali kar nekaj let.

Vendar pa se na ta način lahko preoblikuje tudi privlačnost, da vam bo srce in celotno telo zaigralo ob moškem, s katerim bosta imela več možnosti ustvariti boljši partnerski odnos.

 


Se tudi ti počutiš kot, da vedno spoznavaš “napačne” moške in bi rada razrešila vzorec, ki se ti ponavlja? Vabljena na skupino za ženske!

Če o sebi lahko z nekom spregovoriš in te drugi slišijo ter dobiš od njih odziv, je proces veliko hitrejši, kot če si zgolj sama s svojimi mislimi. V varnem okolju bomo spregovorile o svojih vzorcih, se poslovile od čustvenih vezi primarne družine ter ustvarjale novo vzdušje za boljše odnose v prihodnosti.


 

Ni komentarjev

Odgovori