Vedno se zaljubim v napačnega

Ko se zaljubiš (zaljubljaš) prehitro, je možnosti, da se zaljubiš v napačnega, veliko.

Čeprav se verjetno nihče namenoma ne zaljubi v napačnega, se pogosto zgodi, da se skupaj znajdeta dva, ki enostavno ne gresta skupaj. Kdo je odgovoren za to? Verjetno vsak nosi svoj del – nenazadnje sta se za partnerstvo odločila oba.

Kaj pa, če se to dogaja vedno? Če se v napačnem razmerju znajdeš vedno znova in znova. Brez ovinkarjenja lahko rečemo, da je potrebno nekaj spremeniti.

Znaki, da si v napačnem razmerju

Kljub komunikaciji se ne spremeni nič: V zdravem razmerju se večino težav reši s pogovorom. Toda, če si v napačnem razmerju, pogovor pogosto ne prinese želenega rezultata. Morda je razlog v tem, da vajina ‘jezika’ nista usklajena, drug drugega ne poslušata in je posledično pogovor neučinkovit.

Možno je tudi, da sta si preprosto preveč različna, da bi razumela, kakšne spremembe pričakujeta drug od drugega. Saj poznamo ‘nenapisano pravilo’, da partnerja ne moremo (in ne smemo) spreminjati.

Nimata časa drug za drugega: Vedno znova, ko sta zmenjena za skupno preživljanje časa, pride ‘nekaj vmes’. To preprosto pomeni, da so druge stvari pomembnejše od vajine zveze.

V zvezo investiraš veliko več denarja kot partner: Ali vso finančno breme vedno pade na enega partnerja? Če partner ne pokaže vsaj malo zanimanja za deljenje stroškov, bodo slej ali prej nastale težave.

Po nekaj zmenkih zanimanja ni več: Morda pa je bil napačen že začetek? Je bilo na prvih zmenkih preveč pretvarjanja in dokazovanja po nečem, kar v resnici nista? No, dolgo se ne da pretvarjati, zato se to nikoli ne obnese.

Skupaj sta le zato, ker sta navajena drug na drugega: Iskric in ljubezni že dolgo ni več? Pa tudi skupni interesi so le pobožna želja. Če ohranjata razmerje le zato, ker sta pač že dolgo skupaj in si ne predstavljata, kako bi bilo, če gresta narazen, to zagotovo ne vpliva dobro na vajino psiho. Kljub temu, da je razhod in obdobje po njem težavno, je na dolgi rok takšna odločitev boljša od vztrajanja v nečem, ki ne bo obrodilo sadov.

Nespoštovanje, zbadljivi komentarji in žaljivke: To nikakor in nikoli ne paše v zdravo partnerstvo. Kljub temu, da se vsak par kdaj sporeče, noben spor ne sme vsebovati žaljivih komentarjev. Prav tako se je v zvezi potrebno spoštovati in to znati tudi pokazati.

Obnašanje in vedenje v družbi ni enako vedenju doma: Če se tudi pri vama dogaja podobno, je čas za resen pogovor. Če partner pogovora ne bo jemal resno, potem verjetno ne jemlje resno niti vajine veze.

Vajina veza te izčrpava: Nihče ni obljubljal, da je biti v partnerstvu lahko. Partnerstvo zahteva veliko prilagajanja in komunikacije. Kljub vsemu se ob misli na partnerja ne bi smeli počutiti emocionalno ali psihično utrujene.

Resnica je, da se napačnim razmerjem lahko izognemo, če se preden stopimo v zvezo bolje spoznamo. Skušajmo biti brez pričakovanj do partnerja medtem, ko se spoznavata. Pustita, da sta to, kar v resnici sta – tako bosta najlažje in najhitreje spoznala, če si ustrezata.

Domača naloga

Nihče ne bo zate poskrbel bolje, ko ti sam/a. Zapomni si, da si zaslužiš le najbolje od partnerja, ki vstopa v tvoje življenje. Preden se odločiš, da življenje zaživiš v dvoje naredi ‘domačo nalogo’ in se pozanimaj o potencialnem partnerju:

  • Prepričaj se, da veš kdo je oseba, ki je tvoj potencialni partner – spoznaj pravo resnico.
  • Vzemi si čas in nikoli ne delaj prehitrih korakov.
  • Upoštevaj mnenje svojih prijateljev in družine.

Srečno!

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori