Pravila igre spletnega spoznavanja

Kot pri spoznavanju v živo, tudi na spletu obstajajo pravila igre spoznavanja

Vir: Shutterstock

Splet je ena super zadeva, kjer ni omejitev: snemamo lahko glasbo in filme, brskamo po številnih spletnih straneh ter komuniciramo s komerkoli od koderkoli in kadarkoli. A čeprav se nam ta platforma zdi tako svobodna in polna možnosti (no, saj tudi je), pa vseeno obstajajo omejitve. In če niso zakonske, so pa moralne.

Enako je pri spletnem spoznavanju – tudi tukaj obstajajo pravila, ki sicer niso nikjer zapisana in posledično si niso enotna, saj se s spletno komunikacijo ustvarjajo vedno nove norme komuniciranja. Poglejmo, katera pravila igre je potrebno upoštevati, ko “igramo” na spletnih spoznavnih portalih.

Če se jih držimo, lahko vodijo v uspešen prvi zmenek

Dr. Tjaša Žakelj v svoji knjigi Sodobna partnerstva (Založba FDV) piše, da nenapisana pravila spoznavanja prek spleta zmanjšujejo tvegana srečanja in zato lahko vodijo v uspešen prvi zmenek v živo. Kadar na spletu komuniciramo z neznano osebo, ki nam lahko navede neresnične podatke, ta pravila na nek način blažijo negotovost, ki se nam ob tem pojavlja.

Po drugi strani pa ta pravila pomagajo premostiti primanjkljaj neverbalne komunikacije, ki nastaja pri spletnem komuniciranju, in ga je treba nadomestiti z drugimi neverbalnimi sporočili. Če se postavimo na nivo sporočila, potem so dobri primeri neverbalnih sporočil smeški, ki naslovniku sporočijo naše čustveno stanje.

Katera pravila igre torej obstajajo in katera je potrebno upoštevati?

Če tišina traja predolgo, potem je čas, da greš naprej. Vir: Shutterstock
Če tišina traja predolgo, potem je čas, da greš naprej. Vir: Shutterstock

1. Nenamerni (neverbalni) namigi in namerna tišina

Ko komuniciramo v živo, oddajamo vizualne namige o našem čustvenem stanju. Temu rečemo neverbalna komunikacija. Ker je ta na spletu okrnjena, saj se pri dopisovanju sogovornika ne vidita, pa skozi komunikacijo vseeno oddajata zgovorne nenamerne namige.

Ti namigi so po besedah Žakljeve daljše časovne prekinitve komunikacije, ko je ta že vzpostavljena, neodzivnost sogovornika, prekinitev zasebnega stika brez pojasnil, … torej, ko bo naslednjič prišlo do takšnega odziva s strani tvoje simpatije, potem ti bo to dalo nek vtis, pri čem sta.

V ta sklop spada še eno pravilo – pravilo namerne tišine. Gre za prekinitev stikov, ko se še spoznavamo prek spletne klepetalnice. Premor, do katerega pride po nekaj spletnih pomenkih, se razume kot nezainteresiranost za nadaljnje zasebne stike in gradnjo odnosa, pravi Žakljeva. Torej, če zelo dolgo ne dobiš odgovora na svoje sporočilo, potem je morda čas, da greš naprej.

2. Izlivanje srca spletni simpatiji

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Vprašanja in odgovori, povezani s čustveno intimo, so pri spletnem spoznavanju postali nekaj povsem normalnega. Pisanje čustvenih zgodb v sogovorniku spodbudi sočutje, kar pomeni, da lahko v njem najdemo uteho in podporo, prav to pa pripomore k lažji komunikaciji, pravi Žakljeva.

Jaz pa pravim, da je potrebno biti tukaj zelo previden. V prvem sporočilu (in nekaj nadaljnjih) absolutno odpade kakršnokoli pisanje o bivših partnerjih.

Lahko pišemo, da si je naš kuža pred kratkim zlomil nogo in smo nesrečni, ker vidimo, kako nerodno hodi v tistem mavcu. Lahko napišemo, da se zelo veselimo podelitve svoje diplome, saj si jo po enoletnem trudu res zaslužimo. To, da doslej nismo imeli sreče v ljubezni, ker nas je doslej prevaral še vsak partner, pa raje povejmo kasneje.

