Strokovnjakinja odgovarja: Kako razdeliti premoženje ob ločitvi in kako začeti novo življenje z novim partnerjem?

Nepremičninsko vprašanje? Brezplačni nasvet za vse samske! Izpolnite vprašalnik in pridobite brezplačno enourno pravno svetovanje.

Direktorica agencije Stan nepremičnine Stanka Solar.
Direktorica agencije Stan nepremičnine Stanka Solar odgovarja na vprašanja, kako se ob ločitvi soočiti z nepremičninskimi vprašanji.

Pogovor s Stanko Solar, direktorico nepremičninske agencije Stan nepremičnine d.o.o., ki podarja BON za brezplačno enourno pravno svetovanje na področju nepremičnin in brezplačno tržno oceno vrednosti nepremičnine.

Zakaj ste se odločili deliti svoje izkušnje na portalu ona-on?

“Predvsem zaradi dolgoletnih izkušenj (16 let) pri prodaji, nakupu, oddaji ali najemu nepremičnin v fazi ločitve in razdelitve skupnega premoženja zakoncev ali izvenzakonskih partnerjev, ter sodelovanju v mediacijskih postopkih pri ločitvah in razdelitvi skupnega premoženja ter svetovanju, kako naprej.

V praksi se pogosto zgodi, da pari otroke (ne glede na starost) navajajo kot vzvod za to, kdo je krivec za ločitev. Dejstvo je, da sta vedno oba kriva za nastale posledice. Vedno je eden od partnerjev čustveno prizadet in v tistem trenutku ne vidi izhoda.

Naša naloga je poiskati najbolj optimalne rešitve, vzpostaviti neko razumno stanje v odnosih v času ločitve oz. po ločitvi zaradi lažjega urejanja odprtih nepremičninskih vprašanj in komunikacije s čim manj stresa o tem, kako rešiti nepremičninsko vprašanje z novim partnerjem.

Glede na dolgoletne strokovne izkušnje in prakso odsvetujemo sodne postopke in maščevanja, saj se preteklosti ne da vrniti, temveč je potrebno pozitivno stopiti novim življenjskim izkušnjam naproti. Ničesar ne moremo spremeniti za nazaj, lahko sprejmemo in spremenimo samo sebe in gremo s pozitivno energijo ter pridobljeno izkušnjo naprej.”

Kaj so najpogostejša vprašanja, s katerimi se obračajo na vas?

“Kako prodati skupno nepremičnino oz. kupiti novo? Ali naj prodam nepremičnino, ki sem jo dobil pri razdelitvi skupnega premoženja, ali naj jo oddam v najem? Kakšna je tržna vrednost nepremičnine? Naj grem v nakup ali najem z novim partnerjem? Kako organizirati mladoletne otroke (bližina sedanjega vrtca, šole, staršev), kako pravzaprav končati eno obdobje življenja in začeti novo?

Pogosto prevladuje strah in so prisotna čustva, ki jih v tej fazi marsikdo ne obvladuje. Strah jih je, da bi se z novim partnerjem ponovila ista zgodba in se sprašujejo, kako naj zaščijo svoje premoženje.”

Kaj storiti v primerih, ko eden od partnerjev živi v nepremičnini in je ne želi prodati?

“Ja, to se pogosto dogaja. V takih primerih izvedemo ogled nepremičnine, določimo tržno vrednost, se pogovorimo z obema partnerjema posebej in poskušamo najti ustrezno rešitev. Vedno obstaja rešitev! Pomemben je pravilen pristop, da partnerja ne bi imela občutka, da bosta pri tem izigrana. Treba je znati sprejemati kompromise in se zavedati dejstev, da je prodaja po sodni poti povezana z veliko časa, energije, denarja in na koncu s precejšnjo izgubo vrednosti nepremičnine.

Čas naredi svoje, zato v veliki večini primerov pride do dražbe in marsikateri par kasneje obžaluje, zakaj ni tega rešil takoj. Življenje in čas prineseta nove izzive, nove partnerje, ostane le dejstvo, da je treba biti transparenten in proaktiven v dobro otrok ter čimprej urediti to odprto vprašanje bodisi s prosto prodajo na trgu bodisi z izplačilom partnerja.”

Ali v skupno premoženje sodijo darila, dedovanje? Kaj v primeru, ko eden od partnerjev zasluži več kot drugi?

