Spoznaj Tatjano Ovsenek – uradno organizatorico ona-on poroke

Potrebuješ organizatorja zasebnega dogodka? Rojstni dan, poroka, …

S Tatjano iz Chic Weddings smo navezali stik in isti trenutek vedeli, da je prav ona tista prava oseba, s katero želimo organizirati ona-on poroko. Tatjana je skrbna, organizirana, nasmejana, pozitivna, zanesljiva in … No, pozitivnih pridevnikov bi lahko našteli še celo vrsto.

Za svoj poklic si je izbrala organizacijo porok in drugih dogodkov, pri čemer, kot pravi sama, neizmerno uživa. Kako dolgo se že ukvarja z organizacijo porok, kako izgleda delovni dan in ali na svoji poslovni poti pripravlja kakšno zanimivost? Vse smo izvedeli …

Kako izgleda vaš delovni dan?

ona-on predpriprave-66-min
Načrtovanje Sanjske ona-on poroke 2019 za Uršo in Sandija. Foto: tanjaniweddings.com

Pri mojem delu mi je všeč ravno to, da niti en delovni dan ni podoben prejšnjemu. V kolikor ne začnem s sestanki zgodaj, naprej ob skodelici čaja odpišem na maile prejšnjega dne. Potem se dobim s parom, kateremu trenutno pomagam pri načrtovanju poroke. Skupaj gremo na ogled poročnih lokacij ali pomerjanja oblek. Dobimo se z nekaterimi od poročnih ponudnikov ali gremo na degustacije poročnih menijev in slaščic.

Letos imam veliko porok na Štajerskem in se vsaj dvakrat na teden vozim v te kraje. Pogosto se dobivam s fotografi, snemalci, slaščičarji, ker z njimi rada razvijam ideje o porokah in je zelo zanimivo, kako ima vsak izmed nas različne zamisli, ki jih potem kombiniramo v edinstveno zgodbo. Nekaj časa preživim tudi v iskanju novih idej za dekoracijo, poročne tiskovine, …

Kako poteka dan poroke, ki jo organizirate? Kaj vse zajema vaše delo na poročni dan?

Organizator poroke se mora spoznati na vse, kar je vključeno v poroko – fotografijo, cvetje, torto, . . .

Na dan poroke sem od jutra v avtu. Preverjam vse lokacije (zbora svatov, obredov, zabave), ker se rada prepričam, da gre vse po planu. V kolikor se kje zatakne, priskočim na pomoč.

Mislim, da se mora organizator vsaj malo spoznati na cvetje, torte, fotografijo … Nekajkrat se je zgodilo, da sem šla iskati po poti zgubljene priče ali pevce pri obredu, pomagala v postavljanju dekoracije in okraševanju torte s cvetjem ter držala senčnik pri fotografiranju.

DSC_9232-min
Foto: Sanja’s Visuals

Na eni poroki sem šla tudi nabirati jabolka na vrt, ki smo jih pozneje uporabili za sedežni red.

Zmeraj grem rada do mesta, kjer se nevesta ureja in jo prepričam, da je vse tako kot mora biti. Usmerjam svate in izvajalce, pazim na časovnico, skrbim za protokol. Skratka, koordiniram cel dan od jutra do razreza torte in metanja šopka.

 


Razmišljata o poroki? Naj vama pri tem stoji ob strani Tatjana Ovsenek.

Poročna agencija Chic Weddings


Koliko porok ste že organizirali?

Težko rečem točno število porok, ki sem jih organizirala. V povprečju imam 25 do 30 porok na leto. Zdi se mi, da več ne morem sprejeti, ker bi poroke zgubile na kakovosti, v primeru pomanjkanja časa za organizacijo.

Koliko porok načrtujete v tem trenutku?

DSC_8190-min
Poroka Tatjana in Matic. Foto: Sanja’s Visuals

Trenutno načrtujem vse poroke za leto 2019. Za tiste, ki bodo leta 2020, smo večinoma našli lokacijo in uredili nekaj večjih stvari tako, da sem tem parom zaenkrat dala prosto :).

Trudim se biti zmeraj na tekočem in v stiku z vsemi pari. V kolikor se ne vidimo, se sigurno slišimo vsaj enkrat na teden. Rada vidim, da je čim več stvari urejenih mesece pred poroko, ker se nam v ‘finišu’ zmeraj lahko zatakne pri detajlih. Dva tedna pred poroko prevzamem vse, preverjam izvajalce in v kolikor slučajno pridejo kakšne težave, iščem alternative.

Kako dolgo se že ukvarjate z organizacijo porok?

Saška & Bojan - poroka - web-379-min
Poroka Saška in Bojan. Foto: Simon Avsec

Pravljičnih sedem let.

Najprej sem delala tri leta v Beogradu, začela sem že med študijem. Nato sem nadaljevala med magisterijem v tujini in sedaj imam za seboj že tri poročne sezone v Sloveniji.

Izkušnje imam tako z organizacijo v Sloveniji, kot v tujini.

Zakaj menite, da je pomembno poroko načrtovati s poročnim organizatorjem? Kaj vse ponudite paru?

S tem, ko par najame poročnega organizatorja, prihrani denar!

Organizator paru pomaga prihraniti čas, energijo in denar. V Sloveniji je veliko parov, ki menijo, da je strošek organizatorja odveč. V resnici pa se poročnega organizatorja celo splača najeti, ker s stiki, ki jih imamo z ostalimi ponudniki, parom zagotovimo popuste. Poleg tega traja veliko manj časa, da se organizator zmeni z ponudniki, ker to počne že leta, in kar je najpomembneje, paru prihrani veliko živcev in časa.

