Vir: Shutterstock

Ljudje lahko zelo hitro začutimo, kdo nam je privlačen in kdo malo manj. Nad tem pravzaprav nimamo velikega vpliva, saj so mehanizmi privlačnosti pogosto del nezavednega sveta.

Kaj je nekomu privlačno je značilnost posameznika. Dejstvo pa ostaja, da ženske pripisujejo večji pomen občutkom, ki jih prebuja moški v njeni bližini.

Ti občutki so lahko zelo različni in usmerjajo njene odzive. Kako se bo ženska vedla do moškega, ki prvič pristopi do nje, je stvar spontanega, pogosto nezavednega odziva, kot tudi zavestnega vedenja in izražanja.

Ostati v stiku sama s sabo in s tem, kar se dogaja v vas, je eden največjih izzivov žensk v današnjem času.

Vrvež v ženski glavi

Povsem naravna lastnost ženske je, da ima v glavi kup vprašanj in razglabljanj, ki jim včasih komaj sama sledi. Ko pa temu dodate čustva, le-ta še bolj razburkajo njen notranji svet.

Seveda je dobro, če zna prepoznati vrveže, ki nastajajo v njenih mislih, si jih pravilno razloži in z nekom deli, jim da pomen in se umiri. A, ko je v igri spoznavanje potencialnega partnerja, se notranjega nemira ne da ravno odmisliti.

Tudi hormonske reakcije v telesu in sproščanje možganskih prenašalcev vam niso ravno v prid, da bi se umirile. Misli drvijo, čustva vas preplavijo in včasih naredite res kakšno “neumno” stvar za katero kasneje rečete “kaj mi je bilo, da sem se tako vedla” ali “saj to sploh nisem bila jaz”.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ostati v stiku sama s sabo in s tem, kar se dogaja v vas, je eden največjih izzivov žensk v današnjem času. Mogoče vas zmeda čutenj pri prvem stiku in spoznavanju z moškim ovira, ker ste zaradi tega preveč napete. Vendar čustva lahko obrnete sebi v prid.

Ko se boste zaupale svojim občutkom, ki vam jih sporoča telo, ter jih uravnotežile z mislimi, boste celo navdušene same nad sabo, kaj vse ste zmožne ob moškemu čutiti. Takrat bodo tudi vaši odzivi bolj spontani in naravno ženstveni, to pa vas dela privlačne.

Če vam je moški všeč …

Če vam je moški, ki pristopi do vas, simpatičen in zbudi vaše zanimanje, potem se splača preveriti, kam vas vodijo vaši občutki. V tej točki se pogosto zgodi paradoks, da se ženske nezavedno prestrašijo svojih naklonjenih čustev do moškega.

Strah in sram pogosto vodita v zamrznjenost, nelagodje in napetost, čeprav si želite, da bi bilo ravno nasprotno.

Kljub temu, da vam je moški všeč, vas hkrati postane strah, da bo šlo kaj narobe in boste zavrnjene. Sproži se plaz vprašanj in dvomov o sebi, v smislu: “Zakaj je pristopil ravno do mene? Le kaj vidi na meni? Ne smem mu preveč pokazati, da mi je všeč. Kaj, če ne izpadem dobro?”

Včasih pa potencialnega partnerja v mislih že vnaprej razvrednotite, čeprav ga dejansko še ne poznate, v smislu: “Itak ni resen in gotovo osvaja še druge ženske. Saj je premlad ali prestar. Sploh ne zgleda tako dobro. Z njim gotovo ne bo nič.”

Strah in sram pogosto vodita v zamrznjenost, nelagodje in napetost, čeprav si želite, da bi bilo ravno nasprotno. Namesto sproščenosti, kar naenkrat ne veste, kaj bi rekle, vaša glava je prazna in počutite se, kot bi malce otrpnile.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ko se to zgodi, si vaše vedenje moški lahko razlaga kot neodzivnost, nedostopnost in pretirano zadržanost. Vi pa si greste na živce in se jezite sami nase, kako ste se lahko tako vedli. Včasih pa se med moškim in žensko, ki se komaj spoznata, odigra prava igra zavračanja in dvorjenja ter besednega dvoboja.

Nekatere ženske skušajo strah preseči tako, da prevzamejo nadzor, se vedejo nedosegljivo in s tem pogosto nezavedno “preverjajo” ali bo moški vztrajal ob njih. Kljub temu, da jim je moški všeč, se lahko posmehujejo njegovemu pristopu, se vedejo prevzetno, vzvišeno ali ga celo ignorirajo, vendar si hkrati želijo, da bi moški ostal in se zanje potrudil.

Lahko bi rekli, da sta oba načina delovanja obrambna mehanizma, s katerima ženske prekrijejo svojo ranljivost. Seveda ste se teh obramb naučile, ker so vam v določenih situacijah koristile in vam pomagajo zavarovati vašo osebnost.

Nekatere ženske skušajo strah preseči tako, da prevzamejo nadzor, se vedejo nedosegljivo in s tem pogosto nezavedno “preverjajo” ali bo moški vztrajal ob njih.

Vendar pa vam pretirana obramba pri spoznavanju partnerja onemogoča pokazati svoj pristnejši jaz. Moške pa pogosto puščate zmedene in negotove.

… pokažite, da se ob njem počutite dobro

Ko moški pristopi do vas, ste v mislih naravnani nanj, čeprav imate glavno vlogo vi. Vi ocenjujete njegovo zunanjost, poslušate kaj vam govori, ustvarjate si sliko v glavi. Hkrati vi govorite o sebi, čutite in upate, da bo odziv z druge strani ugoden.

In če vam je ob moškemu prijetno, zakaj ne bi tega pokazale. V resnici boste s tem nagradile samo sebe, da lahko tako čutite, njemu pa vlile pogum.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

In tukaj ne govorimo o pretiranemu navdušenju in zanimanju, ki se odraža v množici vprašanj ali prehitri čustveni izpovedi.

Pokazati naklonjenost moškemu ne pomeni, da mu morate ustreči in sprejeti vsako njegovo pobudo, niti ne pomeni hiteti v poljube zgolj zato, da bi se napetost med vama sprostila. Pomeni pa, da ste iskreni do sebe, spoštljivi do njega in vaši odzivi izhajajo iz vas.

Ko boste usklajene s svojimi občutki, boste tudi bolj mirne. Če mu namignete, da vam prija njegova pozornost, to ne pomeni, da se boste že poročile z njim ali da bo igre zapeljevanja konec. In če ste zaradi vrveža v glavi pri tem prikupno zmedene tudi ni nič narobe, mar ne?

Že s prijaznim pogovorom, daljšim pogledom v oči, iskrenim nasmehom in bežnim dotikom mu boste dale dovoljenje, da je na pravi poti in vas lahko povabi na prvi zmenek.

Srečno!


Draga bralka,

so tudi tvoji odzivi “zmedeni”, ko do tebe pristopi moški, ob katerem čutiš naklonjenost? Vabim te, da deliš svojo zgodbo na podpora@ona-on.com. Tvoje izkušnje bodo zanimive tudi za moške, sama pa boš pobrskala po svoji notranjosti, kaj lahko spremeniš.


 

Karolina Rebernik je zakonska in družinska terapevtka z zaključenim študijem Zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti. Ima večletne izkušnje na področju terapevtskega dela s posamezniki, pari in družinami. Vodi skupino za samske punce in pomaga ljudem najti novo moč za boljše odnose. Prijave za spomladanski termin skupine za punce so možne na info@srcna-moc.si. Več na www.srcna-moc.si

Ni komentarjev

Odgovori