Ditka ~ Kadar čutimo ljubezen, smo prijaznejši do sebe in do drugih

FOTOT: Nika Hölcl Praper

Kantavtorica, pevka in skladateljica Ditka si je z unikatnim avtorskim pristopom in drugačnostjo na slovenski glasbeni sceni ustvarila posebno mesto. Glasbenica, ki prepeva predvsem ljubezensko poezijo Ferija Lainščka, svojih poslušalcev nikoli ne pusti ravnodušnih, saj poje s srcem in se drži svojega pravila, da mora besedilo, ki ga prepeva, razumeti in začutiti.

FOTO: Nika Hölcl Praper

Ditka, kaj trenutno počnete v življenju, s čim se ukvarjate, kaj vam je pomembno?

Moje življenje je trenutno povsem prepleteno z glasbo. Glasba ni le moj poklic, ampak moj glavni hobi, nekaj, kar me sprošča in mi daje občutek notranjega zadovoljstva.

Trenutno pripravljam svoj tretji album z uglasbeno poezijo, zato večino časa preživim v studiu, vmes skočim na nastop in intervju, ves čas pa hkrati ustvarjam nove pesmi.

V življenju so mi najbolj pomembni dobri odnosi z ljudmi, ki jih imaš rad in to, da opravljaš delo, ki te veseli, izpopolnjuje in ti daje možnost, da  ves čas rasteš ter razvijaš svojo osebnost.

Ob izidu albuma pripravljate tudi veliki koncert, kjer vas bo spremljal pisatelj in pesnik Feri Lainšček. Kdaj ste se navdušili nad njegovimi deli in kako je sodelovati z njim?

FOTO: Nika Hölcl Praper

Res je. Prvi, promocijski koncert ob izidu novega albuma bo 16. oktobra v SiTi Teatru v Ljubljani. Tam se mi bo poleg moje glasbene zasedbe in še nekaterih glasbenih gostov pridružil tudi Feri Lainšček, s katerim aktivno sodelujem od leta 2013. Njegova poezija mi je blizu že od srednješolskih let, čutim jo kot preprosto in hkrati globoko sporočilno.

Kljub starostni razliki naju s Ferijem družijo enake vrednote in podoben pogled na svet, oba pa sva po naravi preprosta in iskrena človeka, zato se dobro razumeva ter uspešno sodelujeva.

Kako je občinstvo na splošno sprejelo glasbeno-literarni projekt?

Lahko rečem, da zares dobro. Prav vsak koncert je zame nekaj posebnega in veliko vlogo pri tem imajo prav ljudje, ki mi prisluhnejo in po koncertih z mano delijo lepe in prijazne misli. Vsi mi pravijo, naj nadaljujem v tej smeri, da je to nekaj lepega, prijetnega in za dušo.

Zelo sem vesela, da se je naša uglasbena poezija dotaknila prav vseh generacij, od starejših in vse do otrok, predvsem pa ljudi, ki hrepenijo po nečem globljem, kvalitetnem in malce drugačnem.

Kaj za vas pomeni ljubezen?

Ljubezen lahko spremeni posameznika, družbo in svet!

Ljubezen zame pomeni najpomembnejšo silo, za katero sem prepričana, da lahko spremeni posameznika, družbo, svet, … Kadar čutimo ljubezen do nekoga, do nečesa, se počutimo dobro, smo prijaznejši do sebe in do drugih, bolj pozitivno naravnani, srečni, …

Zato ljubimo življenje, sebe, druge, naravo, živali, trenutke in prav vse kar počnemo, počnimo z ljubeznijo.

FOTO: Nika Hölcl Praper

Ljubezen je tudi ena izmed glavnih tem v skladbah, filmih, v pogovorih … Kako je pri vas – povezujete ljubezen z vašim poklicem, ustvarjanjem?

