Zakaj moški varajo in kako to preprečiti?

Vir: Shutterstock

Večina ljudi nezvestobo med partnerji obsoja. Običajno takoj, ko kdo sliši za varanje, z vseh vetrov začnejo leteti sodbe o pomanjkanju discipline, spoštovanja do svoje partnerice, vprašanja o sposobnosti zaupanja v prihodnje ipd.

Do nezvestobe lahko pride zaradi dolgočasja, želje po samopotrditvi, nezadovoljstva v zakonu, nezmožnosti biti sproščeno intimen s svojo partnerico… Mnogi varajo tudi preprosto zato, da se čutijo zaželeni in občudovani.

Vseeno pa tematika ni tako preprosta, kot se pogosto zdi. Je afera ali aferica res zgolj posledica poželenja, neustavljive sle ali zamegljenega razuma?

Če se tokrat nekoliko bolj posvetimo evolucijskemu pristopu in se ne ukvarjamo z moraliziranjem ugotovimo, da imamo dandanes izjemno veliko možnosti za „parjenje“.

Tempo, ki ga narekuje moderna družba, s seboj prinaša tudi zahtevo po vedno daljšem času, preživetega v delovnem okolju. V večini primerov gre na delovnem mestu za spolno mešano okolje in kot takšno, je kot nalašč za varanje.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Če k temu dodamo še dejstvo, da je pri razmisleku o pozitivnih in negativnih posledicah varanja, pravzaprav negativnih precej manj, postane vedno večje število ločitev v današnjem času kar nekakšna logična posledica vsega skupaj.

Kljub temu, da vsi občasno občutimo skušnjave na tem področju, je pomembno ugotoviti, da nekateri moški enostavno niso sposobni monogamije (biti samo z eno partnerico). Ob tem pa tudi to, da so moški, ki so sicer prepričani o svoji lojalnosti do trenutne izbranke, sposobni skoka čez plot. Običajno zato, ker pride do neizpolnitve njihovih temeljnih čustvenih potreb.

Tokrat bomo pustili ob strani moške, ki monogamije enostavno niso sposobni in se bomo posvetili drugim. Pogledali si bomo, kako lahko preprečimo varanje s pomočjo dobrega partnerstva.

Kako lahko preprečimo varanje?

Najprej moramo razumeti, da ne gre zgolj za spolne odnose. Seveda je sama „fizika“ pomembna, vendar pa pri nezvestobi večinoma to ni najpomembnejši vidik. Do nezvestobe lahko pride zaradi dolgočasja, želje po samopotrditvi, nezadovoljstvu v zakonu, nezmožnosti biti sproščeno intimen s svojo partnerico ipd. Moški ego ima veliko moč. Mnogi varajo tudi preprosto zato, da se čutijo zaželeni in občudovani.

Varanje lahko preprečimo s pomočjo dobrega partnerstva!

Spolni odnos je res osrednja točka nezvestobe, je pa zelo redko sprožilec. Žal v odnosu sčasoma vedno redkeje pokažemo partnerju, da nas privlači.

Mislimo si, da bi moral to pač vedeti, saj se vendar že dolgo poznamo. Ne pozabimo, da naš partner ne more brati misli, lahko pa sklepa na podlagi naših dejanj.

Prvi znak: Pomanjkanje seksa

Pomanjkanje spolnih odnosov je seveda očiten znak, da se stvari v zvezi zapletajo. Tudi zato morajo spolni odnosi, hočeš-nočeš, ostati nekakšna prioriteta. Tudi če ste še tako utrujeni, seks ne sme predstavljati nekakšne odvečne dejavnosti tistega dne.

Prav tako pa je zelo pomembno razumeti, da moški želimo žensko osrečiti. Zanimivo je, da moški, preden se spusti v zvezo, želi vedeti, ali bo sposoben dekle tudi osrečiti. Če bo ugotovil, da tega ne more doseči, se v resnejšo zvezo običajno sploh ne bo spuščal. Ženska hvaležnost in spoštovanje sta tako veliko močnejša motivatorja, kot pa marsikaj drugega.

Treba je vlagati več napora

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Se še spomnite moškega, s katerim ste se začeli dobivati, s katerim ste šli na prvi zmenek? Bila sta na isti valovni dolžini, sposobna smejanja za nič, neskončnih pogovorov in razpravljanja tudi o popolnoma nepomembnih rečeh.

