Razlika med zaljubljenostjo in ljubeznijo

Februarja je veliko govora o zaljubljenosti in ljubezni. Kaj o obojem meni Melita Kuhar, socialna pedagoginja in socialna delavka.

Z Melito Kuhar, univerzitetno diplomirano socialno pedagoginjo in diplomirano socialno delavko, vodjo Svetovalnice smo se potopili v pogovor o nadvse priljubljeni temi – zaljubljenosti.

O njej je v februarju, ko praznujemo Valentinovo in ko se ženijo ptički, še posebej veliko govora, prav tako se zdi, da se v tem času po zraku pretaka posebna energija privlačnosti …

Ljubezen je zapleteno čustvo, enako bi lahko rekli za zaljubljenost. Med tema izrazoma vendarle obstaja razlika, kajne?

“Različni strokovnjaki različno definiramo ali tolmačimo pojma zaljubljenosti in ljubezni. Sama oba pojma ločim. Zaljubljenost je intenzivno čustvo, ko nimamo ravno velike kontrole nad našim fiziološkim dogajanjem, ko ugledamo osebo, v katero smo se zaljubili in ko nam plane rdečica v lica, kolena se začnejo šibiti, globlje dihamo in v trebuhu nas kar zvije.

No, seveda poeti temu romantično rečejo, da občutimo metuljčke v trebuhu in tako rekoč slišimo travo rasti. Vse je posvečeno temu, da bi čim več časa preživeli z objektom naše zaslepljenosti, kar zaljubljenost pravzaprav je.

Po nekaterih raziskavah so hormoni, ki preplavljajo naše telo v obdobju močne zaljubljenosti v skoraj 90 % enaki kot pri težki duševni …”

Nadaljevanje članka preberi TUKAJ.

Ni komentarjev

Odgovori