Kako preživeti vajine ukradene trenutke?

Ne imej občutka krivde, ker si ukradeš trenutek zase v času, polnem dela, vzgajanja, igranja z otroci in vsega, kar predstavlja družinsko življenje.

Življenje je včasih zelo naporno. Seveda življenje povprečnega družinskega človeka. Obveznosti v službi, delo doma, skrb za finančno stabilnost družine, vzgoja otrok, učenje in igranje z otroci, obveznosti v “širši” družini in še ves kup drugih stvari, ki predstavljajo danes življenje povprečne družine.

Stres, depresija, nezadovoljstvo in razne bolezni so lahko odraz takšnega načina življenja, če se ne znamo ustaviti. Včasih je enostavno potrebno pustiti (ali prepustiti) skrbi za nekaj časa nekomu drugemu in se posvetiti sebi, še posebej pa tvojemu odnosu s partnerjem.

Kdaj je čas za odklop?

Ko se začneš počutiti ujet/a v vsakodnevnem življenju in imaš občutek, da nimaš časa zase in za partnerja, še posebej, ko so posredi otroci. Če ti gredo tvoji otroci “na živce”, pogosto brez razloga vzkipiš, nato pa obžaluješ, in če imaš občutek, da si nenehno slabe volje, je čas, da si vzameš čas zase in za partnerja.

Prav nič ni narobe s tem, če gredo otroci na “vikend počitnice” k starim staršem, zato jih brez slabe vesti pošlji tja – babice in dedki bodo noro veseli, ti in tvoj partner pa si bosta lahko privoščila vsaj ta dva dni zase.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ta čas je posebej pomemben, saj ga preživiš s človekom, ki ga ljubiš, s katerim imaš intimno globoko razmerja in v odnosu s katerim se počutiš varno in sprejeto.

V času, ki ga boš preživel/a s svojo ljubljeno osebo, se boš sprostil/a, obdal te bo občutek zadovoljstva in napetost bo izginila. Čeprav imaš rad/a svoje otroke, ne moreš kot odrasla oseba zapolniti svojih čustvenih potreb brez odnosa z drugimi odraslimi ljudmi.

Odrasla oseba se namreč zaveda in je sposobna izražanja in občutenja čustev, zanimanja in komunikacije, ki je povezana s čustvenim doživljanjem drugega človeka in izražanjem čustev, ki jo takšna interakcija z drugim človekom prinaša.

Posebej pomemben je kvaliteten odnos s partnerjem

Partner bi naj bil oseba, s katero imaš topel, intimen odnos, poln ljubezni, ki ti daje občutek zadovoljstva in te pomirja. Če je vajin odnos takšen, je čas s partnerjem zelo blagodejen tako za odnos med vama, kot odnose znotraj družine kot celote.

Zaradi tega je pomembno, da preživljata skupaj čas, ki si ga ukradeta brez slabe vesti samo zase. Ne gre (nujno) za spolnost, čeprav kvaliteten čas, ki ga preživita skupaj, zelo ugodno vpliva na vajino spolno življenje.

Gre za čas, ki ga preživita drug z drugim kot partnerja, a predvsem kot prijatelja in zaupnika. Dva, ki skupaj “vlečeta voz” skozi življenje, a sta si vzela trenutek za počitek. Skupaj.

V času, ki ga preživljata skupaj, načrtujta svoje aktivnosti tako, da se bosta dejansko lahko odklopila in preživela kvaliteten čas skupaj, ki bo obema napolnil baterije. Seveda je to tudi čas za nežnost, poljube in dotike, poglede in besede in seveda ljubljenje.

Če sta starša, seveda ne moreta enostavno zapreti vrata in oditi. Za vajin popolni odklop je nujno, da uredita varstvo za otroke na način, da se bosta lahko v celoti posvetila drug drugemu in samemu sebi. Vse ostalo je odvisno od vaju. A dogovorita se skupaj.

Vajini ukradeni trenutki

Trenutki, ki jih preživita drug z drugim, so res “ukradeni”. To pomeni, da se morata skupaj uskladiti, kako jih bosta preživela. Presenečenja so pozitivna (en partner preseneti drugega), če le niso preveč ekstremna.

Morda je bolje, da takšne avanture prihraniš za druženje s prijatelji. Vir: Pixabay
Morda je bolje, da takšne avanture prihraniš za druženje s prijatelji. Vir: Pixabay

Če povabiš svojo drago na “rafting” po divji reki, ki je zate poln adrenalina, tvoja draga pa bo umirala od strahu, nisi naredil nič za doseganje telesnega in čustvenega ravnovesja nobenega od vaju. Namesto, da bi si napolnila baterije, bosta prišla domov še bolj razdražena. Bolje, da se enkrat odpraviš na takšen izlet s prijatelji, ki uživajo v takšnih aktivnostih tako kot ti ali vsaj tako kot ti.