Drug drugemu sta se zdela neskončno privlačna. Vaš partner je bil ob vas neskončno zadovoljen, karkoli ste že storili.

Seveda pa se naša merila in pričakovanja s časom spreminjajo. V partnerskih zvezah to pomeni, da je treba vlagati vedno več napora. Če je bil obisk prve slaščičarne ali kioska z burekom za vogalom dovolj na vajinem začetku, to po petnajstih letih skupnega življenja preprosto ni več.

Je sicer lepo, vseeno pa so pričakovanja nekoliko višja. Zelo podobno lahko ugotovimo tudi za svoje druženje v postelji. Seks sčasoma postane navada, včasih celo nekakšna obveznost. Preneha biti sredstvo za fizično in čustveno povezanost in postaja nekaj, kar nam včasih predstavlja celo breme.

Partner naj bo vaš junak, ne otrok

Moški je samostojno bitje, ki lahko in zna poskrbeti zase. Ne obravnavajte ga, kot enega svojih otrok.

Opozorimo še na drug, zelo pomemben vidik. Ženske svoje moške pogosto začnejo obravnavati kot enega od svojih otrok.

Namesto, da bi sam poskrbel za svoja oblačila, one pospravljajo za njim, opominjajo ga na obveznosti z otrokom in prijatelji, ter ga tako zelo učinkovito odvezujejo odgovornosti za svoje življenje in življenja ljudi, s katerimi živijo.

Moškega prosite za pomoč in mu dovolite, da bo spet vaš junak, vaš heroj. Tudi če kaj ne zna, naj se potrudi in ukvarja na svoj način. In kaj potem, če ni vse točno tako, kot je pri sosedu?

Ne gre za pomanjkanje spolnosti

Do zdaj smo omenili, da v bistvu sploh ne gre za spolne odnose. Da gre za izgubo sprožilcev, ki so nas povezovali na začetku naše zveze. Potrebno pa je biti korekten do sebe in omeniti, da nas ljudje izkoriščajo le toliko, kot že do zdaj izkoriščamo sami sebe.

Sliši se mogoče čudno, vendar se vprašajte: Bi si drugače dovolili, da vaš partner izkorišča vajino zaupanje? Če bi imeli dovolj moči, bi vajino zvezo zapustili, še preden preberete ta stavek do konca.

Če mislite, da za svojega moškega niste dovolj zanimivi ali dovolj dobri, bo on to začutil! Tudi če moški svojo izbranko še tako obožuje in ga fizično privlači, bo sčasoma obupal, če bo ves čas poslušal samo to, kako ima ona 5 kg preveč, zakaj noče oblačiti krila in kako se nelagodno počuti vedno, ko je v družbi drugih „suhih“ deklet.

Če ste se prepoznali v zgornjem odstavku, naslednji nasvet vzemite smrtno resno: začnite se imeti radi takšni, kot ste. Takoj! Svojemu partnerju ste dovolj!

Seksi ste točno toliko, kot se počutite seksi

Če menite, da ste zaradi mnogih obveznosti v službi ali pri vzgoji otrok, zanemarile svoje telo, to svojemu moškemu povejte in zahtevajte pomoč pri različnih opravilih. Vaše zdravje (ki se odraža skozi telo) je pomembno! Bolj ste zdravi, več energije boste imeli, bolj atraktivni boste.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Opazili pa boste še zelo zanimiv učinek. Bolj boste imeli radi sebe, bolj boste žareli, bolj boste privlačni tudi za druge moške in bolj bo vaš moški, tudi zato, ponosen na vas.

Seveda je ta zapis le vrh ledene gore, ki smo se jo razkrili z naslovnim vprašanjem. Gre za kompleksno tematiko, ki pa ima svoje korenine globlje, kot bi včasih človek mislil ali rad verjel.

Pred drugimi ženskami ste v veliki prednosti. Vaš partner vas ljubi in vi ste njegova izbranka. Če se boste po svojih najboljših močeh potrudili pokazati, da je zaželen, da (in kako) vas osrečuje in mu če mu boste dovolili, da bo vaš heroj, bo vajina ljubezen in medsebojna povezanost samo še močnejša.

S tem pa bo razlogov za skoke čez plot zagotovo veliko manj.

Srečno!

Ni komentarjev

Odgovori