Partnerstvo in odnosi – Ko partner reče NE!

Lahko kvalitetno partnerstvo brez rednih spolnih odnosov preživi in kako dobro znamo prenašati zavrnitev?

Vsak od nas pozna skrivnost trebušnih metuljev, ki spremljajo vsako iskreno partnerstvo – vsaj na začetku. Nekateri ta občutek enačijo z ljubeznijo, drugi govorijo o vznemirjenju ob novi osebi, ki smo jo spustili v svoje življenje, tretji pa občutke pripisujejo zgolj fizični potrebi po spolnem stiku.

Ne glede na to ali smo sami nepoboljšljivi romantiki ali hladnokrvni pragmatiki, pa moramo priznati, da zaljubljenost običajno ne nastopa sama, temveč se nas loti v tandemu s poželenjem in strastjo.

Trajno partnerstvo je povezano z ljubljenjem

Objekt našega hrepenenja postane hkrati tudi preferirani spolni objekt in čustvena plat se največkrat nekje na pol poti sreča s povsem fizičnimi potrebami. Vložek posameznih komponent je seveda odvisen od vsakega posameznika, dejstvo pa je, da ko vstopamo v resno zvezo, poleg ljubezni želimo in pričakujemo tudi seks.

Lahko seveda zapišemo tudi drugače: poleg tega, da želimo seksati, običajno tudi ljubimo. V nasprotnem primeru naša vpletenost v trajno partnerstvo niti ne bi imela smisla.

Morda je ravno povezanost ljubezni in spolnosti razlog, da je na začetku vse tako lepo in predvsem – lahko. Partnerstvo v svojih začetkih ne zahteva velikih vložkov. Gre za zabavo, ples, v katerem nek trenutek vodi on, drug trenutek ona, oba pa ob tem neizmerno uživata. In ko se par odmaknjeno vrti po plesišču, se velikokrat zgodi, da ne opazi, kako je na neki točki glasba enostavno utihnila in prenehala igrati. Kako ravnati takrat?

Ko prvotna zaljubljenost mine

Kot rečeno, na začetku so ptički in pesem. Ko je zveza sveža, je dovolj da partnerja pogledaš in že ve, da je predmet tvojega poželenja. Blag dotik in hormoni podivjajo. Hlače so tesne … ali pa mokre. Vzrok in posledica.

Kmalu pa se golobčka bolje spoznata, morda se celo vselita v skupno gnezdo, zatem pa počasi začneta odkrivati tudi stvari, ki ju motijo. Ni več vse samo pravljica. Sta le on in ona, iz mesa in krvi.

On z umazanimi nogavicami, ki jih za nobeno ceno noče pospraviti v koš za perilo in ona s svojimi španskimi nadaljevankami in neustavljivo željo po vztrajnem ponavljanju nekih novih hišnih pravil, ki jih je sprejela brez predhodnega posveta.

Ja, uganili ste – na tej točki je izginila prvotna zaljubljenost. Ostala jima je zgolj še navezanost. Rutina. In pomanjkanje komunikacije. Kaj pa spolnost?

Kvalitetno partnerstvo odvisno od spolnosti?

Veliko parov na tej točki začne doživljati tudi težave v postelji. In način na kakršnega se bosta partnerja z njimi spoprijela, je v veliki meri odločilnega pomena za nadaljevanje (ali razpad) njunega partnerstva.

Zaslepljeni zaradi (pre)velikega ega in ranjenega ponosa, predvsem moški, običajno ne vidimo, da posteljne težave običajno ne izhajajo iz slabe kakovosti naših seksualnih storitev, velikosti organov ali boljše ponudbe na trgu.

Kljub temu, da so to glavni argumenti in odlične iztočnice za kvaliteten prepir, so prvotni razlogi običajno precej globlji, njihovo lociranje, kaj šele reševanje, pa običajno zahteva precej več vloženega truda.

Kako reagirati, ko nas partner v postelji zavrne?

In kako reagirati ko ti partner odgovori z »ne« in se zvečer preprosto obrne na drugo stran? Kako se ne počutiti zavrnjeno in ne užaljeno? Skrivnosti žal ne pozna nihče in vsak mora do svojih ugotovitev priti skupaj s svojim partnerjem.

Gotovo pa je nekaj – užaljenost in prepiri na temo spolnosti, so vedno element, ki še dodatno ruši partnerski odnos. Užaljenost ob morebitni zavrnitvi raje skušajmo preusmeriti v konstruktiven pogovor, ki bo na neki točki morda razkril prave vzroke za pomanjkanje želje.

Ob tem pa ne pozabite povezave, o kateri smo govorili v samem uvodu: ko izgine ljubezen, upade tudi želja po telesni bližini. Od partnerja pa nikakor ne moremo pričakovati telesne predanosti v kolikor vsaj na nekem nivoju ni prave čustvene povezave.

Na partnerstvom ne smemo obupati prezgodaj

To seveda ne pomeni, da moramo nad partnerjem in partnerstvom obupati v trenutku, ko naletimo na nekoliko slabše obdobje. Vedno je možno najti pot nazaj, seveda pa mora biti želja obojestranska.

To je namreč točka, kjer začnemo vezo graditi. Če je potrebno od temeljev navzgor. Nič nam namreč ni dano samo po sebi in za dobro stvar se je vedno treba znati potruditi. Tudi za reden seks v domači spalnici!

Spolni odnos bi moral biti vedno češnja na tortici. Posladek na vrhu zdravega odnosa s trdimi temelji. Ko se zamaje prijateljstvo, zaupanje ter ljubezen, pa običajno sledi obdobje posta in diete tudi na področju spolnosti.

V kolikor posta ne prekinemo, mu bo prej ali slej sledilo strmoglavljenje razmerja. Brez rednih in zadovoljivih spolnih odnosov se naše partnerstvo namreč hitro spremeni zgolj v sobivanje dveh nezainteresiranih posameznikov.

Ni komentarjev

Odgovori