Je bolje biti samski, ali v slabi zvezi? (1. del)

Samski stan omogoča, da se samski osredotočite na tisto, kar si resnično želite v razmerju. Svoboda, ki jo imate, vam omogoča, da se resnično poistovetite s svojimi občutki.

Zakaj ostajamo samski? V današnjih dneh se marsikdo izogiba zmenkom, saj se ljudje bojijo slabih zvez. Priznajmo si – stvari se dandanes odvijajo precej drugače kot nekoč.

Kaj vpliva na odločitev ali biti samski? Družbene vrednote so se dramatično spremenile, tehnologija pa je revolucionalizirala področje zmenkov in to ne nujno v pozitivnem smislu.

Izgleda, da je kavalirstvo izumrlo, toda mnogim sodobnim ženskam za to ni mar, saj se počutijo bolj svobodne kot desetletja prej. Zaradi tega so moški zmedeni, ženske, ki jim je kavalistvo všeč, pa se počutijo prikrajšano.

Preberi še: Razhod: Ohraniti stike po razhodu?

Čeprav so vse te sodobne spremembe morda dobre za napredek človeštva, niso nujno najboljše za iskanje partnerja. Samski so zmedeni, ko gre za zmenke – po eni strani se bojijo slabega razmerja, po drugi pa se bojijo biti sami, zato se zadovoljijo (tudi) z nekom, ki ne dosega njihovih standardov. Posledica tega je veliko težav v zvezi.

Zakaj nekateri vztrajajo v slabi zvezi?

Za vsakega nekje obstaja kompatibilni partner.

Mnogi ljudje v toksičnih zvezah vztrajajo iz različnih razlogov. Menijo, da je grozno biti samski, zato so raje nesrečni in/ali trpijo zlorabo. Navajamo tri razloge, zaradi katerih ljudje ostajajo v slabih zvezah.

Mislijo, da zanje boljši partner ne obstaja

Zgolj je ali pa je ni. Radi rečemo, da vodi svet, da nas žene naprej, da smo zaradi ljubezni pripravljeni spremeniti se na boljše, premikati gore, odmikati vse ovire, da bi prišli do ljubljene osebe.

Samski

Kot smo že omenili, iskanje pravega partnerja ni enostavno. Najti kompatibilnega partnerja je lahko podobno iskanju igle v senu. V takšnih primerih se človek počuti, kot da na tem svetu res ni primerne osebe zanj. V takšni situaciji se kaj hitro zgodi, da se je težje odreči obstoječemu partnerju, kljub temu, da gre za neizpolnjujoče razmerje.

Misel na to, da se je potrebno ponovno sestajati z različnimi neznanimi osebami se lahko zdi dolgočasna, še posebej, če so obeti najti nekoga sebi primernega, vse prej kot optimistični. Preprosto ni motivacije, če je človek prepričan, da zanj ni nikogar boljšega. Morda se celo pojavi popoln obup nad idejo o srečni ljubezenski zvezi. Sreča v ljubezni zahteva spremembo načina razmišljanja. To ni lahko, vendar je potrebno verjeti, da tam nekje obstaja (boljša) polovica za vsakogar.

Svetovalec za pare Jordan Gray pravi, da je najboljši način za spoznavanje nekoga boljšega ta, da boljši postaneš tudi sam. Potrebno je delati na izboljšanju sebe in pojavila se bo oseba, ki boljša od bivših. Hkrati se je potrebno čimprej znebiti trenutnega neustreznega partnerja. Namreč, ni možno najti tiste posebne osebe, če boš obtičiš z napačno.

Menijo, da si boljšega partnerja ne zaslužijo

Nekatere skrbi to, da ne bi mogli najti nekoga boljšega oz. da si nekoga boljšega preprosto ne zaslužijo. Klinična psihologinja Suzanne Lachmann pravi, da ti občutki izvirajo iz preteklosti osebe in vplivajo na njen splošni odnos do življenja.

Samski

Nekaj iz preteklosti takšnim osebam dajejo občutek, da morajo biti v slabi zvezi. Poleg tega obstaja tudi možnost, da se zaradi nečesa, kar se je zgodilo v njihovi preteklosti, bojijo biti sami, zato ostajajo z neustreznimi partnerji, kljub zavedanju, da to zanje ni dobro.

Dr. Lachmann meni, da to ni nič nenavadnega. Vsak se oklepa nečesa iz svoje preteklosti, zaradi česar se na nek način počuti, da si nečesa ne zasluži. Pri nekaterih posameznikih se to kaže v obliki vztrajanja v toksični zvezi.

Ta vzorec je lahko težko spremeniti, toda prvi korak k spremembi je zavedanje, da se je potrebno spremeniti. Da bi se to zgodilo, bo morda potreben zunanji vpliv, ki pomaga uvideti težave, s katerimi se posameznik sooča.

So finančno odvisni od svojega partnerja

Ko nekdo skoraj v celoti prevzema finančno breme skupnega življenja, je zelo težko razmišljati o odhodu. Življenje je drago in se draži iz dneva v dan. Dobri nameni ne plačujejo računov.

Ko je nekdo brez denarja in podpore, težko naredi večji premik v življenju. To je lahko eden od razlogov za vztrajanje v slabem razmerju. Vendar to ne pomeni konca sveta. Gre zgolj za to, da bo za napredek potrebno malo več vztrajnosti in iznajdljivosti.

Obstajajo programi, ki lahko ljudem pomagajo, da poiščejo izhod iz nasilnih zvez. Ne zagotavljajo le ustreznih sredstev, temveč  lahko posamezniku tudi pomagajo, da odide iz razmerja in se postavi na svoje noge.

NADALJUJ BRANJE: Je bolje biti samski, ali v slabi zvezi – 2. del?

Ni komentarjev

Odgovori