Ko je nekdo dovolj časa na trgu iskanja pravega partnerja, najbrž pozna že vse izraze, ki jih spletni zmenki prinašajo. Hm, ali pa tudi ne? 🤔 Vsekakor bi bilo preudarno poznati vsaj nekaj takšnih besednih zvez, po možnosti preden se podaš v spletne spoznavne vode.

Zate smo sestavili seznam najpogostejših izrazov, ki se pojavljajo v svetu spletnih zmenkov in ljubezenskih odnosov.

“Ghosting” ali izgine kot duh

Pri “ghostingu” gre za to, da simpatija na neki fazi v spoznavanju kar naenkrat in brez tehtnega razloga – izgine. Simpatija tako prekine vso komunikacijo, ki je doslej potekala. “Duh” se umakne, ignorira simpatijo in prekine popolnoma vse kontakte.

Taktika “izgine kot duh” je v modernih zmenkarijah kar pogosta metoda za končanje zveze, saj na tak način “duh” ne rabi simpatiji razlagati, zakaj je zvezo prekinil.

Nekateri psihologi verjamejo, da je “ghosting” oblika čustvene krutosti in poglablja občutke zapuščenosti.

“Kittenfishing”

Angleški izraz “kittenfishing” se navezuje na to, da se uporabnik predstavlja s fotografijami, na katerih sicer je on sam, ampak so uporabniki na teh fotkah tako dobro predstavljeni, da že zavajajo. To zajema recimo uporabo zelo starih ali močno obdelanih fotografij. Tako imenovane “mucke” običajno zavajajo tudi pri svoji višini, interesih in življenjskih dosežkih.

“Mountaineering” ali planinarjenje

Spogledovanje z ljudmi, ki so morda malce izven tvojega dosega ali pa poseganje po samem vrhu gore (najlepših ljudi).

“Obligaswiping” ali obvezujoče “svajpanje”

Dejanje, kjer na spoznavnih aplikacijah iščeš in iščeš zanimive ljudi in z njimi klepetaš ter flirtaš, a brez pravega namena, da se boš s simpatijo srečal/a v živo. Na tak način sam/a sebi dopoveduješ, da nekaj energije vlagaš v spoznavanje in iskanje partnerja – pa je v resnici ne.

“Scroogeing”

Ko svojo simpatijo, s katero si v zvezi, zapustiš samo zato, da ti ne bo potrebno kupiti prazničnega darila zanjo ali zanj.

Ebenezer Scrooge je glavni protagonist v enem izmed najslavnejših del pisatelja Charlesa Dickensa Božična pesem (ang. A Christmas Carol), kjer Scrooge predstavlja hladnosrčneža, ki prezira božič.

“Submarining” ali podmorništvo

Do podmorništva pride takrat, ko simpatija kar naenkrat izgine – prekine vso komunikacijo. Nato pa se po nekaj časa ponovno pojavi – tako kot podmornica pride na površje – in se celo obnaša, kot da se od zadnje komunikacijo nič ni spremenilo. “Podmorničar” svoje odsotnosti in prekinitve komunikacije ne obrazloži, niti je ne prizna (dela se, kot da se ni nič zgodilo).

“Breadcrumbing” ali puščanje drobtinic

Puščanje drobtinic izhaja iz pravljice Janko in Metka. Saj vsi vemo, kako gre, kajne? Janko in Metka si na poti v gozd puščata drobtinice, da bi lahko nato našla pot domov, a v našem primeru ne gre toliko za vrnitev domov, kot za vodenje simpatije po poti ali bolje rečeno za nos.

Gre za puščanje pregovornih drobtinic za simpatijo, ki se romantično zanima zate. Drobtinice so virtualne – gre za občasne telefonske klice, SMS-e in všečke na socialnih omrežjih, ki dajejo ravno dovolj pozornosti, da ohranjajo zanimanje, a hkrati ne zadovoljijo.