“Ne, darila in dedovanja niso predmet delitve skupnega premoženja, se pa upoštevajo skupna vlaganja, kot so obnova, vzdrževanje ipd. Tudi v primeru, ko eden od partnerjev zasluži več kot drugi, se v praksi premoženje deli na pol.

Možna je tudi delitev v drugačnem razmerju, ampak v veliki večini primerov pride do spora, postopki pa trajajo nekaj let. V tem času se delno izčrpajo sredstva in tisti partner, ki ni želel sprejeti tovrstne rešitve, dobi na koncu bistveno manj.

Vsekakor svetujemo kompromis pri delitvi skupnega premoženja, ne glede na to, da ima mogoče eden od partnerjev občutek, da je veliko več zaslužil kot drugi.”

Kaj v primeru, ko v nepremičnini živi skupni otrok in se eden od partnerjev ne strinja, da se otrok izseli in nepremičnina proda?

“Ja, tudi taki primeri so pogosti. Starši danes pogosto gojijo občutek slabe vesti do svojih otrok zaradi ločitve in poskušajo to nadomestiti v materialni obliki. Ne zavedajo se dejstva, da otrok potrebuje resnico in jasen odgovor, zakaj sta se starša ločila, pogovor, pozornost in ljubezen. Vedno eden od staršev obtožuje drugega, da je kriv za ločitev, in poskuša vzpostaviti stanje slabe vesti med otrokom in staršem.

Na podlagi naše prakse svetujemo, da se taka nepremičnina proda, oba starša podarita enaka deleža otroku, da na ta način ohranita dober odnos med otrokom ter obema staršema. Želim izpostaviti enega naših zadnjih primerov iz prakse, ko je ob ločitvi pri nakupu nepremičnine sodeloval samo eden od staršev, drugi pa je poln očitkov zavzel stališče, kako otrokovo ljubezen kupuje z denarjem.

Pogosto slišimo v praksi od svojih strank »Ločitev se ne zgodi čez noč, je dolgotrajen proces, skok v novo zvezo je pika na i, ki je praviloma izhod iz dolgotrajnega nerazumevanja in vztrajanja v zvezi, v kateri ni prihodnosti in sreče ter skupnosti«, kar je seveda v fazi ločitve težko razumeti.”

Kaj so pogoste ovire pri prodaji ali nakupu nepremičnine v primeru ločitve oz. po ločitvi?

  • določitev tržne vrednosti nepremičnine, ki je sprejemljiva za oba,
  • nestrpnost in neučakanost pri razdelitvi skupnega premoženja,
  • vpletenost oziroma vključevanje otrok v postopke delitve nepremičnin,
  • izbira lokacije, ki ni primerna za nakup, glede na pričakovanja, zmožnosti,
  • vpliv novih partnerjev pri sprejemanju odločitev,
  • čustvena vpletenost: prizadeta in neizrečena čustva,
  • trenutne impulzivne reakcije: nerazsodnost pri odločitvah zaradi prehitrih odločitvenih momentov,
  • prehitra preselitev k novemu partnerju, kar postopek prodaje podaljša oziroma upočasni ter
  • iskanje virov financiranja ob nakupu nove nepremičnine na neučinkovit način.

Na našem portalu ogromno število parov po mirni poti reši delitev nepremičnin in/ali nato celo skupaj nadaljuje življenjsko pot. Kaj bi svetovali vi?

“Vsekakor naj se dogovorijo glede premoženja, ki so ga prinesli v skupni stan. Naj natančno definirajo, kdo je koliko premoženja imel na začetku skupne zakonske ali izvenzakonske zveze, in naj to uredijo s pogodbo.

V naši agenciji poleg cenovnega vidika, kot odraz ponudbe in povpraševanja na trgu proučimo in najdemo priložnost za nakup primerne nepremičnine. Poudarjamo, da je investitor pri nas seznanjen z najboljšim načinom pametnega vlaganja. Pomembno je, da je kupec seznanjen z aktualnimi informacijami iz zanesljivih virov. Nepremičninska agencija Stan nepremičnine d.o.o. poišče za vsakega kupca nepremičnino, ki ustreza njegovim kriterijem za investicijo.

Želimo si, da bi svoje izkušnje podali vsem, ki imate kakršno koli nepremičninsko vprašanje ob ali po ločitvi zakonske ali izvenzakonske zveze ter dileme, kako prodati, kupiti, oddati ali najeti ter izpeljati vse postopke, povezane z nepremičnino.”

www.stan.si; tajnistvo@stan.si; 01 5212-362, 041 279 831

Ni komentarjev

Odgovori