Kako prazniki in obletnice vplivajo na partnerske zveze?

Prazniki in obletnice so za nas ljudi izredno pomembni. Praktično praznujemo nešteto državnih praznikov, lastnih in družinskih rojstnih dni in ogromno obletnic, ki se oblikujejo tekom našega življenja. Tem posebnim dogodkom namenimo čez leto ogromno časa, a le malokrat razmišljamo, kako ti dogodki vplivajo na naša razmerja.

Naslednji korak v partnerski zvezi šele po enem letu

Verjetno ste že kdaj slišali ali kje prebrali, da ni najbolj pametno začeti zvezo ali celo skočiti v zakon že po nekaj zmenkih. Načeloma je smiselno biti s partnerjem vsaj eno leto preden sploh začnemo razmišljati o poroki ali čem podobnem. A zakaj je temu tako?

Vsaka družina različno praznuje praznike. Na primer: Določene družine za vsak rojstni dan priredijo veliko zabavo za vse bližnje in daljne sorodnike, druge le tega praznujejo v majhnem domačem krogu, ene pa rojstnih dni sploh ne praznujejo. Podobno je na primer tudi z božičem in ostalimi večjimi prazniki.

Partnerja pravzaprav sploh ne morete res dobro poznati, če z njim ne doživite vseh teh malih običajev. Res da partnerjeva družina igra precej manjšo vlogo v vaši zvezi z njim, a pogostokrat je dober odnos s taščo izjemno pomemben. Vsekakor se je smiselno vprašati, ali ima vaš partner dober odnos s svojo družino ali ne. To lahko pove veliko o človeku; kako razmišlja, kakšne vrednote ima, koliko ceni partnerske zveze ipd.

Preteklost vpliva na našo sedanjost

Partnerja pravzaprav sploh ne morete res dobro poznati, če z njim ne doživite vseh teh malih običajev.

Ljudje znamo ob določenih delih leta povsem spremeniti našo osebnost ali odnos do drugih ljudi. Morda je razlog ta, da je zunaj mraz in venomer dežuje, morda pa je problem globlji. Ena izmed stvari, ki jo znamo ljudje spregledati, je vpliv preteklosti na našo sedanjost.

V primeru, da smo v kateremkoli delu življenja doživeli travmo, pa naj bo to smrt v družini, prometna nesreča ali celo razpad prejšnje partnerske zveze, to lahko drastično vpliva na naše razpoloženje, razmišljanje in obnašanje. Tako vsako leto ob istem času, pogostokrat nezavedno, spremenimo obnašanje, ker podoživljamo travmatično izkušnjo iz preteklosti.

Naši možgani na tak način želijo razumeti ta dogodek, ampak tega kdaj sploh ni mogoče razumeti. Dober primer je nenadna smrt v družini. Če je travma dovolj velika, lahko tudi povsem običajna oseba v določenem času leta deluje povsem iracionalno, na trenutke celo zmešano. Če se nam to dogaja je pomembno, da se tega zavedamo in to poizkušamo rešiti s profesionalno pomočjo – terapijo.

V partnerski zvezi je pomembna podpora

Kot partner je pomembno, da v takih težkih trenutkih pomagate oziroma svoji dragi osebi ponudite mir in prostor, če ga ta oseba potrebuje. Vsi se soočamo s težkimi trenutki drugače. Določene osebe si v takih trenutkih želijo bližine in ljubezni, druge pa miru in samote. Vsekakor pa je smiselno, da ste z osebo v zvezi vsaj eno leto predenj začnete razmišljati o zakonu, saj le tako boste lahko vedeli ”s kom in s čim” imate opravka.

Ljubiteljski pisec člankov o ljubezni in partnerstvu, mojster digitalnih omrežij in YouTuber.

Ni komentarjev

Odgovori