Zaljubljenost – od nje smo lahko tudi odvisni!

Si eden ali ena tistih, ki ni nikoli samski/a? Padaš iz ene resne zveze v drugo? Ali pa samo padaš cel čas na predstavnike nasprotnega spola?

Zaljubljenost je čudovit občutek, a povsem drugačen od ljubezni. Ker je zaljubljenost bolj intenzivna kot ljubezen, je veliko ljudi od prve odvisno.

Če nisi sam/a tak/a, imaš prav gotovo vsaj eno prijateljico, za katero se ne moreš spomniti, kdaj je bila nazadnje samska dlje časa.

Morda gre celo za kakšnega tvojega moškega prijatelja, ki dekleta (pre)pogosto zamenja. Ljudi, ki so odvisni od občutka zaljubljenosti, je namreč ogromno.

Zaljubljenost ~ Dva tipa odvisnikov

Obstajata dva tipa odvisnikov. Prvi so tisti, ki neprestano letajo za predstavniki nasprotnega spola, mečejo poželjive poglede, dajejo dvoumne pripombe in bi se lahko najlepše opisali kot ‘ljubitelji nasprotnega spola’.

Eni neprestano flirtajo, medtem pa drugi padajo iz ene resne zveze v drugo.

Drugi tip odvisnikov pa gre še en korak naprej. Neprestano so v tako imenovanih resnih zvezah, ki trajajo tudi več let, pa vendar lahko njihovo ljubezensko življenje opišete kot vrtiljak partnerjev ali partnerk.

Oba tipa odvisnikov od zaljubljenosti imata skupno točko in marsikdo spada v obe kategoriji hkrati. Vendarle gre za ljudi, ki preprosto potrebujejo pozornost nasprotnega spola ali pa si sami sebe ne predstavljajo kot popolnoma samostojne, avtonomne osebnosti.

Veš kaj je zaljubljenost? Kaj pa ljubezen? Sta to isti čustvi? Dr. Zoran Milivojević pravi, da ne. V videu poglej, kaj je ljubezen in kaj zaljubljenost.

Slaba samopodoba?

Je to povezano s slabo samopodobo in samozavestjo? Ali ti ljudje res neprestano iščejo partnerje samo zato, ker se jim zdi, da sami sebi niso dovolj? Niso popolni in zadovoljni?

Pri vseh to prav gotovo ne drži, drznem pa si reči, da je to pogostejše pri ženskah. Verjamem, da so tipični primeri, ki jih navajam in katerih bi se lahko spomnil sleherni med nami, čeprav tipični kot so, pokazatelji dela resnice. Saj veste: v vsaki šali je nekaj resnice.

Moška in ženska odvisnost od zaljubljenosti?

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ne le glede na trajanje partnerskega odnosa, obstaja tudi delitev odvisnosti glede na spol.

Ženska odvisnost od zaljubljenost je običajno odvisnost od partnerja, priklenjenost na partnerski odnos, za katero verjetno že vrabci čivkajo na strehi, da ni najboljša.

Razlogi so lahko različni: morda sta si s partnerjem preveč različna, morda on ni dovolj pozoren partner ali pa je celo izkoriščevalski in agresiven.

Po vsej verjetnosti tudi prekomerno ljubosumen in avtoritativen, prav gotovo pa tisti, ki nosi hlače v zvezi in čustveno manipulira s svojo partnerko, ki pa se temu prostovoljno prepušča, ker jo to na nek podzavesten način zadovoljuje.

Moška odvisnost od zaljubljenosti pa je po drugi strani pogosteje vezana zgolj na pozornost ženskega spola, na osvajanje vsake privlačne gospodične, ki se pojavi v bližini in “preizkušanje šans” pri njej.

Moški preizkušajo “šanse”, ženske pa so priklenjene na partnerski odnos.

Taki moški so lahko znani kot “večno samski”, kot lovci, žigoli ali osvajalci ženskih src. Lahko pa tudi za njih velja podobno kot za ženske: Padajo iz ene resne zveze v drugo, vsaka partnerka je na nek način kopija prejšnje, v času med eno in drugo zvezo pa se jih zvrsti še nekaj, tako za mimogrede.

Ključna razlika je, da tak moški odvisnik v svojih zvezah nikoli ni podrejen in ko se zveza nezadržno približa koncu, se pri tem ne obotavlja in ni priklenjen na eno samo partnerko. Preprosto gre naprej in si najde drugo, v zvezi pa nikoli ni omejevan in še naprej ohranja nekakšno pokončno, individualno držo, h kateri preprosto priključi partnerko.

Je odvisnost od zaljubljenosti problem?

Čeprav se po tonu zapisanega morda zdi, da gre za problem, je potrebno poudariti, da ni nujno tako. Ljudje, odvisni od pozornosti in stika z nasprotnim spolom, to preprosto potrebujejo in na tak način hranijo svoje čustvene potrebe.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Da je človek izpopolnjen in srečen, mora imeti zadovoljene vse potrebe – od najbolj prvinskih, fizičnih pa vse do čustvenih in duhovnih. In tem ljudem bi se na nek način celo dalo zavidati, saj so očitno izredno kompatibilni z nasprotnim spolom in dokaj z lahkoto najdejo partnerja, kar tistim resnično “večno samskim” dela preglavice.

Vendar ima vse svoje meje in kadar se vaš prijatelj ali prijateljica znajde v zvezi, ki mu / ji resnično škodi, potem ne smeš zadržati svojega mnenja samo zato, da ga/ je ne bi užalil/a.

A dobro premisli, preden zineš karkoli okoli njegovega ali njenega partnerskega odnosa. Premisli, če morda ni zanj ali zanjo celo bolje, da zadovoljuje svoje potrebe. Pa čeprav s pomočjo nekoliko nerazumljive zveze.

Morda pa je to bolje, kot pa da se znajde sam/a, samski/a in izgubljen/a v svetu, v katerem ne zna preživeti brez trdne opore partnerja, kakršenkoli že je.

Srečno!

Ni komentarjev