Čustvene zgodbe radi delimo zaradi tega, ker splet omogoča anonimnost in posledično varnost, ko odpiramo svoje srce tujcu. Če sogovornik ne pozna naše identitete, potem nam ne more škoditi, kajne?

3. Jaz tebi, ti meni

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Tole pravilo je povezano z intimo in je najbrž znano vsem, a kljub temu ga razdelajmo. Kadar eden od sogovornikov razkrije nekaj o sebi, pričakuje, da mu bo oseba na drugi strani podala enakovredno informacijo o sebi.

Torej, ko on razkrije, da večere najraje preživlja pred ekranom, mu mora ona odgovoriti, da tega absolutno ne mara, ampak da raje večere prepleše pod zvezdami ;). Tole je le primer, ampak saj razumemo princip, kajne?

4. On vzpostavi prvi stik

Da, tole pa je eno klasično pravilo spoznavanja, ki velja tako v živo kot prek spleta in bo očitno veljalo tudi, ko bo človeštvo živelo na Marsu in ne glede na tehnološko platformo: Pričakuje se, da moški vzpostavi prvi stik. V redu, za vso žensko populacijo to ne velja, saj obstajajo punce, ki jim poslati prvo sporočilo ne predstavlja težav. Sploh pa ne prek spletne klepetalnice.

5. Vljudnost, korektnost in spoštovanje

Brez vljudnosti, korektnosti in spoštovanja ne gre.

Tudi to pravilo velja tako za klasičen način spoznavanja kot za spletni način spoznavanja. In je neposredno povezano z našo vzgojo. Svojega dopisovalca spoštujemo, smo do njega vljudni in korektni. Če nismo, sledijo sankcije – najprej molk, nato blokada – s strani našega sogovornika.

Vljudnost se nanaša tudi na (pravilno) uporabo jezika v sporočilih. Na pravilno rabo jezika smo pozorne predvsem ženske, saj nam način pisanja pove veliko o moškem. Če se potrudi s pisanjem, tako vsebinsko kot oblikovno, potem vemo, da je resen z nami, saj si je za sporočilo vzel čas :). In to je tisto, kar želimo od moškega – njegov čas!

6. On išče njo in ona njega

Vsi, ki se prijavijo na spletni spoznavalni portal, iščejo. Prijatelja, znanca ali ljubezen. Vsi iščejo osebo, ki jim bo dala želeno. A po besedah Žakljeve ne gre pričakovati, da se bo brskanje po portalu in iskanje drugih potencialnih kandidatov ob prvem pogovoru s teboj ustavilo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Iskanje se bo nadaljevalo, dokler se vajin pogovor ne bo razvil v nekaj več (beri: dokler se ne bosta dobila na vsaj nekaj zmenkih in ugotovila, da se iz tega zna razviti kaj več).

Zato imej v mislih, da si tvoj dopisovalec najbrž dopisuje tudi z drugimi. In naj te ne bo strah naravnost vprašati, če je temu tako. A ne obsojaj – še posebej, če sam/a počneš popolnoma isto stvar. Od svoje simpatije pa lahko prekinitev stikov z drugimi zahtevaš potem, ko bosta imela za seboj nekaj uspešnih zmenkov in obojestransko željo po nadaljevanju vajinega druženja.

Navedenih šest pravil je dobro imeti v mislih, ko si dopisuješ prek spleta. Zelo dobro je tudi, če jih upoštevaš – vsaj delno in po lastni presoji. Zato pa so nenapisana ;).

Srečno!

P.S. Ampak čisto zares se moraš držati pravila o vljudnosti, korektnosti in spoštovanju. To si zasluži vsak tvoj sogovornik.


Knjigo Sodobna partnerstva: spoznavanje po spletu je izdala Založba FDV.

2 Komentarji

  1. Hvala za članek, želela sem samo preveriti če mislim prav – danes se mi je dogodilo da je sogovornik uporabljal pri prvem klepetu zelo grde inizraze kot ” KVA pa zdej…. še bolj pa me je spravilo v dvome da je pošten – omenil je da sem jaz v “penziji ” on pa ne in da zazo ne bo časa za kavico – NIKJER NISEM OMENJALA DA SEM V PENZIJI kar me skrbi, da me pozna ali da je nekje dobil info o meni I….Kaj menite o tem?? Vekakor pa bom zaprosila za blokado stika.
    Ne želim se odjaviti

Odgovori