Vodja portala ona-on.com, kjer kraljujejo zasebni stiki, Luka Kogovšek je bil preteklo soboto gost v oddaji Nine Osenar, Zaljubljeni v življenje. Pogovor je tekel o spoznavanju prek spleta, spletnih zmenkarijah in iskanju pravega partnerja prek spleta. V pogovoru sta sodelovala še dr. Iztok Šori, strokovnjak na področju samskosti, ter psihologinja, predavateljica in mediatorka v ločitvenih postopkih Anka Stojan.

Vir: RTV Slovenija 1, oddaja Zaljubljeni v življenje, 6. februar 2016

Na spletu niso samo ljudje, ki iščejo avanture

Da se spoznavanje prek spleta poslužujejo le ljudje, ki imajo nizko samopodobo, ali takšni, ki iščejo le avanture, je po mnenju Luke Kogovška zastareli pogled na spletno spoznavanje, ki že dolgo ne drži več. “Naš spoznavni servis ona-on.com, največji v Sloveniji, uporablja 170.000 uporabnikov. 70.000 je mesečno aktivnih, 1309 parov je nastalo lani, do zdaj skupno 15.000 parov, vsako leto pa je nekaj porok, zato mislim, da na spletu niso samo omenjeni ljudje,” dodaja Kogovšek.

Bolj on išče njo, kot ona njega

zasebni stiki Luka Kogovšek in Nina Osenar
Nina Osenar, Luka Kogovšek

Dr. Iztok Šori je na podlagi svojih raziskav ugotovil, da je na spletnih spoznavnih portalih veliko moških in manj žensk, kar pomeni, da ženske bolj v vlogi prejemnic sporočil kot v vlogi aktivne iskalke partnerja.

Spoznavanje prek spleta je postalo nekaj običajnega za vse starostne skupine. – Dr. Iztok Šori

Kogovšek meni, da gre za prenos klasičnega načina spoznavanja na internet. Tudi na portalu ona-on.com, kjer je okoli 45% žensk in 55% moških, ženske prejemajo več sporočil, ker imajo moški občutek, da morajo začeti, medtem ko dekleta več ali manj odgovarjajo.

Na splet po resne zveze, ki trajajo

Zveze, spočete na spletu, bi lahko bile bolj trdne, kot tiste, spočete na klasičen način, zato ker so se najbrž ljudje, ki iščejo prek spleta, pripravljeni učiti o partnerskih in medosebnih odnosih, pravi Anka Stojan. “Ti ljudje bodo tudi več vložili v partnersko zvezo in s tem imeli boljši partnerski odnos,” še dodaja Stojanova.

Kogovšek pa meni, da so ljudje, ki gredo zavedno na splet po partnerja, resni v svojem namenu in želijo rezultat, zato tudi plačajo članarino. Razloga za hitrejšo vzpostavitev zveze pa sta, da imajo ti ljudje razčiščene svoje potrebe in vedo, kaj želijo.

Vroča čustva proti hladni tehnologiji

Zanimivo je, da veliko ljudi splet še vedno razume kot hladno, mrzlo stvar, ljubezen in čustva pa dojemamo kot nekaj vročega, zato prevladuje prepričanje, da to dvoje ne gre skupaj, meni Kogovšek. Na prvi pogled je to morda res malce neintuitivno, ampak je internet v resnici samo kanal, kako spoznati nekoga in priti do zmenka, še pravi.

Ljudje, ki partnerja iščejo prek spleta, bodo najbrž vložili več v partnersko zvezo. – Anka Stojan

Ko on išče njega in ona njo

Partnerja bi naj prek spleta v rubriki zasebni stiki našlo kar 70 odstotkov istospolno usmerjenih, razlogi za to pa so različni. “Istospolno usmerjeni imajo po navadi manj izbire oz. kanalov izbire in si s spletom to drastično bolj razširijo kot heteroseksualni,” pravi Kogovšek. Zato so po njegovem mnenju na spoznavnih portalih tudi precej bolj aktivni, statistika pa kaže, da je uporaba nekaterih tujih portalov, tudi med istospolno usmerjenimi Slovenci, izredno visoka.

Beseda je tekla tudi o prekinitvi partnerske zveze prek kratkega tekstovnega sporočila, ki pa je v internetnih zvezah pogosta v primeru, ko dva pravzaprav še nista v partnerski zvezi, ampak sta bila na enem zmenku in se drugemu zmenku poskušata izogniti tako, da pošljeta SMS.

Ni komentarjev

Odgovori