Katere lastnosti ima pravi moški?

Prevzemanje odgovornosti, kontroliranje čustev, poštenje, potrpežljivost, zunanja in notranja lepota ter modrost. So to vrline pravega moškega?

Kdo je pravi moški? Kako to, da velja ravno James Bond za tistega ‘pravega’ moškega? Saj veš, to je tisti Bond, James Bond, ki zna tako leteti s helikopterjem, kot tudi brati že zdavnaj izumrle egipčanske hieroglife. In kje lahko tu vidimo povezavo?

Prav v tem, da s svojo uglajenostjo, preprostostjo, z veliko znanja in odlično komunikacijo izpostavi svoj šarm ter s tem privlači prav vse ženske. Seveda je pomembna tudi zunanjost, a zunanji izgled ne pomeni vsega. Prav zato, ker tudi ženske cenijo veliko znanja, šarma in duhovitosti, tudi postelja slavnega 007 ni nikoli prazna.

Velja za pravega moškega le filmski lik Jamesa Bonda?

Seveda ne. In kaj so tiste glavne značilnosti, ki ločijo moškega od dečka, tiste podrobnosti in malenkosti, ki ločijo pravega moškega od le povprečnega »dedca«? Kot odrasel moški moraš končno dojeti, da odrasti ne pomeni le fizično, potrebno je odrasti tudi psihično in se odraslo tudi vesti.

Uglajenost, znanje, dobra komunikacija so vrline, ki odlikujejo pravega moškega.

Moški preprosto mora biti … moški. Tisti pravi moški na mestu, ki si ga lahko prav vsak vzame za vzornika ter si reče: »Takšen hočem biti tudi jaz.« Te zanima, katere so te vrline? No, pa jih naštejmo.

Katere vrline ima pravi moški?

  • Pravi moški mora znati prevzeti odgovornost. Pravi moški prevzame odgovornost za svoja dejanja, brez kakršnihkoli opravičevanj in izgovorov. Prevzame krivdo na svoja ramena in je pripravljen na posledice svojih dejanj. Eden izmed najboljših primerov je seveda: »Don’t drink and drive« (V prevodu: Ne vozi, ko piješ).

Preberi še: Seveda vem, kakšen je pravi moški. A kje je?

  • pravi moškiMoški nekaj časa preživi tudi z družino in prijatelji. Če jih že slučajno ne obišče, jih vseeno pokliče in ostane z njimi v rednem stiku. Prav tako ravna s prijatelji. Kljub napornem delu, si pravi moški vsaj enkrat mesečno vzame čas in se s prijatelji dobi na pivu ali partiji pokra.

 

  • Ena izmed osnovnih stvari je tudi ta, da premaga svoje hibe, svoje šibke točke. Kljub temu, da ima vsak izmed nas pomanjkljivosti in napake (Zapomni si: Nihče ni popoln), se raje osredotoči na besede svojih prijateljev in družine, kaj pravijo o njegovem obnašanju. Odstranjuje svoje šibke točke in preusmeri pozornost na tiste močne vrline, po katerih se res vidi, da je moški – moški.

 

  • Moški naj bi tudi delal po svoje. Dela to, kar misli da je prav. In prav to dela le zaradi sebe in ne zaradi drugih, ki mislijo, da bi to bilo mogoče dobro zanj.

 

  • Tudi poštenje nekaj velja. Poštenje je ena izmed glavnih stvari moškega na mestu. Pošten moški se drži resnične morale in etike ter drži svojo besedo. Pa naj se zgodi karkoli.

 

  • Tudi potrpežljivost in toleranca marsikdaj obrodita sadove. Vsi veliki možje so, preden so uspeli, zasloveli in postali »veliki«, na svoji poti tudi večkrat padli. A prav nič jih ni ustavilo. Bili so potrpežljivi in vztrajni. Ko so se počutili nemočni, nemirni, so se le ustavili in odpočili za trenutek. Rešila jih je prav potrpežljivost.

 

  • V znanju je moč. In v branju je znanje. In prav branje lahko prinese ključ do uspeha. Z branjem se poveča besedni zaklad, zato pravi moški ne gledajo le brezveznih TV-programov in zdolgočaseno pijejo pivo, temveč tudi berejo. Predvsem zato, da razširijo svoja obzorja. Predlog zate: Ugasni televizijo in namesto enournega buljenja v TV-zaslon v roke vzemi dobro knjigo. Morda ti bo celo postalo všeč.

 

  • Seveda pravi moški ne pozabi tudi na svoj zunanji izgled. Prav to je tista prva stvar, ki se na človeku opazi. Rek: »Obleka naredi človeka« ni kar tako iz trte izvit. Pomembna sta predvsem uglajenost in sproščenost videza. Zategnjena eleganca tu ne pride v poštev. Seveda elegantnost in šarmantnost štejeta, a ne pozabi na sproščen in zabaven videz.

 

In prav to so tiste malenkosti, ki ločijo povsem običajnega odraslega moškega od uglajenega, uspešnega, šarmantnega gospoda ali mladeniča. V kolikor si tudi ti želiš postati tisti »pravi« moški, se poizkusi držati vsaj nekaj izmed napisanega. Verjemi, obrestovalo se bo.

Ni komentarjev

Odgovori