Zakaj sta si moški in ženska tako različna? ~ 1. del

To, da sta si moški in ženska različna, že vemo. Ampak zakaj? Kje so tiste ključne razlike v našem razmišljanju?

Vir: Shutterstock

Dejstvo je, da smo moški in ženske različni. Zadnje čase se je že tako udomačila trditev “ženske smo z Venere in moški z Marsa”, da bodo počasi še otroci dobili napačno sliko. Namreč, da smo res ženske in moški z različnih planetov. Če bi bili, se ne bi tako lepo dopolnjevali, kajne?

Dve plati ženske in moškega

Če pogledamo vase, lahko ugotovimo, da imamo vedno dve obliki istega čustva, vedenja in v glavnem tudi vlog, ki jih prevzemamo v življenju. Vse to predstavlja našo osebnost. Tako smo pogumni in nas je strah, tako smo jezni in smo mirni, tako smo veseli in smo žalostni. Smo lahko samo veseli? Ne, če ne bi bilo žalosti, ne bi znali prepoznati veselja.

Tisto, kar te opredeljuje kot spol, je drugi spol.

Tako smo pridni in včasih leni, tako smo natančni in včasih površni. Tako smo otroci in smo starši, prijatelji in sovražniki, moški in ženske. Seveda določena vedenja in vloge dopuščajo našo možnost izbire, v določene nas “potisne” življenje.

A če se vrnemo k moškim in ženskam, lahko ugotovimo, da imamo vsi v sebi tako eno kot drugo. Določen del moške in določen del ženske energije. V povprečju imamo ženske več ženske in moški več moške energije.

Sem res ženska, če nimam moškega?

Kaj lahko povzamemo iz vsega tega? Samo to, da moški brez žensk ne bi bili moški (v svoji vlogi, ki jo imajo kot moški na tem svetu), in ženske brez moških ne ženske (v svoji vlogi, ki jo imamo kot ženske na tem svetu).

Vas že slišim … kakšna bedarija?! Jaz sem ženska tudi, če nimam moškega, oziroma, jaz sem moški, tudi če nimam ženske. Ne govorim o tem.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Govorim o bipolarnosti, ki jo je oblikovala narava za ohranitev velike večine bolj razvitih vrst. Dveh spolih, samcu in samici, moškem in ženski. Tisto, kar ju opredeljuje kot spol, je drugi spol. Sva si res tako zelo različna?

Kdaj se pojavijo razlike med spoloma?

Pravzaprav ne ob rojstvu, ampak ob spočetju. Takrat nastane punčka ali fantek, ženska ali moški. Seveda ni zunanjost, konstitucija, razlika v telesni masi, razmerje mišične mase in maščobnega tkiva in vsi zunanji, več kot očitni znaki razlik med spoloma, tista razlika, ki bi nas “motila”.

Tiste razlike, ki so največkrat predmet nesoglasij, nerazumevanja in nasprotovanj med moškimi in ženskami, izhajajo predvsem iz razlik v razmišljanju, vedenju, čustvovanju in komuniciranju.

Od kod to? Zakaj smo takšni kot smo? Je vse res rezultat vzgoje? Vzgoja ima velik vpliv na samo oblikovanje moškega in ženske. O tem ni nobenega dvoma. Enako velja za kulturno okolje. A razliko, ki je predmet nerazumevanja enih in drugih, povzročajo najprej hormoni in povezave v možganih.

Niso pomembne razlike v teži ali mišicah, ampak v razmišljanju in čustvovanju.

Nekje v začetku tretjega meseca nosečnosti se pojavi testosteron, ki izrazito spremeni “smer” razvoja možganov moškega zarodka. Zaustavi ali vsaj upočasni razvoj nekaterih delov možganov, medtem ko pospeši rast drugih.

Po rojstvu se pri moških rast določenih delov možganov še bolj pospeši. Predvsem se upočasni razvoj središča za komunikacijo in tisti del možganske skorje, ki je odgovoren za sluh. Poveča se pa … saj vemo, kajne? Poveča se predel, ki predstavlja spolno področje.

Razlike so v njenih in njegovih možganih

Čeprav so med moškimi in ženskimi možgani razlike tudi v velikosti (moški so večji, a saj so moški tudi nasploh večji, kajne?) in gostoti (večjo gostoto imajo ženski možgani), so za razlike v razmišljanju, vedenju, komuniciranju in čustvovanju “krivi” predvsem naslednji deli možganov:

  • Limbični sistem predstavlja del srednjih možganov, ki je uravnava dihanje, srčni utrip in prebavo, čustvene reakcije – odnos do nas samih in vsega izven nas, kar je seveda utemeljeno z vrednostnim sistemom, ki ga imamo – , spomin in učenje. V povprečju imajo ženske ta del možganov bolj razvit oziroma večji.
Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock
  • Povezave med obema možganskima polovicama. Polovici sta povezani s številnimi povezavami, a so te povezave pri ženskah neprimerno obsežnejše. Zaradi tega so ženski možgani bolj splošni oziroma leva in desna polovica pokrivata delovanje istih funkcij. Pri moških sta obe polovici bolj specializirani.
  • Jedro v hipotalamusu. Gre za del srednjih možganov, ki skrbi za hormone in je pomemben pri spanju, spolnem vedenju in čustvovanju. Prav tako skrbi za  spolni odziv. Ta del bi naj bil pri moških precej večji (tudi sedemkrat večji kot pri ženskah). Torej, moški imajo v možganih kar 2,5 krat večje področje za spolnost kot ženske. Poleg tega hipotalamus izloča dva hormona, ki sta pomembna za ljubezen, poželenje in seksualno zadovoljstvo ali ugodje nasploh.

Vse, kar je povezano z možgani, hormoni, vedenjem moških in žensk zaradi biološko pogojenih razlik, je še velika neznanka.

A določene stvari so znane. Predvsem pa lahko ugotovimo, da imajo vse te razlike svoj izvor v dobri, stari evoluciji. Ali drugače – vse ima svoj namen. Seveda, če govorimo o naravi. Še enkrat in ne zadnjič: Narava res ve, kaj dela.


Kakšno zvezo imajo vse te možganske povezave, si preberi tukaj.


 

Ni komentarjev