Seveda tudi neskončni dnevi, preživeti v trgovinah še tako romantičnega mesta, ne bodo dali pozitivnega učinka, če ne uživata oba v raziskovanju trgovin. Pojdi enkrat tja s prijateljicami.

Oblikujta ta dragoceni čas skupaj

1. Vključita aktivnosti v naravi

Najbolje, da uskladita čas, ki ga preživljata skupaj, z aktivnostmi v naravi, ki so bolj ali manj vsakdanje. Sprehodi, kolesarjenje (nič ekstremnega), plavanje ali vzpon na kakšen hrib bodo popolnoma zadostili pozitivnim učinkom, ki jih ima na telesno in čustveno ravnovesje narava sama in sončna svetloba.

Zelo težko bo učinek “odklopa” pozitiven, če ne bosta vključila vanj gibanja v naravi. Prav tako je pomembno, da vključita vanj določene dejavnosti, ki vaju sproščajo.

2. Privoščita si skupno kopel

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Danes imajo že skoraj povsod razne welness centre. Zakaj si ne bi privoščila skupne savne in masaže, ki bo sprostila oba? Morda si lahko privoščita večerno intimno kopanje v bazenu ali jacuzziju.

Ali vsaj v kopalni kadi, v katero vlijeta dišeča eterična olja ali soli za kopanje? Če si privoščita še razvajanje z ravno prav ohlajeno penino ali koktajlom po vajinem okusu, se bosta sprostila, nasmejala in ravno prav “segrela” za kakšen nežen ples v dvoje.

Razvajajta se. Privoščita si čokoladno masažo, če si jo želita; pojdita na romantično večerjo in poskusita kaj novega, še neodkritega; poglejta skupaj kakšen stari film ali pojdita na kakšen koncert skupine, ki sta jo včasih poslušala. Če seveda nista sklenila biti popolnoma in v celoti sama.

3. Ne iščita drugih

Ne iščita in ne sklepajta znanstev z drugimi ljudmi. Ne poznata jih. Morda vama bodo izčrpali še tisto energijo, ki jo imata. Sedaj je čas za vaju. Seveda so lahko čisto prijetni. A v začetku, prvih nekaj ur, in prvih nekaj kozarcev, so bolj ali manj vsi prijetni. Kaj pa jutri? Ne tvegajta.

4. Poskusita ne omenjati otrok

Izogibajta se reševanju domačih problemov. Namen vajinega odklopa ni v tem. Poskušajta ne omenjati otrok. Posebej ne omenjajta domačih obveznosti in problemov.

Vir: Shutterstock
Na oddih sta šla, ker želita biti najboljša starša svojim otrokom. Vir: Shutterstock

Če sta se dogovorila z otroci, da jih enkrat na dan pokličeta, jih pokličita skupaj. Tega ne smeta pozabiti, ne glede na to, kaj pravkar počneta. A se z njimi ne pogovarjajta predolgo. Posebej jih ne vprašujta o njihovih nalogah, če sta jim dala kakšne, ko sta odšla na pot. Pustita jim občutek “zrelosti”. Naj sami rešujejo svoje probleme.

Seveda je komunikacija odvisna od starosti otrok. Vendar se zavedajta, da nista odšla od doma, ker ne bi imela rada otrok, ampak, ker jih imata rada in želita biti še naprej najboljša starša zanje. In ker imata rada sebe in želita poskrbeti zase.

Če ne bosta poskrbela zase, kdo bo potem skrbel za vajine otroke? Če oba tako začutita, se lahko pogovarjata tudi o otrocih, a ne vsiljujta drugemu občutka krivde ali slabe vesti, ker se ne želi pogovarjati o otrocih.

Posvetita se drug drugemu, a tudi sebi

Ne dajaj partnerju občutka, da dejansko nisi prisoten/a. To je vajin čas. Čas dveh prijateljev, partnerjev, ki ga preživljata drug z drugim brez sveta okrog vaju. Karkoli bosta že počela, enostavno “bodita”. Prijatelja, zaupnika, partnerja. Smejta se, nagajajta si, razvajajta drug drugega z nežnostmi in časom, tukaj in sedaj, zanj ali zanjo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

A ne pozabita, da sta posameznika. Ni potrebno, da sta vedno in povsod skupaj. Pusti ga, da spi zjutraj, če rad spi in pojdi na jutranji sprehod po okolici, potem pa si privoščita pozen zajtrk skupaj nekje v naravi. Pusti jo, da prebere kakšno knjigo in pojdi medtem na tek, da se napolniš z adrenalinom.

Naj bo to vajin skupni čas in čas vsakega zase. Nič se ne izključuje. Nasprotno! Če sta, kar bi morala biti in je vajin odnos odnos dveh prijateljev, partnerjev in zaupnikov, potem bosta z veseljem drug drugemu dala tudi prostor, če ga potrebujeta.

Ni komentarjev