Kako na spletu začeti pogovor s simpatijo?

Tvoj osebni vodič, ki ti pomaga prebiti led in poslati dobro uvodno sporočilo.

Kako začeti pogovor

Večna dilema. Kako začeti pogovor? Kako zbuditi pozornost pri osebi, ki ji pišemo? Kaj napisati, da bo napisana vsebina zbudila zanimanje? Kako oblikovati sporočilo, da bo opaženo?

Obstajata dve dobro znani pravili, ko razmišljamo o tem, kako začeti pogovor:

  • poišči skupne interese (beri: dobro si oglej profil) in
  • napiši nekaj na to temo.

Če želiš, da je tvoje sporočilo opaženo, moraš IZSTOPATI! Toda kako?

Res je. Drži, kot pribito. Ampak … Kljub zgoraj opisanemu ni vedno vse tako preprosto. Predvsem ženske dobijo ogromno sporočil in mnoga ostanejo pozabljena. Čeprav jim morda piše čisto soliden moški, ki je napisal solidno dobro prvo sporočilo, se enostavno izgubi v poplavi vseh ostalih (tudi manj kvalitetnih) sporočil. Kje se skriva trik? Beri dalje in tvoje možnosti za prejeti odgovor bodo mnogo višje. Kako začeti pogovor? Odgovori so spodaj!

Kako začeti pogovor, da sporočilo doseže sogovornika in postane opaženo?

Nadgradi tvoje pošiljanje sporočil s spodnjimi nasveti in primeri.

1. Fokusiraj se na kvaliteto in ne kvantiteto.

Mnogi mislijo, da če pišejo nešteto osebam, da je možnost za odgovor boljša. Napaka! Sogovornik na drugi strani bo začutil tvojo lenobo in tvoja instant (copy-paste) sporočila.

Kako začeti pogovor

Raje posveti nekaj več pozornosti in časa profilu, ki ti je všeč. Poišči skupne interese, enake cilje, podrobnosti na objavljeni sliki, … Potencialni sogovornik bo to začutil. Napiši sporočilo, ki je jasno. Izberi tematiko, ki sovpada s profilom. Poišči nekaj, kar vama je skupno in pogovor bo stekel. Če skupnemu interesu dodaš še vprašanje povezano s tematiko bodo možnosti za odgovor še večje.

NALOGA: Torej, izberi tri všečne profile, dobro preveri profil in napiši sporočilo.

PRIMER: Deluješ izjemno zanimiva oseba. Vidim, da ti je všeč serija Game of Thrones. Si prebral/a tudi knjigo? P.s. Kaj pa sprehod v naravi? Ti je to všeč?

Preberi še: Odlična novica za vse samske! Najboljši med vsemi je … 

2. Pohvali osebnostne lastnosti in skupne interese – ne izgleda.

Prvo sporočilo podobno, kot prvo srečanje v živo, pusti vtis. Če pohvališ le izgled, lahko izpadeš preveč površinsko. Raje pohvali kakšno osebnostno lastnost ali pa hobije, s katerimi se ukvarja potencialni sogovornik.

PRIMER: Si čisto zares osvojil/a Triglav. Vau čestitke. Si se podviga lotil/a poleti ali pozimi?

Kako začeti pogovor

3. Prvo sporočilo naj bo uvod v pogovor

Ko napišeš sporočilo, se izogibaj vprašanjem in stavkom, na katere lahko odgovoriš za ‘da’, ‘ne’, ‘dobro’, … Primeri slabih uvodnih stavkov: Kako si? Kako si preživel/a vikend? Si dobro spal/a? Na navedena sporočila verjetno odgovora ne bo.

Odlično prvo sporočilo vsebuje prava in specifična vprašanja, ki igrajo na dolgoročno igro. Takšna vprašanja odpirajo (skupno) tematiko, o kateri bosta imela oba veliko povedati.

PRIMER: (Recimo, da sta oba navdušena tekača.) Tudi jaz zelo rad tečem. Pred kratkim sem pretekel ljubljanski maraton. Si se v zadnjem času udeležil/a kakšnega maratona tudi ti? Ali pa: Tudi sam/a se najraje sproščam s tekom. Takrat povsem zbistrim glavo. Ali ni to nekaj najlepšega za dobro jutro.

4. Sporočila naj bodo preprosta in kratka

Morda ti je oseba tako zelo všeč, da želiš napisati vse v enem sporočilu. Ustavi se. Zadihaj in se sporočila loti premišljeno. Dolgo esejsko sporočilo ne deluje privlačno in morda bo ravno zaradi dolge vsebine romalo v ‘predalček’ pozabljeno. Drži se pravila največ dveh vprašanj na enkrat in brez predolge vsebine o tem, kaj vse ti je všeč, kje vse si že bil/a, …

Predvsem pa se na začetku ne spuščaj v zapletene teme z veliko filozofiranja. Na začetku ohrani preprostost.

PRIMER: O, še nekdo, ki rad kuha. Na sliki vidim zelo slastno kosilo. Je narejeno po tvojem receptu? Tudi sam/a zelo rad/a kuham in vesel/a bom, če recept deliš z menoj.

5. Slovnica

Tu se drži zelo preprostega pravila. Preden pošlješ sporočilo, ga preberi (in popravi morebitne slovnične napake).

Kako začeti pogovorKako začeti pogovor: Hitre ideje za prvo sporočilo

Spodaj navajamo nekaj uvodnih sporočil, ki so lahko izhodišče za tvoje prvo sporočilo. Ne pozabi pa: Preden se lotiš pisanja preveri profil osebe na drugi strani in uporabi lastno domišljijo.

  • Vidim, da imaš veliko športnih slik. Kateri šport ti je najljubši?
  • Hej, kako poteka tvoj dan? Kmalu bo večer in če se ti ni zgodilo še nič lepega, si želim, da tvoj dan s sporočilom polepšam jaz.
  • Imaš prekrasen nasmeh. Kaj ti največkrat nariše nasmeh na obraz?
  • Glede na tvoje interese se več kot očitno ujameva na mnogih področjih. Si za to, da izmenjava nekaj besed o smučanju?
  • Po slikah sodeč veš, kako se v življenju imeti lepo. Rada potuješ? Kaj pa izleti v gore?
  • Imaš kakšne plane za vikend? Kaj praviš na to, da izmenjava nekaj sporočil in ugotoviva, če imava dovolj skupnega za srečanje v živo?
  • Tvoj profil me je resnično navdušil. Odlična slika, sami zanimivi hobiji. Tudi tvoj opis je tak, da si te želim bolje spoznati. (če npr. igra kitaro) Katera je bila prva pesem, ki si se jo naučil/a igrati na kitaro?

Takšnih in podobnih sporočil bi lahko navedli še na tisoče. Kot že nekajkrat povedano, potrebno si je le ogledati profil in izluščiti zanimive informacije. Uvodni stavek bo prišel sam od sebe.

Spletno spoznavanje je odličen način spoznavanja simpatij in morebitnega partnerja. Profili, ki jih najdemo na seznamu potencialnih sogovornikov/partnerjev, nam ponujajo nešteto tematik za začetek pogovora. Vsi interesi, hobiji, opisi, slike so kot nekakšen seznam tem, ki so potencialne za pogovor. Tvoja naloga je le, da izbereš eno (naenkrat) in se prepustiš toku.

Srečno!

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori