Prilagodimo spolnost sebi! Ne odrecimo se ji zaradi nekaj več let

Pravzaprav je zanimivo, kako določeni (mlajši) ljudje še vedno z merico posmeha gledajo na starejše pare, kot v celoti »aseksualne«. Takšen pogled ne odraža nič drugega, kot nerazumevanje seksa in spolnosti v celoti. Verjetno je tudi njihov seks temu primerno »kvaliteten«!

Predvsem pa odraža pogled vedno večje množice ljudi, da seks ne more biti dober, če ne temelji na telesni privlačnosti. Kaj je pogoj telesne privlačnosti, je pa tako jasno, kajne?! Lepo, popolno in mlado telo! Ja, moramo biti prizanesljivi. So pač še mladi in temu primerno neumni.

Seks na ‘stara leta’

Bolj me skrbi, da veliko starejših parov meni, da seks ni nekaj, kar se zanje »spodobi«. Ker so že v letih! V kakšnih letih? Kar se ne spodobi je, da si še vedno naložite na krožnik isto količino hrane, kot ste si jo pred tridesetimi leti. Ne spodobi za vaše telo, ker s tem ne upoštevate njegovih dejanskih potreb.

A kar se seksa tiče … seksajte, kolikor lahko! Toplo priporočamo! Za vaše zdravje, dobro počutje in lepo jesen življenja.

A vseeno upoštevajte, da ste se »nekoliko« spremenili. Vi in tudi okoliščine!

Plusi in minusi let nad številko 50, kar se spolnosti tiče

Če ste že vsaj petdeset let na svetu, imate verjetno dovolj izkušenj. Ne mislim seksualnih. Izkušenj o življenju. Veste, da nič ni samo črno in samo belo. In da je vse odvisno od človeka in njegovega pogleda na stvar. Lahko je vse črno, čeprav je v resnici bolj belo. Lahko je vse belo, čeprav je v resnici bolj črno. Torej imajo tudi ta leta plus in minus, kar se spolnosti tiče. Pa začnimo s plusi. Morda jih bo toliko, da boste na minuse pozabili. V vsakem primeru priporočam, da jih pogledate (minuse), a nato obrnete v pluse.

Vaši plusishutterstock_289559096

»Končno svobodni«: seveda imamo vsi radi svoje otroke, a po četrt stoletja še najslajša stvar postane breme. Otroci so na svojem (če niso, jih že vrzite na svoje!), torej lahko počnete, kar se vam zljubi, znotraj sten vašega doma.

Lahko se naga lovita po stanovanju, lahko si privoščita erotično kopel z množico mehurčkov v kadi in v kozarcih, lahko seksata na kuhinjskem pultu, lahko … Karkoli hočeta. Načrtno pretiravam, da vam bo jasen koncept besede »karkoli hočeta«. Oba. Ustrezati mora obema. Samo to je pogoj. Bodita nora! Naj bodo leta izgovor za vse smešne, nepredvidene situacije.

Neverjeten čas, samo za vaju: imata čas, ko ni treba skrbeti za nikogar, razen za – vaju! Nekaj časa si prilastita zase, za prijatelje, ostali preživita koristno skupaj. Ni potrebno poudariti, da precej tega časa namenita razvajanju drug drugega. Ne samo »golemu« seksu, ampak tudi cartanju, pogovorom, smejanju. Lahko bereta vsak svojo knjigo in se dotikata samo z nogami. Sploh veste, kako koristno je to za vajino zdravje?!

shutterstock_455995360Nič pretvarjanj, nič lažnih iluzij: poznata se. Z napakami in dobrimi lastnostmi. Poznata telesi drug drugega (A da ne; halo?! Seveda se morate poznati, če sta že nekaj časa skupaj!). Poznata svoje in partnerjeve pomanjkljivosti, sprejemata se v celoti. To ne pomeni, da se ni potrebno več truditi za svoj izgled! Da ne bo napačnega razumevanja! Vedno se je treba potruditi zase in za osebo, ki jo imamo radi. Saj je ne jemljemo samoumevno, kajne? A poskušata očarati drug drugega s svojim humorjem, inteligenco, tistim, kar vaju je (z izjemo neustavljive fizične privlačnosti) privlačilo nekdaj. Skrbite zase, da bo vaš vonj še vedno vaš vonj in dotik še vedno vaš dotik, da boste vi še vedno in čimdalje – vi.

Sproščenost: domačnost, zaupanje in intimnost pomenijo sproščenost in komunikacijo, ki je odprta ter še kako nujna v spolnosti v teh letih. Ker so se stvari pač nekoliko spremenile. Čeprav niste dolgo skupaj (drug partner), to še ne pomeni, da ne more biti med vama sproščenosti. Določena prednost let, saj vemo, da smo vsi ljudje in imamo zelo podobne probleme. Tako moški kot ženske ali ljudje nasploh. Lahko se jim nasmejemo, pa nekako izginejo. Ali vsaj niso več tako pomembni.

Ni problemov s kontracepcijo: ja, verjetno ni več možnosti zanositve, torej se ni potrebno ukvarjati s preprečitvijo nezaželene nosečnosti. A če ste na poziciji, ko v tem času menjavate partnerje, se vseeno zaščitite pred negativnimi posledicami kakšnih bolezni (kondom bi bil kar primeren).

Izkušnje v spolnosti : predvideva se, da jih v teh letih imate. Potem veste, da ni vse v orgazmu, poznate načine stimulacije partnerja (oralne, ročne ipd.), veste, kako si lahko pomagate s kakšnimi pripomočki (npr. erekcijski obroček) ipd. Prav tako veste, kako premagati probleme, povezane z »obrabo« ali »slabšim« delovanjem določenih delov telesa (uporaba lubrikantov ipd.).

To so plusi teh let. Kar nekaj smo jih našteli, kajne? Če je plus, mora biti tudi minus. Drugače plus ni zares plus!

Vaši minusi

shutterstock_543709363»Stroj« ne dela več enako: starost prinese negativne spremembe obema. Za žensko tanjše, bolj občutljivo nožnično tkivo in posledično nožnična vnetja, zoprni izcedki, okužbe ter srbenje. Manj prožne stene nožnice, slabše mišice medeničnega dna, nezadostno vlaženje nožnice in posledično suho nožnico, večja občutljivost ščegetavčka, problemi z uriniranjem, bolečine pri spolnih odnosih ipd. Zaradi padca ravni estrogena in manjše spolno poželenje ter orgazmični potencial in zaradi padca ravni testosterona, ki se po nastopu menopavze spet dvigne.

Za moškega probleme z doseganjem erekcije, penetracijo ipd. Zaradi manjše ravni prosto gibljivega testosterona. Moški se nekako uskladijo z »odvečnim« časom teh let. Počasneje pride do erekcije, za doseganje erekcije je potrebna veliko daljša stimulacija, čas od pričetka erekcije do ejakulacije se podaljša, sposobnost erekcije in ejakulacije je redka, orgazem ni več tako intenziven. Prilagodimo spolnost (o tem nekoliko kasneje), pa bo zadeva z vidika uživanja in izpopolnitve spet tako dobra, kot včasih.

Splošno fizično stanje: gre za probleme, ki so povezani s starostjo in se z njimi srečuje večina starejših oseb. Od kvalitete življenja je odvisno, kakšen je obseg teh težav. Gre predvsem za visok krvni pritisk, povišano vsebnost holesterola, sladkorno bolezen, razna obolenja na kosteh (revma, osteoporoza, artritis), probleme s hrbtenico, manjšo gibčnost in fizično sposobnost ipd. Na sam fiziološki proces orgazma delujejo predvsem sladkorna bolezen, bolezni srca in možganska kap. Tudi zdravila lahko negativno vplivajo na željo po seksu, vzburjenost in zmožnost doseganja orgazma, predvsem antidepresivi in antihipertoniki.

Povprašajte svojega zdravnika. Seveda imajo tudi alkohol, cigareti in droga še bolj negativni učinek, kot so ga imeli v mlajših letih (ja, encimi so samo še kopije na X potenco pravih encimov).

Splošno psihično stanje: največji je problem sprejemanja procesa staranja. Če se nikakor ne moremo sprijazniti s tem, da se pač staramo, se staramo še bolj hitro.

Nezadovoljstvo se vidi na zunaj in nas dela starejše, kot smo. Če se nenehno obremenjujemo s svojim videzom, telesom, ki ni več takšno, kot je bilo, potem seveda ne moremo biti privlačni, pa čeprav smo vsak dan pri frizerju, kozmetičarki, na fitnesu ali kjerkoli drugje.

Vedeti moramo, da je privlačnost predvsem mentalno in ne fizično stanje. Kdo pa določa, kaj je seksi?! Lahko ste seksi za osebo, za katero želite biti seksi.

shutterstock_210817918Samozavest, energija, umirjenost, ki odseva tisti »točno vem, kaj hočem, in to si ti!«, dobro počutje – to vas dela neustavljivo privlačne. Tako moške kot ženske. Zato se poslovite od vseh depresij zaradi staranja. Nimate časa za takšne zadeve kot so depresije. Naj se z njimi ukvarjajo tisti, ki imajo čas. Pred vami je, po najboljših ocenah, samo še polovica življenja, kajne? Pa še nekaj. Malo romantike. Mehka svetloba sveč je idealna. Odkriva obrise telesa za vizualno čutnost, vzburjenje, a prekrije nepravilnosti, če so za vas preveč moteče. Za partnerja/partnerko, ki vas ima rad/a, prav gotovo niso moteče!

Padec spolnega poželenja: menim, da ne obstaja. Je samo posledica prejšnjih minusov. Če opravite z njimi, tudi tega ne bo več. In še nekaj. Več boste seksali, bolj si boste želeli seksati. Bolj si boste želeli seksati, bolj boste seksali. Perpetuum mobile! Predvsem pa se boste počutili fantastično! Bolj boste zdravi! Bolj boste zdravi, bolj si boste želeli seksati in bolj boste seksali! Zopet perpetuum mobile!

Vsi minusi so »rešljivi« – samo stvar majhnega prilagajanja v spolnosti in predvsem pozitivnega odnosa do sebe in odgovornosti do svojega zdravja. Moramo se naučiti odzivati na spremembe našega telesa na ustrezen način. Vsi plusi pa – ja, so pa več kot fantastični, kajne? Še dvomite, da je seks nekaj, kar morate prakticirati čimbolj pogosto?

shutterstock_160164149Kako prilagoditi spolnost sebi, če smo v letih?

Ugotovili smo, da se naša spolnost, poželenje, fantazije, želje, potrebe, sposobnost doseganja orgazma, spolno vzburjenje, spolni odzivi, ipd. spremeni. Bistveno je, da smo odkriti do sebe in do partnerja. Ljubezenski odnos in spolnost sta najbolj ranljivi področji vsakega človeka.

Neusklajenost v spolnosti, ki je posledica nihanj v spolni energiji enega izmed partnerjev, ne smemo jemati kot odziv partnerja na našo neprivlačnost ali izraz, da si nas partner ne želi več. Pogovorimo se in poiščimo skupni način, da bo spolnost zadovoljujoča za oba.

In kaj potem, če nismo usklajeni? Če si spolnosti ne želimo v nekem trenutku, povejmo to odkrito, z ljubeznijo, z dotikom, poljubom. Partner bo razumel. Ne obrnimo se s hrbtom stran od partnerja, kakor da nas njegove želje in čustva ne zanimajo. Ne odidimo z izgovorom, ki nima nobene realne osnove. To je otročje ali vsaj nezrelo odrasle osebe! Pristopimo k njemu. Vključimo se v njegovo samozadovoljevanje, opazujmo ga ali mu »pomagamo« (oralna in ročna stimulacija). Nikoli nismo tako utrujeni, bolni in brez volje, da ne bi bili sposobni dotika. Dotik je bistven element povezanosti med partnerjema. Res ni potrebno dosti, kajne?

Določimo si čas, ki bo namenjen seksu ali poskrbimo, da bomo imeli redne spolne odnose. Tako kot obroke hrane. Pomembni so najmanj tako! Z izjemo spolnih odnosov s partnerjem vključimo v svojo spolnost še samozadovoljevanje. Lahko ga izvajata istočasno s partnerjem. Na ta način se izboljša fizično stanje spolnih organov (ohranja se elastičnost sten nožnice, zagotavlja enaka raven vlaženja nožnice oziroma spodbuja raven hormonov, pri moških se ohranja erektilna odzivnost) in predvsem vzpodbuja spolna energija in ohranja zadovoljiva raven spolnega poželenja.

shutterstock_135355229Nasveti za vaju

Hkrati je smiselno upoštevati še določene napotke, da bo spolnost takšna, kot si jo želita:

Vsi dotiki, poljubi, nežnosti prispevajo k boljši spolnosti: čimveč nežnosti, dotikov, poljubov, nasmehov preko celotnega dne. Ni samo spolni odnos tisti, ki ima pozitiven učinek, ampak vse te nežnosti. Predvsem nežni, rahli dotiki dvigujejo raven hormona oksitocina. Ta poveča našo naklonjenost do partnerja, zmanjša stres in pospeši proizvodnjo spolnih hormonov. Pri ženskah se poveča spolna odzivnost, pri moških je ugoden vpliv na erekcijo in samo občutljivost penisa.

Položaji: prilagodite položaje sebi; naj vam bo udobno. Menjavajte jih, ne ostanite predolgo v enem položaju (seveda ni potrebe, da se pri menjavi »razdružita«). Uporabite blazine in ostale pripomočke, da boste lažje uživali v spolnosti.

A veste, da smo moški in ženske v starejših letih bolj usklajeni? Zakaj? Tako, kot se raven testosterona znižuje pri moških, se pri ženskah (v primerjavi z ostalimi hormoni) zvišuje. Zato smo v teh letih moški in ženske bolj usklajeni. Vse ima svoj namen, kajne?

In predvsem ne pozabite:

Naj bo vaša spolnost aktivna, kot še nikoli. Čimbolj pogosto se ljubite. Brez skrbi, s kančkom humorja, z nasmehom, nagajivostjo in ne preveč resno. Zabavajte se in uživajte.

Ni cilja, samo pot je, po kateri hodita. Uživajta vsak trenutek te skupne poti. Seveda pa ne pozabite na odgovorni odnos do sebe in svojega zdravja. Vse je v vajinih rokah.

Uh, kako je pravzaprav lepa ta jesen življenja, kajne? Pisana kot krošnje dreves, igriva kot listje, ki se vrtinči v vetru in ravno prav topla. Ne zažge, kot tista poletna vročina, da vse pogori v njej. Ne, samo ohranja toploto.

Naj bo tudi vajin seks takšen. Vedno topel.

Ni komentarjev