Znaki, da oseba ni prava zate

Pogosto lahko že na prvem zmenku ocenimo, ali je neka oseba vsaj približno kompatibilna z nami ali ne. Dostikrat pa lahko spregledamo majhne znake, da ta naš ”bodoči partner” ni tako popoln, kot se na prvi pogled zdi. Te nepomembne male lastnosti znajo v prihodnosti razdreti na videz povsem zdravo zvezo.

Govoril bom ne le v očitnih ”red flag-ih”, ampak tudi o podrobnostih, na katere bi bilo smiselno biti pozoren, pa na prvih zmenkih tega po navadi ne počnemo.

Posameznikova preteklost

Tu sta pomembni predvsem dve stvari, pretekle zveze in posameznikovo otroštvo. Po vsej verjetnosti o nobeni od teh dveh stvareh ne boš govoril/a na prvem zmenku, je pa dobro vedeti, v kaj se spuščaš, preden z nekom začneš zvezo.

Primer: če je nekdo varal vse svoje prejšnje partnerje, po tem bo zagotovo tudi tebe. Na tej točki se moraš sam/a zavestno odločiti, ali je vredno riskirati svojo srečo in čas za zvezo s tako osebo.

Otroštvo verjetno ni prva stvar na katero bi bil/a pozoren/a, ko spoznavaš novo osebo, je pa zagotovo pomembno. Negativne opazke na račun družine in preteklih zvez, četudi upravičene, so zagotovo vredne omembe. Navsezadnje si lahko ti naslednji/a ”bivši/a”, o komer bo ta oseba negativno govorila naprej.

Primer: če je oseba odraščala v kaotičnem okolju (pomanjkanje ljubezni, droge ali alkohol v družini, zavračanje s strani staršev ipd.) in teh travm ni predelala, se bo to definitivno prej ko slej pokazalo v novi zvezi; in verjemi, da ne v pozitivni luči. Če oseba ne more zaupati niti lastni družini, kako lahko pričakuješ, da bo zaupala tebi.

Človek se nikoli ne spremeni

Vem, da zgornja trditev v splošnem ne drži, saj je vsak zmožen drastično spremeniti svoje življenje, ČE si to ŽELI. Ljudje se ne spremenimo, če nimamo dovolj velikega razloga za spremembo. In tudi, ko se enkrat spremenimo, je verjetnost, da zapademo nazaj v pretekle navade, izjemno velika. Zato je pomembno, da partnerja ljubimo takšnega kot je in ga ne želimo spremeniti v osebo, ki bo za nas bolj primerna.

Primer: če nekdo kadi, ne bo nehal kaditi zato, ker ti hočeš tako. Morda sprva uspeš osebo prepričati, da si vreden/a žrtvovanja, ampak prej ali slej bo vse spet po starem. Razlog za spremembo mora vedno biti oseben, če ne bo sprememba zagotovo le kratkotrajna.

Besede in dejanja

O drugi osebi lahko izvemo marsikaj, ko smo na zmenku. Dostikrat nas drugi celo opozorijo na njihove negativne lastnosti, a to pogosto preslišimo. Biti pozoren na take male opazke ti lahko prihrani ogromno nepotrebno izgubljene energije in časa.

Primer: oseba nam pove, da njene zveze vedno trajajo največ tri mesece. Morda naključje, verjetno logičen razlog, ko si enkrat v zvezi s to osebo.

Še bolj pomembna kot besede so dejanja. Ko ti oseba govori eno, dela pa drugo, se je vredno vprašati, zakaj je temu tako. Dejanja so vedno pomembnejša od besed, saj prazne obljube ne koristijo nikomur. Poslušaj, kaj ti oseba govori, a bodi še bolj pozoren/a na to, kaj dela.

Primer: oseba ti govori, da je po naravi zelo pozitivna, vesela in zabavna. Ko pa se z njo družiš, se nenehno jezi na promet, natakarje, dolgo vrsto v trgovini, politike na televiziji ipd.

Prijatelji

Verjetno si že slišal/a, da si mešanica petih prijateljev, s katerimi se najbolj družiš. To univerzalno pravilo lahko apliciraš tudi na bodoče partnerje. Prijatelji so velik in pomemben del posameznikovega življenja. Nikoli ne bi želel/a, da se mora partner odločati med prijatelji in teboj. To zgolj vodi do problemov in zamer.

Primer: če se oseba druži z ljudmi, ki nimajo nobenih ambicij v življenju, potem je velika verjetnost, da tudi ta oseba nima ambicij. Na tebi je, ali ti njeni/njegovi prijatelji ustrezajo, ali ne. Vsaj do neke mere je smiselno, da ti.

Odvisnost

Ko govorimo o odvisnosti, vsi najprej pomislimo na droge in alkohol. Po pravici povedano, pa smo lahko odvisni praktično od česarkoli. Odvisnost bo vedno motila človekov ”normalen” proces življenja, pa četudi je ta odvisnost na primer od športa ali reševanja sudoku križank. Zavedaj se, da bo oseba vedno izbrala odvisnost pred tabo. Če si tudi ti nor/a na sudoku, potem odlično, če pa raje rešuješ kakuro, pa v zvezi zna priti do problemov.

Za konec bi dodal da, če oseba, s katero razmišljaš o zvezi, naredi, ima ali dela karkoli, kar je zate tako rečen ”deal breaker”, tega prosim ne spreglej. Bolje, da zvezo končaš takoj, ko uvidiš, da na dolgi rok s to osebo zagotovo ne bo šlo, kot pa da poskušaš prikrivati lasten razum in čustva samo zato, ker ne veš, če boš še kdaj našel/a nekoga, ki ti bo naklonjen. Navsezadnje je vedno bolj smiselno stremeti h kvaliteti posamezne zveze, kot pa k dolžini le te.

Ljubiteljski pisec člankov o ljubezni in partnerstvu, mojster digitalnih omrežij in YouTuber.

Ni komentarjev

Odgovori