Katarina Benček je ena najbolj prepoznavnih Instagram vplivnic pri nas. Čeprav je na medijski sceni že več let, pravi, da ji je to delo pisano na kožo, saj je dinamično in kreativno. V pogovoru, kjer se je pridružil tudi njen partner Marko Pavlović, sta nam med drugim zaupala, kako sploh poteka služba vplivneža in kakšni so kriteriji pri sodelovanju z znamkami. Delila pa sta tudi kar nekaj podrobnosti iz zakulisja.

Katarina, nam lahko za začetek pojasniš, kakšno je tvoje delo in kako poteka služba vplivneža?

“Moje delo je zelo dinamično, to je bil nekako tudi moj cilj, saj me monotonost ‘ubija’. Zato sem vedno iskala neke bolj zanimive alternative. Biti vplivnež je zabavno, a tudi zahtevno delo. Potrebna je velika mera kreativnosti, odgovornosti in prodornosti, da si uspešen v tem “poklicu”. Konstantno iščem neke nove lokacije ter nove in zanimive načine, da bi se približala svojim sledilcem.”

Kako dolgo se že ukvarjaš s tem?

“S tem se ukvarjam bolj intenzivno zadnje leto in pol, sicer sem pa aktivna že kar nekaj let.”

V svojem zadnjem YouTube videu (izlet v Kapadokyo in Istanbul), ki si ga posnela s partnerjem Markom, delita zakulisje ustvarjanja vsebin za družbena omrežja. Koliko ti povprečno vzame časa, da narediš dobro fotografijo ali video?

“V tem videu sem želela gledalcem približati delo vplivneža, upam, da mi je vsaj nekoliko uspelo. Želela sem prikazati, da je včasih tempo kar hud, saj vedno loviš neke roke. Lahko je to svetloba, lahko je to časovni rok, lahko je to konec koncev tudi letalo; vedno je kaj.

Včasih porabim za sliko 10 minut, včasih jo delam tudi več dni oziroma ponavljam zadevo, če nisem zadovoljna. Seveda temu sledi še post produkcija, torej urejanje fotografij, kar zahteva še dodaten čas. Če bi vzela v račun še to, da se v večini primerov še nekam odpeljem za fotografijo, verjamem, da v povprečju vzame ena fotografija približno 5 ur, saj je moj profil usmerjen v ‘travel’ (slo: potovanja).”

Marko, delo vplivneža si izkusil tudi sam. V videu si povedal, da vse le ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Zakaj?

Marko: “Če potuješ kot vplivnež, v večini obiskuješ kraje, kamor hodimo ljudje uživati in dopustovati. Kot vsako delo, ima tudi influencerstvo neke zadolžitve oziroma pravila, ki ti znajo kratiti užitek.

Je pa res, da je odvisno od vsakega posameznika, koliko si dovoli, da ga delo ovira pri uživanju lepotah obiskane destinacije. Zato je ta splošni vtis, da je influencerstvo uživaški stil življenja nekoliko napačen, saj končni rezultat prikaže le najlepše trenutke.”

Se sicer vidiš v influencerskih vodah? Moških ustvarjalcev je konec koncev veliko manj kot žensk …

Marko: “Ne glede na vse, je to zelo zanimiv način življenja oziroma dela. Ker pa od nekdaj uživam v ustvarjanju, se vsekakor vidim v tej ali podobni smeri, pa naj bo to kot resno delo ali hobi.”

Katarina, kakšni so sicer tvojih kriteriji za sodelovanje z znamkami? Bi za določeno vsoto promovirala nekaj, kar ne uporabljaš ali v izdelek ne verjameš?

“Ko sem se srečala s prvimi ponudbami, sem morda sprejela delo precej naivno in bila vesela, da imam to priložnost. Kasneje pa sem postala precej bolj izbirčna. Delo influencerja in odnos s sledilci postane zelo oseben, zato ne želim razočarati svojih sledilcev in promovirati nekaj, v kar ne verjamem oziroma nekaj kar mi ni všeč. Ne bi želela ‘razprodati’ svojega profila v tem pogledu. Zato verjamem v to, da je dobro imeti več virov prihodka.”

S čim se sicer ukvarjata, ko ne potujeta in fotografirata / snemata?

“Meni ogromno časa vzamejo socialna omrežja, ker ustvarjam vsebine ne samo zase, ampak tudi za druga podjetja. Med drugim imam spletno prodajo z oblačili ‘Spletni Urbani Obešalnik’, za dušo pa snemam YT videe. Vedno poskušam izpostaviti neke delikatne teme ter na ta način pomagati mojim gledalcem.

Marko je tudi razpet na več koncev, saj se poleg vodenja specializirane trgovine za telefone ‘Mobihouse’ ukvarja še s tveganimi naložbami.

Oba pa veliko časa posvečava osebni rasti ter izobraževanju v tej smeri.”

V zvezi sta že nekaj mesecev. Kaj je po vajinem mnenju ključno, da zveza obstane?

“Jaz verjamem v kompatibilnost parov, ali ‘klikneš’ ali ne. S partnerjem je dobro imeti neke podobne interese, navade in življenjske cilje.

Marko se strinja in dodaja, da je za uspešno vezo pomembnih veliko dejavnikov. Izpostavil bi otroško igrivost, zaupanje in iskreno komunikacijo. Partnerja se morata znati pohvaliti, si izkazovati naklonjenost, po drugi strani pa je pomembno tudi, da si na lep način povesta, če koga kaj moti. Potem se lahko drugi partner odloči ali bo glede tega nekaj ukrenil ali ne.

Kaj je pa ta skrivni recept za obstoj, vam poveva ob deseti obletnici (smeh).”

Na nek način sta tudi sodelavca. Je to prednost ali slabost?

“Vse ima svoje prednosti in slabosti. Zaenkrat nama tako odgovarja. Vsekakor pa mislim, da je pomembno, če si par, da si tudi tim. To je ključno.”

Internet je danes ves čas z nami – v žepu na mobilnem telefonu. Ali veste, da se že blizu 50% Slovencev danes spozna prek spleta?

“Verjamem, da bi ta številka še zrasla, če sem iskrena. Nisem pa vedela, da je tako visoka.”

Ona-on.com največji slovenski spoznavni portal za samske, z več kot 29.000 pari in več kot 80.000 aktivnimi uporabniki, vsak dan ustvari najmanj dva nova para! Se vam zdi to presenetljivo?

“To se mi zdi super, sicer sva oba pristaša osebnega stika, ampak verjamem, da je takega spoznavanja vedno več in še toliko lepše je slišati, da se takšne vezi vzpostavljajo in obstanejo.”

Kaj bi sporočili vsem samskim uporabnikom ona-on.com, ki ljubezen svojega življenja še iščejo?

“Da vse pride ob pravem času, ko smo za to pripravljeni.”

Ni komentarjev

Odgovori