DSC_1453-min
Foto: Sanja’s Visuals

Se strinjate, da je lepše kvalitetno preživeti čas s svojo boljšo polovico, kot v avtu ali na telefonu? Veliko parov me kontaktira, ko že imajo nekaj stvari urejenih in za nadaljevanje organizacije zmanjka časa in energije. Z veseljem priskočim na pomoč tudi njim, če imam le še prost termin.

Mislim, da je super, če se par zadnja dva tedna pred poroko »odklopi«, popolnoma posveti drug drugemu in si mogoče celo privošči krajši predporočni oddih.
Hkrati pa ve, da lahko ob koncu dneva pokliče nekoga (organizatorja), ki mu le še potrdi vse dogovore.


Razmišljata o poroki? Naj vama pri tem stoji ob strani Tatjana Ovsenek.

Poročna agencija Chic Weddings


Kaj pa pari, ki radi načrtujejo sami?

DSC_8563-min
Foto: Sanja’s Visuals

Razumem vse pare, ki radi načrtujejo poroko sami in se z veseljem posvetijo vsakem detajlu. To je odlično. Kljub temu, bi tudi njim svetovala, da najamejo organizatorja vsaj za koordinacijo poročnega dne. To je dan le za njiju, dan, ki se ne bo nikoli ponovil in zato je zelo smiselno imeti nekoga, ki bo preverjal ali je vse tako, kot mora biti. Nepredvidene situacije se lahko pojavijo kadarkoli in boljše je, če se bodoča mladoporočenca s tem ne obremenjujeta, ker imata nekoga, ki mu zaupata. Ker je ta dan enkraten tudi za mamice, atije, sestre in tete, je boljše tudi njih pustiti, da uživajo.

Imate veliko mednarodnih izkušenj. Opazite kakšne bistvene razlike med slovensko poroko in poroko izven meja?

Mislim, da so poroke na vsakem koncu sveta drugačne, že zaradi posebnih običajev in različnih tradicij.

Poroke se razlikujejo med državami, in celo med regijami.

Že v Sloveniji, ki je tako majhna, se recimo lahko opazijo razlike med porokami na Primorskem in v Prekmurju. Ker sem tri leta delala v Beogradu, lahko rečem, da se poroke tam razlikujejo od slovenskih, predvsem zaradi velikosti. V Sloveniji je poroka nad 100 ljudi že velika, v Beogradu pa zelo majhna.

Danci imajo zanimiv obredni običaj.

V Franciji so poroke velikokrat le v ožjem družinskem krogu. V Sloveniji imamo vsako leto nekaj tujcev, ki se pridejo sem poročiti. Lani sem imela dansko-slovenski par in sem se prvič srečala z danskimi poročnimi tradicijami, kot je sezuvanje ženina in rezanje nogavic po prvem plesu.

DSC_0975-min
Foto: Sanja’s Visuals

Vse več parov iz Slovenije in tujine se odloča za poroke v tujini. Ženin in nevesta se po navadi sama odpravita na kakšno eksotično destinacijo, kjer se poročita na plaži in združita poroko ter medene tedne.

Nekaj za vse, ki si želijo poroke v tujini, kmalu pripravljam tudi sama.

Za pare pripravite tudi poročna vabila. Kaj vse to pomeni?

Tiskovine-min
Poročne tiskovine Chic Weddings.

V Chic Weddings izdelujemo tudi vabila in vse ostale poročne dodatke, ravno zato, ker mesece pred poroko izvemo največ o željah para.

Trudim se, da parom, katerim organiziram poroko, sama oblikujem vabila in ta design v večini primerov uporabimo tudi za kartice sedežnega reda, jedilnike, zahvale in ostale tiskovine. Paru večkrat tekom izdelave pošiljam osnutek, da sproti urejamo popravke.

Vam je od vseh porok, ki ste jih organizirali, kakšna posebej ostala v spominu? Zakaj?

Vsaka poroka je različna, na svoj način unikatna. Na vsaki se trudim narediti nekaj popolnoma drugačnega in unikatnega in vsaka mi ostane v spominu. Zelo, zelo težko izpostavim eno, ki je name pustila največji vtis. Z nekaterimi pari smo že leta po poroki prijatelji, »spremljam« njihovo skupno življenje in me kdaj prosijo tudi za organizacijo baby showerja, otroških rojstnih dni ali obletnice. Takrat postanem družinska načrtovalka dogodkov :).

Na uho nam je prišlo, da za zimo 2019/2020 pripravljate nekaj prav posebnega. Nam lahko razkrijete kaj o tem?

Kanarski otoki, prihajamo!

Od novembra 2019 do februarja 2020 bom organizirala poroke na Kanarskih otokih in sicer verjetno na Fuerteventuri, ki se mi zaradi rajskih plaž zdi najbolj primerna za poročne obrede ob sončnem zahodu.

DSC_1500-min
Foto: Sanja’s Visuals

Ker je poroka dogodek, ki slavi ljubezen para, se mi zdi smiselno, da se na ta dan posvetita samo drug drugemu. Vse več povpraševanj dobivam za poroke v tujini in sem se za ta korak odločila zaradi zmanjšanja cen porok. Ker bom že tam, se bom v živo menila z lokalnimi ponudniki in iskala pravljična mesta za obrede in fotografiranje mladoporočencev. Vabljeni vsi pari, ljubitelji sonca in morja, ki si želijo drugačne poroke :).

 


Razmišljata o poroki? Naj vama pri tem stoji ob strani Tatjana Ovsenek.

Poročna agencija Chic Weddings


 

Ni komentarjev

Odgovori