Trening s partnerjem

Poleg želje po oblikovanju telesa ter zdravem načinu življenja je eden od poglavitnih razlogov, zaradi katerih se ljudje odločimo obiskovati fitnes, tudi druženje. V fitnesih običajno vlada sproščeno vzdušje, poleg tega pa se tam zadržujemo ljudje s podobnimi interesi in cilji, tako da je povsem razumljivo, da med vadečimi hitro steče pogovor.

Da zaradi druženja ne bi trpela kakovost treninga (predvsem intenzivnost vadbe, ki mora biti, če želi človek doseči napredek, dovolj visoka), vam ponujamo rešitev, ki združuje prijetno s koristnim in poleg tega vaš trening popelje celo na višjo raven. Omislite si trening partnerja! Pa še motivacija bo, da se na fitnesu spoznate z novimi osebami!

Prednosti treninga s partnerjem

• Trening partner je lahko odličen motivator, ki vas spodbudi k aktivnosti, ko se vam najmanj ljubi in vas po dobro opravljenem treningu tudi pohvali. Skupaj razmislita, kaj vas motivira k večji delavnosti. Na primer, da boste za prvi zmenek izgledali fantastično!

• Trening partner vas lahko pripelje na nov, intenzivnejši nivo treniranja, pri čemer pa postane njegova prisotnost tudi nujna za vašo varnost.

• Če sta s partnerjem na enakem nivoju in imata enake cilje, lahko s skupnimi močmi sestavita kvaliteten program. Na voljo je ogromno informacij – več poti, ki vodijo k istemu cilju. Raziskujta in učita se skupaj.

sport-2264825_640• Trening partnerja lahko medsebojno tudi prijateljsko tekmujeta in tako dosežeta, da na vsakem treningu oba od sebe dasta svoj maksimum. Kdo bo dvignil več? Kdo bo naredil več ponovitev? Kdo bo prej dosegel želen odstotek telesne maščobe? Prijateljska tekmovalnost iz športnika izvabi le najboljše.

• S partnerjem se lahko dogovorita za izmenično vodenje treninga; tako bo vadba bolj raznolika, ko bo za vodenje na vrsti vaš partner, pa se boste vi lahko popolnoma sprostili in sto odstotno posvetili izključno fizičnemu delu.

• Če spoštujete dogovore s svojim trening partnerjem, vam bodo le-ti predstavljali dodatno odgovornost ostati discipliniran in spodbudo, da se sploh pojavite v fitnesu … Vsi vemo, da je včasih ta še kako dobrodošla!

Kako poiskati pravega trening partnerja?

Izbira trening partnerja je ključnega pomena za uspešno sodelovanje. Izberite takega, ki je na podobni stopnji pripravljenosti kot vi in ima podobne cilje. Poiščite nekoga, ki ima enak zagon in ga ženejo enaki izzivi. Nekoga, ki je iskren in kritičen, ki vam bo sposoben podati konstruktivno mnenje, pa naj bo to pohvala ali kritika. Predvsem pa potrebujete nekoga, ki je zanesljiv.

sport-927760_640Pomembno je, da vaš trening partner pozna pravilno tehniko vaj, saj vas le tako lahko med izvedbo popravlja, če je to potrebno. Če noben od vaju ni izobražen na tem področju, se lahko skupaj odločita za par uvodnih treningov z osebnim trenerjem. Večina jih je pripravljena sprejeti dva vadeča hkrati in tako si stroške trenerskih storitev lahko s partnerjem delita.

Če pa ste odločeni resnično trdno trenirati in doseči svoje cilje v najkrajšem možnem času, lahko osebnega trenerja najamete tudi sami. Tako bo le-ta postal vaš trening partner in vodja; s svojim znanjem o treningu in prehrani bo preprečil, da bi v fitnesu obtičali na mestu ter zagotovil vaš nenehen napredek.

Predvsem pa se morate že na začetku vprašati, kaj od trening partnerja pravzaprav potrebujete.
Je to spodbuda? Vodenje? Nagrada za dobro opravljen trening? Rabite nekoga, ki bo v vas zbudil tekmovalnost? Poiščite osebo, ki bo izpolnjevala vaše kriterije in bo lahko uspešno odigrala svojo vlogo.

Kje najti trening partnerja?

• V fitnesu
Kje pa drugje? Precej očitna možnost. Povprašajte med svojimi novimi znanci ali pa objavite oglas na oglasni deski, pri tem pa bodite čim bolj natančni glede vaših zahtev, ciljev in ostalih faktorjev (navedenih zgoraj).

• V službi

Velika verjetnost je, da se bo nekdo, s komer uspešno sodelujete že na poslovnem področju, dobro obnesel tudi kot vaš trening partner. Še posebej prikladen pa je usklajen delavnik, tako da se lahko za vadbo dogovorita pred ali po službi. Tako bosta skupaj skrbela tudi za izredno pomembno ravnovesje med psihičnim in fizičnim naporom.

men-1179452_640• Na fitnes forumu
Tudi tu se zbirajo ljudje, katerih skupni interes sta fizična aktivnost in zdravo življenje. Poleg trening partnerja, lahko na forumih običajno najdete tudi ogromno koristnih informacij, ki vam bodo pomagale pri oblikovanju programa treninga in prehrane.

• V lastni postelji
Eni najboljših trening partnerjev so vaši življenjski partnerji. Če vas vaš partner zna spodbujati in ima enake interese glede vadbe, vas lahko od zdaj naprej ogreje tudi v fitnesu.

Kako biti dober trening partner?

Na trening prihajajte ob dogovorjeni uri. Čas je dragocen tako za vas, kakor za vašega trening partnerja.

S partnerjem se vnaprej dogovorite, kakšno vrsto pomoči potrebuje (posnemanje gibov, pomoč pri prvem dvigu ali zadnjih ponovitvah pred odpovedjo, negativne ponovitve itd.). Vprašajte ga tudi, koliko ponovitev skuša izvesti, da boste vedeli, kdaj mu morate začeti pomagati.

Dogovorita se tudi o načinu pomoči. Splošno velja sledeče:

runners-635906_640• Stojte z rahlo upognjenimi koleni, ravnim hrbtom in napetimi trebušnimi mišicami ter partnerja primite pod komolci (npr. pri potisku nad glavo), za zapestja (npr. pri upogibu komolca) ali okoli pasu (npr. pri počepu). Včasih morate prijeti tudi pripomoček, npr. palico pri potisku s prsi.

• Kadar partner izvaja vajo na napravi, držite ročko naprave ali nastavek, ne pa partnerjevega dela telesa. Pri vajah na kablu ne držite za kabel, saj lahko to povzroči odrgnine ali pa se vaši prsti ujamejo v škripec.

• Medtem ko vaš partner izvaja vajo, ga ves čas spremljajte z rahlim dotikom, dokler ne potrebuje konkretnejše pomoči.

• Partnerju ne pomagajte premočno; večino dela mora vseeno opraviti sam. Vaša naloga je, da mu pomagate, ko se ustavi ali izrecno prosi za pomoč.

Med vadbo bodite osredotočeni na vašega partnerja, kar je izredno pomembno tudi zaradi varnosti. Vaša pozornost ne sme biti usmerjena drugam, pa čeprav ravno takrat mimo pride vaš prijatelj ali vznemirljiv primerek nasprotnega spola.

Pa prijeten trening v dvoje!

Ni komentarjev