Ali znaš zaupati partnerju?

Zaupanje je temelj vsake uspešne zveze.

Zaupanje, da bo partner zvest vam in vas ne bo prevaral, ne glede na skušnjave. Zaupanje, da vam bo partner povedal resnico, ne glede na to, kako težka je. Zaupanje, da bo partner probleme v zvezi reševal z vami, ne pa iskal rešitve sam, ne glede na njegovo samostojnost.

Zaupate partnerju ali ste stalno nezaupljivi? Kako postati bolj zaupljiv? Gre za zelo občutljivo temo, ki jo na primerih obravnavam tudi v knjigi (Ne)srečni konci.

Ni zaupanja? Razlogi za to so …

Kaj vse vpliva na nezaupanje?

Zaupanje je tako krhko čustvo, marsikatera okoliščina lahko povzroči, da iz zaupljivega človeka postanete nezaupljivi. V prvi vrsti so tukaj pretekle izkušnje. Če ste se v preteklosti hitro odprli in je partner prekršil vaše zaupanje, je težko ponovno zaupati.

Zelo problematična okoliščina je tudi razdalja. Pri zvezah na daljavo morata partnerja toliko več truda vložiti v komunikacijo, sicer ima en kmalu občutek, da je za drugega nepomemben. Ker ni možnosti fizičnega stika, se dvomi hitreje pojavijo.

Lahko pa ste že po naravi nezaupljivi. To je hkrati dobra in slaba lastnost. Na začetku je to dobro, zaupati prezgodaj ni nikoli dobro. Ljudje si morajo prislužiti vaše zaupanje, zaupanje ne sme biti prelahko dano.

Če pa predolgo ne zaupate, lahko to nastane problem. Druga oseba to čuti in se bo tudi sama začela zapirati. Iz nezaupanja izhaja ljubosumje. S kančkom ljubosumja ni nič narobe, pretirano ljubosumje pa kaže na nezaupljivost partnerja, kar lahko zelo hitro uniči zvezo.

Kako partnerju izkazati zaupanje?

Odločitev o zaupanju je povsem v vaših rokah!

Postati bolj zaupljiv ni preprosto, dobra stvar pa je, da je vse v vaših rokah. Prvič si morate za partnerja izbrati osebo, za katero mislite, da ji lahko zaupate. Če vidite, da osebi ne morete zaupati, ker se izkaže za nevredna vašega zaupanja, nimate kaj delati z njo.

Drugič se morate zavestno odločiti, da boste partnerju zaupali. Če se odločite zaupati, mu s tem pokažete vero vanj, verjamete v to, da je pošten človek.

Tretjič se morate znebiti strahov pred tem, da bi partner izkoristil vaše zaupanje. To naredite tako, da si zamislite najslabšo možno situacijo, torej da partner izkoristi vaše zaupanje in najde nekoga drugega. To je res grdo in boleče, ampak v zavest si morate dati, da če bi to naredil, potem ni prava oseba za vas in je bolje, da si najdete nekoga drugega.

Z nezaupljivostjo kažete skrb za zvezo, a …

S tem, ko ste nezaupljivi, pokažete skrb za zvezo, ne izkazujete pa sami sebi potrebnega spoštovanja. Pri nezaupanju pridejo na plan vaši strahovi, da bi ostali sami. V resnici vam prav nič ne bo pomagalo, da se obremenjujete, da izvajate ljubosumje. Če bo partner izdal vaše zaupanje, ga pač bo, tega ne boste mogli preprečiti z obremenjevanjem.

Ko nekdo izda vaše zaupanje, s tem pokaže, da vas ni dovolj spoštoval, da bi vam povedal resnico. To je njegov problem, to ni vaš problem. Na vas je, da si izberete pravo osebo in ji zaupate.

Vedno obstaja možnost, da bo partner izdal vaše zaupanje, ampak to ne pomeni konec sveta. Če se ne boste prepustili, sploh ne boste imeli možnosti za uspešno zvezo.

Še več mojih nasvetov je dostopnih v knjigi (Ne)srečni konci, ki nudi številne nasvete pri iskanju novih ljubezenskih priložnosti v življenju.

Deli
Prejšnja objavaLjubezenski GPS: Kako navigirati skozi labirint samskosti in najti svojega sanjskega partnerja
Naslednja objavaVIDEO: Bila sva na več zmenkih, kako naj ga zdaj zavrnem?
Avtorica knjige (Ne)srečni konci, ki je napisana kot priročnik za soočanje z življenjem po razhodu in pri iskanju novih priložnosti v življenju. Je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki poučuje na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. V popolnoma drugo smer je zaplavala, ker je začutila, da lahko s svojimi izkušnjami na področju partnerskih odnosov marsikomu olajšala eno izmed najtežjih obdobij v življenju. Verjame, da lahko le z razumevanjem dogodkov, ki se nam zgodijo, te dogodke sprejmemo in srečno zaživimo dalje, zato ljudi spodbuja k lastnemu razmišljanju. Svoje znanje o partnerskih odnosih deli tudi v člankih na enem izmed spletnih portalov, na spletni strani ter socialnih omrežjih. Predana je, da vam pomaga najti srečo v življenju in verjame, da se ta že skriva v vas.

Ni komentarjev

Odgovori