Ljubezen ni slepa, mi smo

Izraz “ljubezen je slepa” izraža prepričanje, da ljudje, ko so zaljubljeni, ne vidijo napak ali pomanjkljivosti svojega partnerja.

Ta fraza poudarja, kako močno čustva ljubezni vplivajo na našo percepcijo in sposobnost racionalnega presojanja.

Idealizacija – Ko smo zaljubljeni, smo nagnjeni k idealizaciji partnerja. Pomanjkljivosti, ki bi nas sicer lahko motile, postanejo manj pomembne ali popolnoma spregledane.

Osredotočenost na pozitivne lastnosti – Zaljubljeni ljudje se pogosto osredotočajo le na pozitivne lastnosti svojega partnerja. Vse, kar bi lahko bilo negativno, izgine iz njihove pozornosti.

Biološki vplivi – Ljubezen sproži biokemične spremembe v možganih, ki lahko vplivajo na našo percepcijo. Poveča se izločanje nevrotransmitorjev, kot so; dopamin, oksitocin in serotonin, ki lahko zmanjšajo zaznavanje stresa ali negativnosti.

Vpliv čustev – Čustva lahko močno vplivajo na naše razmišljanje. Ljubezen ustvari občutek povezanosti in intimnosti, zaradi česar smo bolj nagnjeni k ignoriranju stvari, ki bi nas sicer lahko motile.

Strah pred izgubo – Ko smo zaljubljeni, se lahko pojavi strah pred izgubo ljubljene osebe. Ta strah lahko povzroči, da zapiramo oči pred morebitnimi težavami ali neskladji v odnosu.

Ali res pride sama?

Radi rečemo, da se ljubezen pojavi oziroma pride, ko jo najmanj pričakujemo. Nekateri celo trdijo, da se moraš prepustiti življenju in čakati, da se zgodi. A potegnimo neko primerjavo in poglejmo, kako se čakanje odraža na drugih področjih.

Vzemimo za primer brezposelno osebo. Če ta ni aktivna v iskanju zaposlitve, bo najverjetneje še dolgo brezposelna in čakala na službo. Res je, da je lahko služba slabša, boljša ali sanjska. In podobno je z iskanjem partnerja. Ne glede na vse, ne bo prišel sam, potrebno se bo aktivirati!

Slepi zaradi mobilnih naprav

Samski se pogosto pritožujejo, da ne srečujejo nikogar, potem pa gredo ven in ves čas strmijo v svoje pametne naprave. Ne glede na to, kje si, ohranjaj prisotnost in se ozri po prostoru ter preveri, kdo te gleda.

S simpatičnim neznancem ali neznanko vzpostavi vsaj tri sekundni očesni kontakt in se nasmehni – to je namreč povabilo za nov korak, ki je lahko začetek komunikacije in spoznavanja. Navada je, da pristopi moški, a prav nič ni narobe, če ženska prva ogovori moškega.

Srečni ljudje so bolj privlačni

Lahko hodiš ven s prijatelji, obiskuješ kakšne delavnice ali tečaje in iščeš partnerja preko namenskih aplikacij, a imaš ves čas občutek, da je ljubezen zate slepa. Vprašaj se, zakaj je temu tako in skušaj odstraniti potencialne negativne vzorce.

Ti namreč vplivajo na to, kako te drugi vidijo ne, da bi te v resnici spoznali. Ljudje smo privlačni, kadar smo veseli, nasmejani in zgovorni ter samozavestni. Upoštevaj te osnovne nasvete, nasmehni se kdaj, pošlji kak simpatičen pogled in pokaži, da si srečna in zabavna oseba.

Ljubezen je slepa na spolno privlačnost

Ni nujno, da se zaljubiš v osebo, ki te intimno privlači. V prvi vrsti se morata spoznati na drugih ravneh, se povezati skozi hobije, različne dejavnosti in ugotoviti ali imata dovolj skupnih točk.

Seveda je spolnost še kako pomembna, a nikakor naj ne bo prva točka, po kateri ocenjuješ partnerja. Prav tako se izogibaj kratkim romancam, če iščeš ljubezen, saj v resnici ne prinašajo drugega kot občasno in začasno zadovoljstvo.

Se nasprotja res privlačijo?

Ljudje radi uporabljamo ta izraz, a če pomislimo še malce bolje, se lahko spomnimo še enega iz bratskih držav bivše Juge “Ko se bije, taj se voli”. V resnici pa dobro vemo, da fizično nasilje nikoli ni in ne bo ljubezenska vez med partnerjema.

Nasprotja se dejansko ne privlačijo, razen kadar nas dopolnjujejo. V prvi vrsti si želimo partnerja, ki bo delil naše hobije, okus za hrano, željo po potovanjih, dejavnostih v naravi in denimo športu ter kulturi.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori