O ljubezni smo se pogovarjali z igralko, televizijsko voditeljico in pisateljico Zvezdano Mlakar. A Zvezdana ni le to.

Kdo je Zvezdana? Tako se je opisala sama: “Kdo in kaj sem, se sprašujem tudi jaz. Tako za navzven. Sem Ženska, mama, žena, igralka, ustvarjalka tv oddaje, voditeljica, pišem kolumne, knjigo, kmetica, gospodinja, prijateljica vsega lepega, ljubiteljica narave, živali … navznoter pa sem preprost človek, ki ljubi. Življenje. Neumorno sledim svoji resnici in sem pogumna.”

Kaj ljubezen pomeni Zvezdani in kako vidi iskanje partnerja prek spleta, poglej v videu.

Kaj trenutno počnete v življenju, s čim se ukvarjate?

“Trenutno sem do vratu zakopana v delo. Ne ‘jamram’, ker v svojem delu uživam.

Pripravljam oddaje, berem in se izobražujem, pišem, z Majo Gal Štromar snujeva novo predstavo, pripravljam dva čudovita dogodka, predavanje na temo ‘ženska ustvarjalka‘ in srečanje ‘Zlate ženske‘, iščem in brskam po svojem delu in sestavljam mozaik za mojo spletno stran, igram v gledališču in potujem po Sloveniji s predstavami ‘Najstarejša obrt‘, ‘Priznam‘ in ‘Sladoled‘, odgovarjam ljudem v težavah v rubriki ‘Zvezdanina modrost‘ v reviji Suzy, sejem prva semena v lončke, odhajam na kratko potovanje v Indijo.”

Kaj je pri vas v tem trenutku na prvem mestu?

“Po dolgoletnem učenju ‘ljubiti sebe’ sem zadnje čase na prvem mestu JAZ. Ne nečimerno in egoistično. Na prvem mestu sem jaz in moje počutje, moje zdravje. Ker sem močna, zmorem veliko, res veliko … odločila pa sem se, da čez sebe ne grem več. Najrajši na svetu pomagam, delim in se razdajam, vendar nič več čez sebe.”

Za koga in kaj bi lahko rekli, da ljubite v svojem življenju?

“Haha, jaz in ljubezen? To je največji in najbolj ljubezniv odnos, ki sem jaz. Ljubim življenje in živim v ljubezenskem odnosu s svojim moškim, svojimi sinovi, prijateljicami in prijatelji, imam strasten ljubezenski odnos s svojim delom, zaljubljena sem v naravo, živali, knjige, v učenje …”

Foto: Dejan Nikolič
Foto: Dejan Nikolič

 Vaša prva asociacija na ljubezen?

“Veselje, smeh, lepo …”

Prvi poljub si zapomnimo za vedno. Imate na ta trenutek lepe spomine?

“Ah, moj prvi poljub je bil povezan z radovednostjo, to, kako te nekdo objame, se dotakne tvojih ustnic in te oblizne v globino. Fant se je dobro poljubljal, tako dobro, da sem pozabila na čas in zamudila domov. Dobila sem eno okrog ušes in povezala poljub z bolečino, haha … tako danes pletem svojo zgodbo o prvem poljubu, takrat pa je to bilo verjetno bolj preprosto.”

Nam lahko zaupate kakšno “odštekano zgodbo”, ki se vam je pripetila v vašem ljubezenskem življenju?

“Odštekano? Aja, eno pa res imam na zalogi, haha …

Pred mnogimi leti sem se peljala z vlakom na obisk k mami na Štajersko. Bil je vroč poletni dan, vlak pa se iz tistih časov, ko si lahko sam odpiral okna … sedela sem ob odprtem oknu, veter mi je mršil lase. Zraven mene je sedel mladenič, ne spomnim se, kako je izgledal, nisem ga niti pogledala.

Začutila sem mravljince po celem telesu, najini telesi sta se dotikali po vertikali, je zalepilo nekaj, kar je gomazelo, vrelo in pokalo po šivih.

V nekem trenutku je po vagonu zadonela glasba in v naslednjem trenutku pesem ‘Ljubil bi se, ljubil s teboj …‘. Začutila sem mravljince po celem telesu, najini telesi sta se dotikali po vertikali, je zalepilo nekaj, kar je gomazelo, vrelo in pokalo po šivih.

Zaprla sem oči in se zaljubila v mladega moškega, ki se je razlival po meni. Konec pesmi je avanturo prekinil z ledenim rezom … bilo je tako intenzivno in vroče, da sem vstala, brez pogleda in pozdrava zapustila vagon in vlak in v srcu ohranila ta ljubezenski odnos za vse čase.”

Je v vaših očeh samskost obdobje, ki ga je treba čim prej končati, ali pa morda najlepše obdobje v življenju, ki ga je treba pošteno izkoristiti?

“Če bi radi od mene posplošen recept, se niste obrnili na pravo osebo.

