Kaj storiti, ko izdata partner in prijatelj?

Po pregovoru sodeč prijateljstvo deli skrb in množi veselje. Če si razočaran/a v ljubezni, jezen/a na partnerja ali preprosto osamljen/a, lahko zaupni pogovor s prijateljem dela čudeže.

Kaj pa v primeru, če je prav prijatelj tisti, zaradi katerega si razočaran/a? Kaj v primeru, če sta te izdata prijatelj in partner hkrati? Drug z drugim?

Zgodba o najboljši prijateljici in partnerju je bila že velikokrat napisana. Morda je tista o prijatelju, ki pobegne z našo ženo, že bolj redka, a vseeno nič manj boleča. Receptov, kaj v takšni situaciji narediti, pravzaprav ni. Vseeno pa ti lahko pomagajo naslednji razmisleki.

Si res izgubil/a oba?

Če imaš nesrečo, da si doživel/a takšno situacijo, verjetno poznaš tudi občutek osamljenosti, ki jo prinaša spoznanje, da si izgubil/a hkrati partnerja in dobrega prijatelja.

Čeprav je za to, da preboliš takšno razočaranje, potrebnega kar nekaj časa, ni nujno, da se konča s tem, da izgubiš oba ali sploh kogarkoli. Pomembno je, da razmisliš o tem, komu lahko zaupaš in o tem, ali ima odnos možnost, da sploh preživi.

Če ugotoviš, da je med njima ljubezen, potem se morda ni tako težko ločiti od partnerja.

Če le v vsej tej jezi zmoreš, skušaj pretehtati, če sta ti partner ali prijatelj kdaj prej dala povod za nezaupanje.

Pomembno je tudi, da oceniš, brez katerega odnosa bi težje shajal/a. Navsezadnje pa je, čeprav tega včasih niti ne naredimo, pomembno, da slišiš tudi zgodbo obeh strani.

O situaciji je potrebno razmisliti

Ranjen ponos, razočaranje in vsa tvoja jeza najverjetneje ne bodo dovolili, da oprostiš enemu ali drugemu, vseeno pa je morda v nekem trenutku bolje, da ne pustiš vsega za sabo. Vprašaš se lahko tudi po tem, kakšna čustva gojita tvoj prijatelj oz. prijateljica in tvoj partner oz. partnerica drug do drugega.

Če ugotoviš, da je med njima večja privlačnost ali celo ljubezen kot med tabo in partnerjem, se morda ni tako težko ločiti od partnerja. Če že prijatelj ni ravnal prijateljsko, lahko ti ravnaš bolje. Res pa je tudi, da bi to zahtevalo veliko premagovanja.

Če razmisliš, lahko ugotoviš, da se s partnerjem verjetno ne bi izšlo, ker nisi njegova edina, in verjetno tudi ne prva izbira. Partnerju bodi boljši partner, kot je bil on tebi. Če je med njima res ljubezen, je morda na tebi, kot prijatelju, da se umakneš.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Morda boš na tak način še nekaj časa nezadovoljen/a, vendar pa ti lahko pomaga misel na to, da si za nekoga drugega naredil/a nekaj dobrega. Kasneje pa se bo že izkazalo, če sta partner ali prijatelj sposobna enako narediti zate.

Seveda ti bo veliko lažje, če odnos s tvojim partnerjem ni bil tako dolgotrajen in če veš, da prijatelj kaj takega ne bi nikoli naredil, če odločilne vloge ne bi igrala ljubezen. Če pa vseeno meniš, da sta te grdo izdala tako partner kot prijatelj, potem je res bolje, da se od vsega popolnoma oddaljiš.

Partner oz. partnerica, ki te ob prvi priložnosti zamenja s prijateljico oz. prijateljem, je nadomestljiv. Takšen prijatelj, ki te proda za prvega moškega oz. žensko, ki mu prekriža pot, ne glede na to, ali je prej že hodil po tvoji poti, prav tako ni vreden imena prijatelj.

Kaj storiti?

Prekiniti stike je res v takšni situaciji najbolj enostavno, vendar ne nujno najboljše. Tvoj partner oz. partnerica in prijatelj oz. prijateljica bosta še uživala naprej, ti pa boš tonil/a v jezi in razočaranju.

Naredi to, kar te osvobaja takšnih negativnih občutkov.

Naredi to, kar te osvobaja takšnih negativnih občutkov. Najpogosteje je to oproščanje, saj se boš le tako znebil/a čustvenega bremena, ki je nastalo zaradi dejanj tvojega partnerja in prijatelja.

Ko boš oprostil/a, boš tudi sam/a lažje zadihal/a in tako skrajšal/a čas prebolevanja takšne izkušnje. Nikomur še ni pomagalo, da je zagrenjen živel naprej. Bolje je zaključiti to zgodbo in ko bo zaključena tudi pri tebi, potem lahko začneš razmišljati o spoznavanju novih ljudi.

Srečno!

Ni komentarjev