Ali rečeno drugače: puščati drobtinice pomeni, da nekoga vlečemo za sabo brez pravega namena, da bomo z njim osnovali resno zvezo. Tisti, ki pušča drobtinice, se igra igrice, se izogiba temu, da pokaže prava čustva in se nikoli zares ne preda simpatiji.

“Benching” ali klopništvo

Ko je igralec poslan na klop, si močno želi, da bi bil poklican v igro. Klopništvo v modernih zvezah pomeni, da se simpatijo “postavi na klop” in se ji na nek način obljublja, da se bo nekega dne zveza razvila v kaj več.

Do klopništva lahko pride, ko je ena oseba pripravljena na resno zvezo, druga pa ne, ampak si ne želi popolnoma prekiniti razmerja. Tukaj lahko gre tudi za to, da lahko ima slednji partner že nagledane druge potencialne simpatije, ki jih prav tako drži blizu, zato da bo lahko na koncu izbral tistega, ki mu bo takrat ustrezal.

“Situationship” ali situacijska zveza

Do situacijske zveze pride, ko dve osebi oblikujeta romantično zvezo zaradi svoje situacije ali okoliščin in ne, ker bi bila romantično zainteresirana drug za drugega. Situacijska zveza lahko nastane zaradi bližine, sezone in truda (ali pomanjkanje le-tega).

Takšna zveza ima že v štartu rok trajanja, ki je povezan s končanjem določene situacije, zaradi katere je takšna zveza nastala.

 “Turbo relationship” ali turbo razmerje

Ko je tvoje razmerje v hitrem pogonu, predvsem zaradi epidemije. Namesto, da bi si vzel/a čas za spoznavanje in zmenke, kar takoj definiraš to razmerje kot resno zvezo, se preseliš skupaj s simpatijo in skupaj počneta vse, kar bi se naj zgodilo šele nekaj mesecev let od pričetka spoznavanja.

“Stashing” ali spravljanje

Spravljanje je najnovejši trend v svetu zmenkov. Do njega pride, ko te tvoja simpatija, s katero hodiš na zmenke, ne predstavi svojim prijateljem in družini ter tudi ničesar ne objavi o tebi na svojih socialnih omrežjih. V osnovi gre za to, da si skrito dekle ali fant, medtem ko se tvoja simpatija navzven pretvarja, da ni v zvezi in si tako pušča odprte druge opcije.

“Catfishing”

Pojem “catfishing” je tudi pri nas bolj poznan. Pri tem dejanju oseba običajno na spletni platformi drugo osebo zvabi v (največkrat virtualno) zvezo tako, da se pretvarja, da je nekdo drug. Storilec običajno ukrade fotografije z drugih profilov in celo ustvari več t.i. person, da zgodbo čim bolj približa svojim žrtvam. Običajno je cilj take osebe, da od žrtev pridobi finančna sredstva.

“Cuffing season” ali sezona vklenjanja

Jesenski in zimski meseci so tisti čas, ko ideja življenja v dvoje postane precej bolj mamljiva. Poletja je konec, prav tako zabavnih aktivnosti na prostem, takrat so večeri daljši, ko svoj čas bolj ali manj preživljamo pred televizorji, doma na toplem. In to je precej bolj zabavno početi v dvoje!

Rezultat tega je, da so se ljudje jeseni in pozimi bolj pripravljeni poparčkati in delati večje  kompromise pri tem, koga povabijo v svoje življenje. Vse za to, da v teh dolgih nočeh ne bi bili osamljeni. In tega obdobja se je prijel opis “Cuffing season” ali če ga poskusimo prevesti v slovenščino “sezona vklenjanja”.

Novinarka in urednica Magazina ter asistentka v marketingu. Zagrizena antišportnica in odvisnica od kave. Mojo ljubezen do kave presega le ljubezen do živali. Sem živ dokaz, da spletno spoznavanje deluje.

Ni komentarjev

Odgovori