Zame je samskost dragocena. Takrat se imam priložnost spogledati s svojimi strahovi, poiskati lepe stvari v sebi, poiskati nove poti. Nekoč sem se je bala in sem se zakrčila od strahu, da bi bila sama, zapuščena, zaznamovana … samskost je en tak nežen trepet srca, ki upa, ki nikoli ne obupa.”

Kako pa gledate na prekinitev partnerske zveze? Kako ste se, če ste bili kdaj v tem položaju, s tem soočali?

“Prekinitev nezdrave, rušilne, toksične partnerske zveze je odrešitev. Ki prinese s sabo veliko nalogo. Da spoznaš sebe in se soočiš s svojimi izbirami. Dejstvo, da si se zaljubil v nekoga, s katerim ti ni uspelo stkati lepe ljubezenske zveze, je alarm zate, zame. In veliko življenjsko inventuro svojih pričakovanj, strahov, predsodkov, iluzij …

Vse, kar ste prebrali v najbolj temačnih romanih in videli v najbolj romantičnih filmih, se nama je dogajalo.

Sama imam za sabo eno veliko ‘polomijo’partnerstva, sad te moje ljubezni je moj čudoviti sin in dolgoletna krivda, da mi moja družinska idila ni uspela.

Moja primarna družina mi je izrisala temelje nespoštovanja, nevrednosti, neposlušnosti, neljubezni do same sebe. V tem jedru so se kotili moji strahovi in moje želje. Zato ni bilo presenetljivo, da je moja prva ljubezenska zveza, za katero bi dala življenje, propadla.

V ‘zvezo’, ki traja še danes, sem vstopila bolj preudarno, za sabo sem imela veliko izkušnjo, a sanjalo se mi ni, kaj vse me čaka. Vse, kar ste prebrali v najbolj temačnih romanih in videli v najbolj romantičnih filmih, se nama je dogajalo.

A imava veliko bogastvo, najina srca se skoraj 30 let prižigata drug za drugega. Vse različnosti in vse razhode uma premagujeva z iskrami srca. Dovolj je globok pogled iz oči v oči. Ko me pogleda, vem, da se cel potopi vame in je spet otrok, ki verjame. V čudež.

Jaz pravim, da se v dvoje, če je ljubezen, splača prehoditi gore in doline in tisoč poti. Sebe gradiš, sebe iščeš skozi partnerski odnos.”

Foto: Dejan Nikolič
Foto: Dejan Nikolič

Danes se že 20 % Slovencev spozna preko spleta. Kaj menite vi o tovrstnem spletnem spoznavanju?

“Novi časi, novi načini. V moji glavi se ta ‘file’ še ni odprl. Sem pa po prebrani knjigi ‘8 moških, zakaj pa ne?’ opravila tudi s tem predsodkom. Ja, učenje in izobraževanje je ključno.

Od nekdaj smo se ljudje družili in spoznavali, širili krog poznanstev na druženjih, na trgih, praznovanjih, igrah v arenah, pred cerkvijo … tako, da dojemam spletno druženje kot še en način pletenja socialnih vezi. In pometem z vsemi predsodki, da se nekdo predstavlja za to, kar ni, skriva lastno identiteto … ker to vse človek počne tudi iz oči v oči.

Zato veselo na delo, pa pamet v glavo … ker tista, da nas privlačijo različnosti, je iz trte zvita, privlačijo in so dobra podlaga za lep odnos, isti, skupni interesi, skupne ljubezni in užitki.”

Na največjem slovenskem spoznavnem portalu ona-on.com se je spoznalo kar 15.000 parov. Je tudi med vašimi znanci kakšen par, čigar iskrica je preskočila prav na ona-on.com?

“Sem slišala za te zveze, konkretno pa ne poznam ljudi, ki so se spoznali na tak način. Slišim, da jih je vse več. Slišim za lepe zgodbe. Slišim tudi, da so te zveze trajne in ustvarjalne. Izgleda, da so tudi pametno premišljeni ti vstopi ‘na trg ljubezni’, ker so pogumni. So fokusirani. Iskreni, ker tako, na pol javno priznati, da iščeš ljubezen in partnerja, je še vedno tabu.”

Kaj bi sporočili vsem samskim uporabnikom ona-on.com, ki ljubezen svojega življenja še iščejo?

“Želim si, da dejstvo, da nismo v partnerski zvezi, ne bi pomenilo, da nismo uspešni v življenju. Ljubezen je v nas in okoli nas in imamo veliko ljubezenskih zvez, ki niso povezane z dvojino partnerstva. Lahko smo v ljubezenski zvezi z naravo, s svojim delom, s prijatelji …

Če gojimo in krepimo vse te ljubezni v sebi, se bo slej ko prej na obzorju pojavil tudi partner. Takrat boste okrepljeni, bogati od ljubezenskih odnosov s sabo in svetom, pripravljeni tudi na ljubezensko zgodbo vas in njega / nje.

Ljubezen se lepi na smeh, veselje, igrivost, pristnost, na tiste, ki se imajo radi …”

Ni komentarjev

Odgovori