Ima vaš partner preveč moči nad vami? Opozorilni znaki nezdrave podrejenosti

Vir: Planet-lepote

Romantično razmerje ne bi smelo biti boj za moč. Čeprav morda …

1. Pred partnerjem ne morete biti pristni

Ljudje, ki težijo k moči, so na splošno zelo svobodni v izražanju in ne skrivajo nobenega dela svojega značaja, tisti, ki se podrejajo, pa živijo v stalnem strahu in pritisku, da svoje vedenje prilagodijo partnerjevim željam.

2. Ves čas se opravičujete

Dominantni partnerji redkokdaj znajo reči “oprosti”, tudi ko užalijo osebo, s katero so. Namesto da bi se opravičili, iščejo izgovore in krivdo pogosto zvalijo na drugo osebo. Takrat je oseba z manj moči pogosto postavljena v brezizhodno situacijo, ko prevzame odgovornost in izrazi obžalovanje, čeprav se zaveda, da ni kriva. Dominantni ljudje imajo zmanjšan občutek empatije.

3. Lahko vas dražijo, vendar ne morete dražiti njih

Tretji opozorilni znak je način, kako se “šalijo”. Zbadanje je zabavno in popolnoma neškodljivo, razen če je enosmerno. Če vas partner nenehno zbada, vi pa se ne smete upreti, kaže na pomanjkanje spoštovanja in meji na ponižanje.

4. Obravnavajo vas kot predmet

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki težijo k moči, vidijo druge kot objekte, torej sredstva za dosego cilja. Človeka razosebijo, ne vidijo njegove osebnosti, temveč le korist, ki jo lahko dobi. Tovrstno vedenje je dehumanizirajoče in pogosto izkoriščevalsko, ko gre za intimne odnose.

5. Zaradi njih se počutite slabo

Če se zaradi partnerja nenehno počutite osramočene ali neprijetno, vedite, da je čas, da zapustite odnos ali spremenite njegovo dinamiko.

Vir: Planet-lepote

Ni komentarjev

Odgovori