Zakaj v življenju potrebujemo cilje?

Naslovno vprašanje se zdi, roko na srce, kar nekako odveč. Cilje potrebujemo vendar zato, da vemo, kam moramo priti, kajne?

Vir: Shutterstock

Cilje nujno potrebujemo. To je sicer res. Pa vendar, je to vse?

Seveda ne. Človek je ciljno orientirano bitje. Cilji nam res služijo tudi zato, da vemo, kam moramo priti. Predvsem pa jih potrebujemo zato, da lahko dvignemo svojo zavest na naši poti skozi življenje. Gre za mehanizem, kako priti s svoje trenutne ravni razumevanja na novo raven. Takšno raven, da bo življenje lažje, boljše, bolj izpolnjujoče ipd.

Sloviti Albert Einstein je v povezavi s to temo nekoč baje dejal: “Problema ne morete rešiti na enaki stopnji zavesti, kot je v trenutku, ko prepoznate nekaj kot problem.”

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Pomeni, da si npr. o odnosih med moškim in žensko lahko preberete knjigo, lahko vprašate prijatelja, hodite na tečaje ipd. ali pa se učite iz lastnih izkušenj.

Pravzaprav ni pomembno kaj storite, le storiti morate nekaj. S tem dejanjem si boste pomagali razširiti (dvigniti) svoje zavedanje, da boste lahko začeli reševati svojo situacijo, ki jo prepoznavate kot problem.

Kot zanimivost naj omenim, da je prav trditev cilji so namenjeni dvigu zavesti izhodišče, na katerem temeljijo nasveti modrecev. Slednje pogosto lahko slišimo, da ni cilj sam po sebi toliko pomemben, kot je pomembna pot, ki jo moramo prehoditi do cilja.

Ni toliko pomembno ali je naš cilj pridobiti oz. osvojiti partnerja ali pa kaj drugega na to temo. Naše spremembe (beri: naše poti) v življenju so tiste, ki so res pomembne in potrebne zato, da bomo cilj res dosegli. Torej, da bomo v našem primeru dotično osebo tudi dejansko osvojili.

Če ne bomo storili nič in samo govorili o želenih spremembah, se prav veliko ne bo zgodilo.

A ostanimo za trenutek pri zastavljanju ciljev. Za razliko od doseganja ciljev, gre namreč pri zastavljanju za zavesten, intelektualen proces. Gre za načrtno premišljevanje o tem, kaj si sploh želimo doseči.

Je dovolj, da zgolj dobro razmislimo o tem, s kom želimo biti v življenju in to je to?

Tako enostavno pa spet ni.

Zastavljanje ciljev je kreativen proces, ki ga že zdaj dnevno uporabljamo v svojem življenju. Iz domišljijskega polja idej, misli, želja … preko osredotočanja ustvarjamo možnosti. Torej, ko npr. skozi dialog, zapiske, posnetke sebe ali pa, ko skupaj s prijatelji skozi pogovor izluščimo bistvo, si ustvarjamo možnosti. Te možnosti kasneje pretvarjamo v cilje na svoji poti skozi življenje.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

V mislih si moramo zamisliti osebo, ki si jo želimo. Moramo jasno prepoznati tako vizualne lastnosti (visoka, nizka, suh, debel, atletski …), kot tudi osebnostne. Si želimo umirjeno osebo ali človeka, ki je na vsaki zabavi osrednja osebnost?

Ko si v domišljiji nekako izoblikujemo želeno osebo, je dobro, da si to zapišemo, se malo pogovorimo s prijatelji ali prijateljicami itd. Zato, da bomo bolje razumeli nas same in naše želje, ki jih želimo pretvoriti v cilj.

Če zapisano kljub vsemu zveni nekoliko abstraktno, si v pomoč pomoč odgovorimo na nekaj preprostih vprašanj, ki si jih ob ustvarjanju ciljev moramo zastavljati. Če se seveda želimo prebiti skozi omenjeni proces.

  • Je ta cilj (npr. osvojitev tega in tega dekleta) zame pomemben?
  • Koliko je zame pomembno, da sem ravno s tem in tem moškim?
  • Kaj sem pripravljen/a žrtvovati za to? Sem se pripravljen/a odpovedati npr. ljubezni do hribov?

Torej, cilje v življenju še kako potrebujemo. Potrebujemo jih zato, da se lahko razvijamo. Karkoli si že želimo doseči v življenju, moramo pridobiti ustrezno znanje ali lastnosti, ki bodo ustrezale situaciji, v katero želimo priti. Če želimo v svoje življenje povabiti novega partnerja, se moramo najprej vprašati, kakšnega partnerja si želimo. Bodimo konkretni, saj moramo zelo jasno vedeti, kakšni moramo na naši poti postati, da bomo nekoč lahko uživali v objemu z izbrano osebo.

Cilje v življenju potrebujemo zato, da se razvijamo!

Ne lažimo si. Morali se bomo nekoliko spremeniti. Če danes nimamo partnerja, kot si ga želimo, del nas ni skladen s takšnimi osebami. Sledi, da se bomo na naši poti do cilja morali prilagoditi novi situaciji, ki bo nastala v trenutku, ko bomo cilj dosegli. To pa je lahko včasih težko, burno, tudi neprijetno.

Prav zato moramo ves čas zelo jasno vedeti, kaj je pravzaprav naš cilj, kam sploh gremo.

Srečno!

Vodilni slovenski strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj. Avtor knjig: Zapeljevanje - priročnik za moške, Govorica telesa.

Ni komentarjev

Odgovori