Vsekakor. To je ljubezen do dela, ljubezen do glasbe. Ker je ta prisotna, lahko zadovoljno in uspešno ustvarjam, kar v mojih delih in kasneje v izvedbah pesmi, začutijo tudi drugi.

Vedno se trudim vsega lotiti z ljubeznijo, sama aktivnost in seveda rezultat sta vedno dobra in uspešna, kadar sta prepletena z ljubeznijo.

Vaša prva asociacija na ljubezen?

Občutek lepega in prijetnega.

Za koga in kaj vse bi lahko rekli, da ljubite v svojem življenju?

Nenazadnje ljubim sebe!

Svojo družino, prijatelje, družbo iskrenih in veselih ljudi, mojega kužka, svoj poklic – glasbo, prijetna občutja na odru in pod njim skupaj s poslušalci, poletne osvežitve v jezeru, ležanje pred kaminom v zimskih dneh, dobro hrano, jutranjo kavo, vročo prho, čokolado, potovanja, … še in še bi lahko naštevala, na koncu pa dodam še, da ljubim sebe, ker znam ljubiti življenje.

Foto: LARA PIKO

Je samskost obdobje, ki ga je treba čim prej končati, ali pa morda najlepše obdobje v življenju, ki ga je treba pošteno izkoristiti za raziskovanje?

Biti samski je odlična priložnost, da se naučimo biti sami s sabo in imeti radi sebe, kar je izjemno pomembno, da lahko imamo radi druge in kasneje v zvezi dobro funkcioniramo.

Nam lahko zaupate kakšno “odštekano zgodbo”, ki se vam je pripetila v vašem ljubezenskem življenju ;)?

Spominjam se občutkov, ko sem bila čisto prvič zaljubljena. Zdaj pa govorim o tisti zaljubljenosti v drugo osebo :).  Bila sem v osnovni šoli. Metuljčki v želodcu, občutek kot da lebdiš nad tlemi, prva misel zjutraj, ko se zbudiš in zadnja preden zaspiš je – on. Bila sem brez apetita, a niti malo lačna, z nasmehom do ušes in mislimi v oblakih. Te občutke privoščim prav vsakemu, vsaj enkrat v življenju! 🙂

Čeprav se zgodba zdi povsem običajna, so občutki prve zaljubljenosti nekaj najbolj odštekanega, kar se ti lahko pripeti!

FOTO: Nika Hölcl Praper

Internet je danes ves čas z nami – v žepu na mobilnem telefonu. Ali veste, da se že blizu 30% Slovencev (skoraj vsak tretji par) danes spozna prek spleta?

Nisem poznala procenta, bi pa temu povsem verjela.

Ona-on.com, največji slovenski spoznavni portal za samske, z več kot 20.000 pari in več kot 175.000 registriranimi uporabniki, vsak dan ustvari najmanj dva nova para! Se vam zdi to presenetljivo?

Glede na to, kakšno pomembno vlogo so dobila socialna omrežja in internet na splošno, se mi ta informacija sploh ne zdi presenetljiva.

Poznate kakšen par, ki se je spoznal prek spleta, na ona-on.com?

Ne poznam 🙂

Kaj bi sporočili vsem samskim uporabnikom ona-on.com, ki ljubezen svojega življenja še iščejo?

Ne iščite preveč, samo prepustite se toku življenja. Vse se zgodi v času, ki je za to namenjen in v trenutku, ko najmanj pričakuješ, te pot pripelje do prave osebe.

Eva je po izobrazbi diplomirana novinarka (kmalu magistrica novinarskih študij), znana po tem, da vprašanja za ona-on postavi tako, da se ob tem vsak počuti prijetno. Sicer pa se ukvarja s TV vodenjem in z vlogerstvom. Na YouTube kanalu, pod imenom Evina lepotilnica, s sledilci deli nasvete o lepoti in modi. Najdeš jo tu: https://www.youtube.com/c/EvaCentrih

Ni komentarjev

Odgovori