Spletno spoznavanje: Omejimo pričakovanja

Spletni zmenki in zmenkarije

Samski se na zmenek podajo z določenimi pričakovanji. Za nekatera je povsem logično, da obstajajo, a prevelikih vendarle ne bi smeli gojiti. Zakaj?

Prvi zmenek z novo osebo je vedno dogodek, ki v nas prebudi določeno mero stresa in pričakovanja. Vse skupaj je lahko dokaj pozitivno, ali pa ravno nasprotno. Ne glede na število zmenkov, ki smo jih pred tem imeli, je nov zmenek vedno področje neznanega in vendarle sproža neke prvinske občutke. Verjetno se nihče ne poda na zmenek povsem sproščen, kar pa bi bil na drugi strani najboljši recept.

Kaj pričakovati?

Sprosti se in pojdi na prvi zmenek neobremenjeno.

Ko govorimo o pričakovanjih, govorimo o dveh vrstah pričakovanj. V prvo skupino sodi zmenek sam, kot celota. Torej, lokacija, načrtovane aktivnosti, časovnica. V tem primeru lahko naša pričakovanja hitro privedejo do razočaranja različni dejavniki. Nenadno poslabšanje vremena, razočaranje s kvaliteto postrežbe v restavraciji in podobno.

Na prvem zmenku se prav tako ne razmetava z denarjem, saj lahko to privede do povsem napačnega vtisa. Prvi zmenek je namenjen spoznavanju v živo, pogledu v oči in sproščenemu druženju ob kakšni kavici. Kakšno pretirano načrtovanje in grajenje zgodb v svoji glavi lahko kaj hitro pripelje do velikega razočaranja.

Ojoj, ne deliva si istih hobijev!

Kaj pa zdaj? Pričakovati, da se bosta dve osebi v popolnosti ujeli na vseh področjih, je iluzorno. Čeprav morda ne gojita ljubezni do povsem enakih hobijev, to še ne pomeni, da se v življenju ne bi mogla ujeti. Pomislimo, kaj je bilo tisto kar nas je najprej pritegnilo na tej osebi.

Simpatičen nasmeh, dejstvo, da nekdo rad kuha, potuje, morda skrb za živali? Veliko je še področij na katerih se dva ujameta, vsekakor pa je vedno dobro, da vsak obdrži še kaj malega povsem zase. Najlepša razmerja so tista v katerih dva ne moreta drug brez drugega, a si znata dovoliti tudi nekaj svobode. Vse skupaj seveda pogojuje medsebojno zaupanje in spoštovanje.

Spletno spoznavanje

Prvi vtis ni pravi?

Če se po prvem zmenku zdi, da smo pričakovali več, kot smo dobili, lahko razlog temu tiči tudi v prevelikih pričakovanjih. Pričakovati, da bo nekdo izklesan in na svet postavljen popolnoma po naših merilih, ni realno. Dovoliti moramo, da do nas doprejo tudi druge informacije.

Nihče ni popoln, zato na prvem zmenku ne pričakujmo popolnosti od svojega partnerja ali od sebe. Edini način, da razvijemo zvezo je, da smo iskreni glede tega, kdo smo in kaj lahko ponudimo v razmerju. Z vsemi napakami vred. In ne pozabimo, če se nam na začetku kaj ne zdi povsem v redu, si dajmo nekaj časa, preden presodimo. Razmerja se pogosto razcvetijo po več zmenkih, ko je vzpostavljena določena raven udobja.

Ena največjih napak, ki jih počnemo, je, da na prvem zmenku pričakujemo takojšnjo kemijo. Študija Univerze v Pensilvaniji je pokazala, da so imeli pari, ki so doživeli takojšnjo kemijo, sčasoma manj zadovoljujoče odnose v primerjavi s tistimi, ki so čustva razvijali počasneje. To pomeni, da čeprav se morda v danem trenutku počutimo odlično, ni nujno, da to vodi k dolgoročnemu uspehu. Zato ne pričakujmo, da bodo iskrice preskočile takoj, uživajmo v spoznavanju in pustimo, da se stvari razvijejo naravno.

Vir: Shutterstock

Ne gre za razgovor za zaposlitev

Če kje, potem je na razgovoru za zaposlitev mogoče pričakovati, da nas ne bodo izbrali, ker v popolnosti ne ustrezamo iskanim parametrom določenega podjetja. Razumljivo, ampak ne na zmenku. Dve osebi lahko povezuje veliko reči, zaradi katerih sta si privlačni in si želita skupnih trenutkov. Ni pa nujno, da si delita prav vse. Raznolikost na nekaterih področjih je skorajda nujna, da smo si sploh zanimivi. Da začutimo izziv in preizkusimo sami sebe.

Nekoč sta se na zmenku dobila ženska in moški, pri čemer je ona takoj omenila, da je za njene standarde morda malce prenizek. On bi lahko bil razočaran, povesil nos in se ji nikoli več oglasil. Tudi ona se njemu ni zdela “idealna”, a vendarle dovolj zanimiva, da ni želel obupati. V resnici mu je njena odprtost predstavljala določen izziv, pri čemer pa ni bila žaljiva, le izrazila je svoje mnenje. Danes sta že četrto leto najbolj zaljubljen par, kar jih poznam.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori